România a ocupat un loc fruntaş într-un top trist, cel al accidentelor rutiere mortale. În anul 2020, considerat un an al pandemiei, statul roman s-a aflat pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește rata de mortalitate în incidentele auto.
Conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică, cele mai multe accidente rutiere s-au înregistrat în Bucureşti, Iași și Prahova. În ceea ce priveşte intervalul orar cel mai periculos a fost semnalat 17:00-19:00. Peste 62 la sută din totalul persoanelor ranite aveau peste 30 ani.
Peste 22.800 de accidente rutiere şi aproximativ 30.000 de persoane rănite, în România
În anul 2020, la nivel național s-au înregistrat nu mai puţin de 22.836 accidente de circulaţie rutieră cauzatoare de vătămări corporale grave. În cele aproximativ 23 de mii de evenimente nefericire s-au înregistrat 29.571 de persoane rănite, iar 5,6% dintre acestea au murit.
18.460 din totalul persoanelor accidentate, respectiv 62,4%, aveau peste 30 ani.
Faţă de acum doi ani, numărul accidentelor de circulaţie rutieră cauzatoare de vătămări corporale a înregistrat o scădere cu 26,7%, cel al persoanelor rănite cu 29,6%, iar cel al persoanelor accidentate mortal cu 11,7%. Scăderea a avut loc în contextul în care au existat perioade de carantină și restricții severe de circulație în trafic.
Doar 7 procente din incidentele care au avut loc anul trecut în statul roman s-au produs pe întuneric, cele mai multe având loc la lumina zilei (peste 70%), iar restul pe înserat.
Cele mai multe accidente au avut loc vinerea, iar intervalul orar ”negru” a fost 17:00 -19:00. În 25% din cazuri a fost implicat doar un vehicul (care se lovește de un pom său cap de pod ș.a.). Aproximativ un sfert au fost accidente între o mașină și un pieton, iar 15% accidente între o mașină în mers și alte mașini parcate.
Cele mai multe accidente au fost înregistrate în Capitală, Iaşi şi Prahova
După momentul producerii, ponderi mai mari ale numărului de accidente s-au înregistrat în luna august (11,5% din total), luna septembrie (11%) şi luna iulie (10,8%).
Cele mai multe accidente rutiere s-au înregistrat din nefericire în București și în județele Iași și Prahova.
Ponderea accidentelor de circulaţie rutieră cauzatoare de vătămări corporale înregistrate în localităţi (exclusiv autostrăzi) a fost de 82,1% din total, iar ponderea persoanelor accidentate mortal sau rănite a fost de 78,0% din total persoane accidentate.
Aproximativ 40 de procente din totalul șoferilor implicați în accidente se aflau sub influenţa băuturilor alcoolice.
Anul trecut, anul pandemiei, numărul accidentelor rutiere mortale din UE a scăzut cu 4.000, rata de mortalitate ajungând la cel mai redus nivel. Media în Uniunea Europeană a fost de 42 de decese la un milion de locuitori. Cele mai sigure drumuri rămân în Suedia (18 /1 milion), în timp ce România (85 /1 milion) a înregistrat cea mai ridicată rată a mortalității, potrivit INS.
Tot mai mulţi şoferi provoacă accidente rutiere la Iaşi din cauza alcoolului
Polițiștii din cadrul Biroului Rutier Iași, împreună cu polițiști locali, au acționat zilele trecute pentru prevenirea și combaterea principalelor cauze generatoare de accidente și creșterea gradului de siguranță pe drumurile publice. În urma neregulilor constatate, au fost date 61 de amenzi, în valoare de 10.225 de lei, au fost reținute 3 permise de conducere și a fost retras un certificat de înmatriculare. Mai mulți șoferi s-au ales și cu dosare penale, în principal din cauza alcoolului.
„De exemplu, un bărbat în vârstă de 53 de ani, din comuna Popricani, a fost amendat deoarece a traversat șoseaua Nicolina, din municipiul Iași, printr-un loc nepermis pietonilor”, a declarat ieri Anca Vîjiac, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Iași.