Prima pagină » International » Iahtul ancorat în Toscana, despre care se crede că ar fi al lui Putin, a fost evaluat la aproximativ 700 de milioane de dolari

Iahtul ancorat în Toscana, despre care se crede că ar fi al lui Putin, a fost evaluat la aproximativ 700 de milioane de dolari

11 mart. 2022, 22:00,
în International

În Marina di Carrara, un orășel italian de pe coasta toscană, unul dintre cele mai mari și mai scumpe super-iahturi din lume – numit Scheherazade – este supravegheat de poliția italiană. Vasul este aproape la fel de lung cât un distrugător american. Iahtul, al cărui cost este estimat de site-ul SuperYachtFan la aproximativ 700 de milioane de dolari, are două heliporturi.

De ce se crede că superiahtul blocat în Italia ar fi al lui Putin

În lumea selectă a celor mai mari super-iahturi (doar 14 care au o lungime de cel puțin 140 de metri), Scheherazade este singurul fără un proprietar probabil identificat public.
Faptul că nu are un proprietar identificat public, a stârnit numeroase speculații că proprietarul ar putea fi un miliardar din Orientul Mijlociu sau un rus cu multe conexiuni politice.

Căpitanul navei, Guy Bennett-Pearce este un cetățean britanic. Când a fost întrebat, acesta a negat însă că Vladimir Putin ar fi proprietarul sau ar fi fost vreodată pe iaht.

„Nu l-am văzut niciodată. Nu l-am întâlnit niciodată”, a spus el, potrivit New York Times. El a adăugat, într-un interviu telefonic de pe iaht, că proprietarul acestuia nu se afla pe nicio listă de sancțiuni.

Deși a negat, nu a exclus faptul că proprietarul ar putea fi rus, dar a refuzat să spună mai multe despre identitatea acestuia și a invocat un „acord de confidențialitate”.

Ce spune căpitanul „iahtului lui Putin”, ancorat în Toscana

Căpitanul vasului a declarat că anchetatorii italieni au urcat la bord vineri și au examinat o parte din documentele navei pentru a descoperi cui îi aparține.

„Ei caută cu atenție. Se uită la fiecare aspect”, a spus el.

O persoană familiarizată cu situația, care a vorbit sub protecția anonimatului, a confirmat că poliția financiară italiană a deschis o anchetă în acest sens. Luni seară, căpitanul Bennett-Pearce a declarat că nu a avut „altă opțiune” decât să predea autorităților italiene documentele care dezvăluie identitatea proprietarului.

„Nu am niciun fel de îndoială că acest lucru va curăța vasul de toate zvonurile și speculațiile negative”, a scris el într-un mesaj adresat unui reporter al New York Times.

„Iahtul lui Putin”, numele folosit pentru o navă misterioasă și ultraluxoasă

Cele mai mari superiahturi din lume sunt deținute de ruși care nu se află pe lista de sancțiuni. Al doilea ca mărime din lume este Eclipse. Vasul are un sistem de apărare antirachetă și un minisubmarin și este deținut de Roman Abramovici, miliardarul care tocmai a anunțat că își vinde participația la clubul britanic de fotbal Chelsea pentru a veni în ajutorul refugiaților din Ucraina.

Un site de specialitate, care se prezintă ca fiind „autoritatea globală în materie de superyachting”, susține că proprietarul navei este „cunoscut ca fiind un miliardar din Orientul Mijlociu”.

Scheherazade a făcut o scurtă incursiune în Marea Roșie în septembrie 2020, cu escală în portul egiptean Hurghada. Dar, în cea mai mare parte, rămâne în Marina di Carrara, unde a fost ancorat din septembrie anul trecut.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *