Prima pagină » Eveniment-Social » Iași Guitar Festival a ajuns la a XV-a ediție
Iași Guitar Festival a ajuns la a XV-a ediție

Iași Guitar Festival a ajuns la a XV-a ediție

19 nov. 2021, 12:47,
în Eveniment-Social

Luna noiembrie continuă la Casa de Cultură a Studenților cu proiecte dedicate tinerilor, muzicii și dansului. În acest week-end, la instituția noastră, va avea loc cea de-a XV-a ediție „Iași Guitar Festival” – un eveniment desfășurat exclusiv online, ce va cuprinde concursul de chitară electrică „Romanian Guitar Contest” și un workshop online -„Cum să improvizezi tematic”- susținut de Andrei Roșulescu, profesor de chitară în Cluj-Napoca și membru al juriului „Iași Guitar Festival” din anul 2012.

 „Casa de Cultură a Studenților Iași organizează practic un festival unic la nivel național, creat din pasiunea pentru chitara electrică, prin care ne propunem să le insuflăm tinerilor iubirea pentru muzică și să le dăm o motivație pentru a aprofunda studiul la acest instrument”, a consemnat Bogdan Crucianu, directorul Casei de Cultură a Studenților din Iași.

În prima etapă au avut loc preselecții, concurenții cu vârste cuprinse între 12-21 ani, având posibilitatea de a trimite o înregistrare video în care să interpreteze o piesă la alegere, de dificultate medie sau ridicată, și care să cuprindă obligatoriu un solo de chitară electrică. Înscrierile s-au desfășurat prin intermediul formularului online, iar înregistrările video au fost trimise către organizatori până pe 3 noiembrie.

Componența juriului din acest an

  • Dan Spînu – conferențiar universitar doctor (Universitatea Națională „George Enescu” Iași), compozitor;
  • Petran Paveliuc, chitarist, profesor de chitară (Casa de Cultură a Studenților din Iași);
  • Andrei Roșulescu – chitarist, profesor de chitară (Cluj-Napoca);
  • Nicu Patoi – chitarist, profesor de chitară (București);
  • Cosmin Culea – chitarist, profesor de chitară (Constanța) ;
  • Marius Pop – chitarist, profesor de chitară (Oradea) ;
  • Horea Crișovan – chitarist, profesor de chitară (Timișoara).

În urma deliberării, juriul a hotărât să împartă concurenții calificați în două categorii de vârstă: 12-15 ani și 16-21 ani. Pentru prima categorie s-au calificat 5 concurenți: Petrenchi Alexandru- 12 ani (Hunedoara) 52,95 puncte; Bodea Victor, 15 ani (Sibiu) 51,60 puncte; Pițigoi Andu, 14 ani (Iași) 45,90 puncte; Vlad Tudor, 13 ani (Deva) 44,40 puncte; Noghi Paul, 14 ani (Dej) 41,55 puncte. În cea de-a doua categorie au intrat în finală 11 tineri: Gjini Marjo, 21 ani (Iași) 54,20 puncte; Ghiță Alex Cristian, 16 ani (București) 50,50 puncte; Falevici Radu Andrei, 21 ani (București) 47,90 puncte; Bunea Adrian, 16 ani (Târgu Mureș) 46,00 puncte; Cristea Radu, 17 ani (Iași) 45,20 puncte; Frunzescu Serghei, 16 ani (Sibiu) 44,80 puncte; Mitan Tiberiu Alexandru, 17 ani (Constanța) 44,35 puncte; Fronescu Martin, 18 ani (București) 44,20 puncte; Bîrzu Cosmin Alex, 17 ani (Iași) 43,70 puncte; Atanasiu Florin, 20 ani (Galați) 41,65 puncte; Luca Ștefan, 16 ani (Iași) 40,15 puncte.

Concurenții calificați în finală au trebuit să trimită un material video în care să se regăsească interpretarea a două piese consecutive, în limita a 10 minute, în ordinea cerută de juriu: o piesă de blues, rock, jazz la libera alegerea a concurentului, individual sau negativ, și o piesă de improvizație în prima audiție pe o temă data de juriu aproximativ două minute backing track. Deadline-ul pentru această etapă a fost 12 noiembrie.

„Concurenții trebuie să cunoască noțiuni de bază din tehnicile cele mai folosite de chitariști: alternate picking, sweep picking, legato, bending, tapping, harmonics(flajeolete), moduri & game, arpegii, acorduri & preogresii, power riffs, fingerstyle”, a declarat Petran Paveliuc, coordonatorul festivalului.

Juriul hotărăște ordinea de departajare a concurenților prin cumul de punctaj de la 5 la 10, în baza următoarelor criterii: atitudine, interpretare (intonația și acuratețea notelor), ritm (constantă ritmică și tempo), acordaj, originalitate și inspirație în improvizație.

„Vis de artist”, în premieră la Casa de Cultură a Studenților Iași

După cum v-am obișnuit, în fiecare an, în luna noiembrie, vă prezentăm o nouă premieră în regia lui Adrian Ștefan. Miercuri, 24 noiembrie, de la ora 19:00, în sala Gaudeamus a Casei de Cultură a Studenților din Iași, va avea loc spectacolul de dans „Vis de artist”. În cadrul premierei, trupele „The Sky”, „Tazu Dance” și „Hometown Dance” vor aduce în fața spectatorilor coregrafii inedite, surprinzând o gamă largă de stiluri de dans.

„A fi artist implică multă muncă, talent, sacrificiu și puțini reușesc dar, visul de a deveni unul, l-am avut cu toții și poate de multe ori. În fiecare din noi se află un artist ce vrea să răzbată spre exterior și succes, iar asta ne face să fim cu adevărat fericiți. Eu cred în acest potențial creativ al fiecărui om și nimeni nu poate fi judecat pentru arta sau creativitatea sa. Toți au șanse egale, firește, unii reușesc, alții nu, dar ideea e aceea de-a continua și de a o face cu bucurie”, a menționat Adrian Ștefan, regizorul spectacolului.

Creativitate, imaginație, libertate, dinamism, suflet deschis, spirit exploziv și jucăuș sunt câteva din calitățile tinerilor implicați în cadrul spectacolului „Vis de artist”.

Dat fiind contextual pandemic, vă reamintim că organizăm evenimente în regim online, dar și fizic, la o capacitate redusă, conform restricțiilor impuse de autoritățile competente.

Totodată, facem precizarea că accesul la  spectacolul „Vis de artist” se va realiza pe bază de invitație, conform prevederilor în vigoare, putând participa la eveniment doar persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2. Purtarea măștii de protecție este obligatorie pe toată perioada evenimentului.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`