Iașul a fost mai puțin poluat în 2021, comparativ cu anul 2020. Datele înregistrate de stațiile de monitorizare a calității aerului arată că numărul depășirilor la indicatorul PM10 s-a redus cu 20 la sută în 2021, față de anul 2020
Calitatea aerului a fost mai bună în anul 2021, Iașul fiind mai puțin poluat. Datele înregistrate de stațiile de monitorizare a calitații aerului arată că numărul depășirilor la indicatorul PM10 s-a redus cu 20 la sută în 2021, comparativ cu anul 2020. Specialiștii de Mediu susțin că, deși a scăzut poluarea în Iași, în continuare trebuie implementate unele măsuri, mai ales în privința traficului. Potrivit lui Gheorghe Bacușcă, directorul Gărzii de Mediu Iași, traficul rămâne principala sursă de poluare.
„Dacă vă uitați pe datele înregistrate de stațiile Agenției pentru Protecția Mediului, veți vedea că cele mai multe depășiri ale indicatorului PM10 au fost în stațiile din Podu de Piatră și Bosia-Ungheni, în anul 2021. Au scăzut depășirile la indicatorul PM10, per total, dar, în cele două stații, sunt în continuare multe depășiri. La Podu de Piatră, problema e traficul și, deși Primăria a luat o serie de măsuri, precum modernizarea transportului public, trebuie implementate în continuare. La Bosia-Ungheni e o problemă cu drumurile neasfaltate”, spune Gheorghe Bacușcă.
Iașul a fost mai puțin poluat în ultimii 4 ani
În anul 2021, în cele 5 stații de monitorizare a calității aerului amplasate în Podu de Piatră, Decebal-Cantemir, Aroneanu, Tomești și Bosia-Ungheni, au fost înregistrate 75 de depășiri ale indicatorului PM10 în anul 2021, mai puține cu 20 la sută față de cele din 2020. Astfel, în Podu de Piatră au fost 105 depășiri în anul 2018, 54 în 2019 și 44 în 2020. Anul trecut au fost 42 de depășiri la indicatorul de calitate a aerului.
În ceea ce privește stația Bosia-Ungheni, în anul 2020 au fost 27 de depășiri, iar, în 2021, 80 de depășiri. Limita admisă pentru indicatorul PM10 este de 50 de microni pe metru cub fiind vorba despre particule foarte fine care nu pot fi văzute cu ochiul liber, dar care sunt periculoase pentru organism. Poluarea din Iași s-a redus la jumătate în ultimii 4 ani.
Amenzile date de Garda de Mediu Iași sunt, în mare parte, pentru depozitările necontrolate de deșeuri
Garda de Mediu Iași a dat amenzi în valoare de 1,3 milioane de lei în anul 2021, cele mai multe primăriilor din județ care nu au respectat legislația de mediu. Din cauză că nu au atins target-ul privind colectarea selectivă, primarii au primit avertismente sau amenzi.
Alte sancțiuni au fost date pentru mai multe neconformități precum nepunerea la dispoziția comisarilor a informațiilor solicitate, lipsa actelor de reglementare pentru proiecte sau activități, neluarea măsurilor de salubrizare, gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor sau a apelor uzate. De asemenea, au fost făcute 11 plângeri penale împotriva unor operatori economici. Iașul a fost mai puțin poluat în 2021, însă specialiștii de mediu susțin că vor fi date în continuare amenzi dacă nu este respectată legislația.