Prima pagină » Local » Iancu Țucărman a murit! A fost unul dintre supraviețuitorii Trenurilor Morții din timpul Holocaustului

Iancu Țucărman a murit! A fost unul dintre supraviețuitorii Trenurilor Morții din timpul Holocaustului

08 ian. 2021, 20:54,
Bianca Rebegea în Local

Ambasada Israelului în România vine cu o veste tristă. Iancu Țucărman, ultimul fost supraviețuitor al Pogromului de la Iași a murit în această după-amiază, din cauza infecției cu virusul SARS-CoV-2. Acesta era în vârstă de 98 de ani.

Unul dintre supraviețuitorii Trenurilor Morții din timpul Holocaustului a părăsit scena vieții, după ce a pierdut lupta cu temutul virus. Ambasadorul Israelului în România, E.S dl David Saranga, transmite sincere condoleanțe familiei și asigură că amintirea lui nu va fi uitată niciodată.

„Vestea morții lui Iancu Țucărman este deosebit de tristă pentru mine. Supraviețuitor al unor orori inimaginabile din timpul Pogromului de la Iași, un om cu o dorință de viață incredibilă, Iancu Tucărman nu a mai putut lupta împotriva acestui virus necruțător. A fost și va rămâne în amintirea noastră întruchiparea demnității umane și a iubirii pentru poporul evreu atât de greu încercat. Domnul Țucărman a fost un model de stăruință și de compasiune, un om care a reușit să se împace cu trecutul și să transforme propria experiență într-o lecție pentru generațiile viitoare. Mă voi asigura că numele și destinul său nu vor fi uitate și va fi onorat mereu, așa cum se cuvine, pentru că pentru mine – precum și pentru atâți alții – a fost o onoare să-l întâlnesc.

Din păcate, avem alături de noi din ce în ce mai puțini supraviețuitori ai Holocaustului, iar amintirile noastre despre brutalitatea și ororile din acele vremuri încep să se estompeze. De aceea, e deosebit de important să vorbim generației tinere despre Holocaust, să ne amintim istoria cu părțile ei bune, dar și cu cele nedrepte și crude”.

Iancu Țucărman, ultimul fost supraviețuitor al Pogromului de la Iași

Suferințe de nedescris i-au marcat viața lui Iancu Țucărman. În timpul Pogromului de la Iași, a fost înghesuit, alături de alți 146 de evrei, într-un vagon al Trenurilor morții. Pentru simplul fapt că era evreu, el a trebuit să îndure suferințe greu de imaginat, dar povestite cu teamă de către supraviețuitorii acestei orori.

La Podul Iloaiei, doar opt supraviețuitori și-au mai făcut apariția, printre care și Iancu Țucărman. Atât în vremea Gărzii de Fier, cât și de-a lungul epocii comuniste, el a fost o victimă a antisemitismului. În ciuda suferinței îndurate, Iancu Țucărman nu și-a pierdut iubirea față de oameni și nici bunătatea.

Recent, Iancu Țucărman a fost sărbătorit la împlinirea vârstei de 98 de ani. Atunci, el a cerut public, din nou, să nu uităm nicicând Holocaustul și să nu permitem antisemitismului, urii, xenofobiei să acapareze din nou omenirea.

Săptămâna viitoare va avea loc înmormântarea lui Iancu Țucărman. La acest eveniment trist va participa și ambasadorul Israelului în România, dl. David Saranga.

Iancu Țucărman, mărturie din vremea Holocaustului

„Evreii, în general, nu numai cei din lagărele de concentrare, au făcut muncă obligatorie până la 23 august, până la eliberarea de către ruși a României. Au fost întrebați cine vrea să lucreze la CFR, timp de 8 ore, sau la o moșie. Iar eu, în vagon, la un moment dat ațipisem și am visat un tablou, de care mi-am dat seama de unde provine, deși aveam 11 ani: o livadă cu pomi și grâu, cu maci între ei. Cred că asta m-a făcut, atunci când a trebuit să aleg, că ori vreau la CFR ori la o moșie, am zis moșia. Iar imaginea aia, pentru că Froid și alții caută să analizeze, scena aia era dintr-o piesă a lui Charlie Chaplin.

Imaginea aia am văzut-o la 6 ani și mi-a rămas în minte chiar și după atâta timp. Cred că tabloul ăla m-a făcut să mă îndrept către munca, pe care am făcut-o timp de 2-3 luni, până în 4 noiembrie, când am fost eliberat și ne-am reîntors la Iași, după aproape 6 luni din lagăr.”, a declarat Iancu Țucărman, pe 19 iulie 2018.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *