Prima pagină » Culinar » Iahnie de fasole de post ca la mănăstire, după rețeta măicuțelor de la Prislop

Iahnie de fasole de post ca la mănăstire, după rețeta măicuțelor de la Prislop

02 apr. 2024, 14:03,
în Culinar

Când vorbim despre mâncarea de post, rețetele mănăstiresti sunt cele mai căutate și apreciate. Preparatele gătite de măicuțe sau de călugări au un gust distinct, iar cei care au avut ocazia să guste măcar o dată din bucatele gătite în cadrul mănăstirilor pot confirma acest lucru. Iată o rețetă de iahnie de fasole de post ca la mănăstire, așa cum o prepară măicuțele de la Prislop. Pe lângă folosirea ingredientelor naturale din grădină, secretul iahniei constă în fierberea domoală, la foc mic, cu multă atenție și răbdare.

Iahnie de fasole de post ca la mănăstire

În timpul perioadei de post, bucatele tradiționale românești, care nu conțin carne, sunt cele mai căutate și apreciate. Mulți dintre cei care țin post încearcă să consume leguminoase și alimente bogate în proteine vegetale pentru a-și asigura un regim alimentar echilibrat. Dacă vrei să prepari o fasole de post în stil mănăstiresc, iată care sunt secretele pentru a obține un preparat delicios și simplu, inspirat de rețeta de la Mănăstirea Prislop, locul unde se află mormântul lui Arsenie Boca.

Fasolea este recunoscută ca un aliment fundamental în timpul postului, iar iahnia este una dintre rețetele preferate ale românilor care țin post. Cu toate că nu este considerat un fel de mâncare sofisticat, gustul iahniei de fasole poate fi îmbunătățit în mod semnificativ prin adăugarea unui anumit ingredient special.

Pentru a găti acest fel de mâncare vei avea nevoie de 1/2 kg fasole boabe, 2 cepe, 2 ardei, 1 morcov, 1/2 țelină, 5-6 roșii mici, 1 lingură pastă de tomate, 50 ml ulei, sare, piper și verdețuri proaspete.

Pentru a pregăti fasolea, începeți prin a alege boabele, spălându-le și punându-le la înmuiat în apă rece peste noapte. A doua zi, aruncați apa și puneți fasolea la fiert în apă proaspătă. După ce dă în clocot, la aproximativ 10 minute, înlocuiți apa cu una nouă. Repetați acest pas încă de două ori, astfel încât să schimbați trei ape în total. După ce ați schimbat apa pentru a treia oară, lăsați fasolea să fiarbă la foc mic.

Cimbrul și tarhonul oferă o notă distinctă iahniei

În timp ce fasolea fierbe, pregătiți legumele, spălându-le și curățându-le, apoi tăindu-le mărunt. Decojiți roșiile și tăiați-le în bucăți mai mari. Într-o cratiță pusă pe foc, încingeți uleiul și adăugați legumele tăiate cubulețe. Condimentați cu sare și piper și căliți legumele timp de câteva minute, până când devin moi.

Adăugați roșiile și pasta de tomate în cratiță, apoi turnați câteva polonice din zeama în care fierbe fasolea. Lăsați legumele să fiarbă până devin moi și bine gătite. Combinația de legume se adaugă peste fasole și se continuă fierberea împreună pentru câteva minute.

Gustați și ajustați condimentele adăugând sare și piper, după preferințe. După ce opriți focul, adăugați verdeața tocată fin. De asemenea, puteți folosi și ierburi aromate uscate, precum cimbrul și tarhonul, pentru a îmbogăți aromele preparatului.

Boabele de fasole uscată necesită cel puțin o oră pentru a se înmuia, iar uneori poate dura chiar mai mult, în funcție de duritatea apei. Apa dură poate încetini procesul de fierbere al fasolei. Pentru a accelera gătirea, poți folosi apă plată sau apă fiartă și răcită. Un truc eficient pentru a reduce timpul de fierbere este adăugarea unei lingurițe de bicarbonat de sodiu și una de zahăr în apa în care fierbi fasolea. Acest truc este util indiferent dacă prepari o ciorbă sau o iahnie de fasole de post ca la mănăstire. De asemenea, este recomandat să nu adaugi sare în apă de la început, deoarece acest lucru poate încetini procesul de fierbere, iar boabele vor rămâne tari.

Bugetul.ro
Dispare lacul din București văzut de milioane de localnici măcar o dată în viață. Totul se transformă într-un spațiu dedicat activităților sportive
redactia.ro
George Simion a plecat din țară în ziua în care Nicușor Dan a fost validat președintele României. Simion a fost surprins într-un loc neobișnuit la discuții
Bugetul.ro
Cel mai analfabet județ din România. Un vlogger din țara noastră a întocmit un clasament al județelor unde gradul de analfabetism este foarte ridicat
a1.ro
Jennifer Lopez, accident vestimentar la un concert caritabil. Decolteul prea adânc a lăsat la vedere tot ce ascundea sub rochie
Playtech.ro
Bancnota românească pe care o cumpără colecționarii cu 2500 de lei. Nu este rară, mulți încă o au acasă
observatornews.ro
Ilie Bolojan şi-ar putea aduce city managerul în Guvern. Numele de miniştri vehiculate: Birchall, Cioloş sau Drulă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Perioadă stresantă pentru această zodie. Trebuie atenție la tot pasul
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
A erupt și spune tot ce știe despre George Simion. Dezvăluiri teribile despre banii publici și planul pe care îl avea cu Georgescu
Playtech.ro
Românii care își distrug buletinele și pașapoartele pe TikTok riscă amendă. Ce spune legea despre acest trend periculos
Dailybusiness.ro
Boloș: Decât să așteptăm minuni pentru PNRR, mai bine implementăm proiecte
RomaniaTV
BOMBĂ în showbiz! Despărțire în familia Danei Nălbaru și a lui Dragoș Bucur! Ea deja a plecat de acasă!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Becali îl DISTRUGE pe Simion: ''A luat-o razna și ia substanțe. Primește ordine din Austria. E un om terminat. La revedere, pentru mine nu mai există''
redactia.ro
Cum l-a numit Mihai Gâdea pe George Simion după ce președintele AUR a jignit femeile din România
ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`