Prima pagină » Magazin » Iași – orașul de 15 minute. Amendă dacă ieși din cartierul tău? (P)
Iași - orașul de 15 minute. Amendă dacă ieși din cartierul tău? (P)

Iași – orașul de 15 minute. Amendă dacă ieși din cartierul tău? (P)

27 iun. 2024, 14:17,
BZI.ro, în Magazin

Locuiești în Iași și te-ai săturat de nervii din trafic? Ca să ajungi la școală sau la birou te înghesui în autobuz? Pentru o pizza bună sau un concert rock trebuie să scoți mașina din parcare?

Ai putea avea tot ce îți trebuie aproape de locuință. Cum ar fi să mergi pe jos până la grădiniță, sau să pedalezi relaxat și să ajungi la timp la ședința săptămânală? Ai și tu dreptul la un spital bun, chiar lângă parcul din cartier. Wow, totul la o aruncătură de băț!

Hei, nu e doar un vis frumos, nu ești singurul care își dorește așa un cartier fain! S-ar putea să existe o soluție. Hai să îți vorbim de “Orașul de 15 minute”.

Cum adică, oraș de 15 minute?

Cartierul în care stai ar putea fi dezvoltat cu cap, de la zero, sau adaptat acestor dorințe. Ai putea avea la îndemână tot îți trebuie, blocuri moderne, creșă, școală, liceu, clădiri de birouri, spital, parc și sală polivalentă, fără a mai folosi mașina pentru a te deplasa în alt cartier.

Wow, ce ai zice să poți fi în 15 minute oriunde ai nevoie, mergând pe jos, folosind bicicleta, trotineta sau transportul în comun? Fără poluare fonică sau gaze de eșapament, fără blocaje aiurea în trafic. E posibil!

 

 

Cere și ți se va da!

Nu vorbim de miracole peste noapte. Este nevoie de o masă critică, de cât mai mulți care să își dorească cartiere inteligente, moderne, verzi.

Conform unui studiu realizat de o agenție imobiliară din Iași, vânzarea de apartamente în Iași a crescut în anul 2023 cu aproape 2%. Același studiu clasează Iașiul pe locul 5 în topul piețelor imobiliare românești. Capitala Moldovei dorește schimbare și modernizare, și asta înseamnă să se construiască mult și cu cap.

Pro orașului de 15 minute

Încă din 2016, Carlos Moreno, profesor la Universitatea Sorbona din Paris, promovează această viziune modernă, luând în calcul nevoile omului modern, adică proximitatea, diversitatea, densitatea, uniformitatea și spiritul comunitar. Orașe precum Paris, Melbourne, Copenhaga sau Barcelona au deja comunități de 15 minute, iar Londra, Milano, Bogotá, Shanghai sau Singapore lucrează intens la același lucru. Rezultatele pozitive sunt concrete și vizibile: oameni mai relaxați, poluare mai puțină, eficiență maximă.

Contra orașului de 15 minute

“Orașul de 15 minute” este vizionar, dar și o provocare logistică și financiară. Iar conspiraționiștii se întrec în teorii. Se vorbește despre intenția guvernelor din umbră, a “Iluminaților”, de a impune controlul social și supravegherea, și de a restrânge drepturile și libertățile populației. Vom ajunge să ni se interzică să ieșim din propriul cartier, vom fi amendați dacă intrăm în alt cartier. Oamenii își vor dori totul verde și la îndemână, și se vor trezi prizonieri în cartiere închise. Previziuni sumbre. Timpul va dovedi dacă au avut dreptate sau nu.

Este pregătit Iașiul pentru cartiere de 15 minute?

Iașiul este o comunitate diversă în plină ascensiune. În Copou, Centru, Canta, Păcurari, Nicolina, Podu Roș, Tătărași, Dacia, Alexandru cel Bun, Bularga sau Baza 3 ar putea răsări ca ciupercile după ploaie mini-cartiere moderne, prietenoase cu omul și cu mediul înconjurător. De ce nu, cele 7 Coline ar putea deveni un exemplu de bună practică în dezvoltarea urbană.

Tu ce crezi despre „Orașul de 15 minute”? Îl vezi prinzând contur în cartierul în care locuiești? Scrie-ne! Părerea ta contează!

*Sursa: Unsplash – Tudor Baciu

Comentarii
  • O mare prostie, niciodata romanii nu vor fi de acord cu asa ceva.

    Mai bine iesim din UE decat sa ne tot conduca aia asa cum vor ei.

    SICTIR !!

  • Din punctul meu de vedere e o mizerie…..o mare vrăjeală care încearcă prin ” bune intenții” sa te lase să te învârti Intr un țarc astfel limitând libera mișcare …adică ți le dau la nas pe toate ,de ce sa pleci Intr un alt cartier? Deci și gagica trebuie sa fie din aceiași zona? Nu? Așa ceva se vor întâmpla în visele celor ce pun la cale aceste chestii jegoase….atunci de ce mai vb de mobilitate în orașe?tot de vrăjeală? Vedeți că lumea nu mai halește treabă asta!

  • Deocamdată se preconizează o zona industrială la periferia orașelor din cauza poluării. Ce faci atunci dacă serviciul se află în capătul celălalt de oraș,la 7-15 km.? Îți dai demisia? Ce facem cu cei care fac naveta de la 25-50 km de la sate și comune, ,ii dam afară din serviciu,le interzicem asistenta medicala? Asa zișii specialiști trebuie să justifice banii care-i primesc de la universități,și inventeazagogomanii care sunt puse în practică de niște politicieni corupți.

  • Nu am stat inchisi in ”pandemie” destul? Pe mine nu ma deranjeaza sa merg pe jos sau cu mijloacele de transport in comun. Prefer sa am libertate de miscare, sa pot merge unde doresc eu, nu stapanii de la UE, nu sa mi se ingradeasca dreptuirle si libertatile.

  • Eu zic ca e mai bine sa avem toti cate un lant la gat si sa stam frumos legati langa o cusca afara…asta ar fi o idee excelenta..mor cu voi de gat dobitocilor..

  • Fac ceva pe articolul vostru de tradatori ce va vindetzinca niste prostituate pe 2 lei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *