Prima pagină » Culinar » Iahnie de fasole de post ca la mănăstire, după rețeta măicuțelor de la Prislop

Iahnie de fasole de post ca la mănăstire, după rețeta măicuțelor de la Prislop

02 apr. 2024, 14:03,
în Culinar

Când vorbim despre mâncarea de post, rețetele mănăstiresti sunt cele mai căutate și apreciate. Preparatele gătite de măicuțe sau de călugări au un gust distinct, iar cei care au avut ocazia să guste măcar o dată din bucatele gătite în cadrul mănăstirilor pot confirma acest lucru. Iată o rețetă de iahnie de fasole de post ca la mănăstire, așa cum o prepară măicuțele de la Prislop. Pe lângă folosirea ingredientelor naturale din grădină, secretul iahniei constă în fierberea domoală, la foc mic, cu multă atenție și răbdare.

Iahnie de fasole de post ca la mănăstire

În timpul perioadei de post, bucatele tradiționale românești, care nu conțin carne, sunt cele mai căutate și apreciate. Mulți dintre cei care țin post încearcă să consume leguminoase și alimente bogate în proteine vegetale pentru a-și asigura un regim alimentar echilibrat. Dacă vrei să prepari o fasole de post în stil mănăstiresc, iată care sunt secretele pentru a obține un preparat delicios și simplu, inspirat de rețeta de la Mănăstirea Prislop, locul unde se află mormântul lui Arsenie Boca.

Fasolea este recunoscută ca un aliment fundamental în timpul postului, iar iahnia este una dintre rețetele preferate ale românilor care țin post. Cu toate că nu este considerat un fel de mâncare sofisticat, gustul iahniei de fasole poate fi îmbunătățit în mod semnificativ prin adăugarea unui anumit ingredient special.

Pentru a găti acest fel de mâncare vei avea nevoie de 1/2 kg fasole boabe, 2 cepe, 2 ardei, 1 morcov, 1/2 țelină, 5-6 roșii mici, 1 lingură pastă de tomate, 50 ml ulei, sare, piper și verdețuri proaspete.

Pentru a pregăti fasolea, începeți prin a alege boabele, spălându-le și punându-le la înmuiat în apă rece peste noapte. A doua zi, aruncați apa și puneți fasolea la fiert în apă proaspătă. După ce dă în clocot, la aproximativ 10 minute, înlocuiți apa cu una nouă. Repetați acest pas încă de două ori, astfel încât să schimbați trei ape în total. După ce ați schimbat apa pentru a treia oară, lăsați fasolea să fiarbă la foc mic.

Cimbrul și tarhonul oferă o notă distinctă iahniei

În timp ce fasolea fierbe, pregătiți legumele, spălându-le și curățându-le, apoi tăindu-le mărunt. Decojiți roșiile și tăiați-le în bucăți mai mari. Într-o cratiță pusă pe foc, încingeți uleiul și adăugați legumele tăiate cubulețe. Condimentați cu sare și piper și căliți legumele timp de câteva minute, până când devin moi.

Adăugați roșiile și pasta de tomate în cratiță, apoi turnați câteva polonice din zeama în care fierbe fasolea. Lăsați legumele să fiarbă până devin moi și bine gătite. Combinația de legume se adaugă peste fasole și se continuă fierberea împreună pentru câteva minute.

Gustați și ajustați condimentele adăugând sare și piper, după preferințe. După ce opriți focul, adăugați verdeața tocată fin. De asemenea, puteți folosi și ierburi aromate uscate, precum cimbrul și tarhonul, pentru a îmbogăți aromele preparatului.

Boabele de fasole uscată necesită cel puțin o oră pentru a se înmuia, iar uneori poate dura chiar mai mult, în funcție de duritatea apei. Apa dură poate încetini procesul de fierbere al fasolei. Pentru a accelera gătirea, poți folosi apă plată sau apă fiartă și răcită. Un truc eficient pentru a reduce timpul de fierbere este adăugarea unei lingurițe de bicarbonat de sodiu și una de zahăr în apa în care fierbi fasolea. Acest truc este util indiferent dacă prepari o ciorbă sau o iahnie de fasole de post ca la mănăstire. De asemenea, este recomandat să nu adaugi sare în apă de la început, deoarece acest lucru poate încetini procesul de fierbere, iar boabele vor rămâne tari.

Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
redactia.ro
Detaliul care schimbă totul în cazul morții lui Felix Baumgartner. Ce s-a descoperit pe camera video a austriacului
Bugetul.ro
Evacuarea neștiută a lui Dragoș Anastasiu dintr-un complex rezidențial de lux din Dorobanți. Controversatul om de afaceri a fost spaima vecinilor
a1.ro
Îți amintești de ispita Mădălina Maricuț din sezonul trecut Insula Iubirii? E de nerecunoscut. Cum arată în prezent
Playtech.ro
Mihaela Rădulescu, gest suprem pentru Felix, la priveghi! Ţi se rupe inima, ce a făcut pentru cel pe care l-a iubit nespus este...
observatornews.ro
Furtuni puternice lovesc la noapte jumătate de ţară, inclusiv Capitala. Coduri galben şi portocaliu până marţi
Playsport.ro
FOTO noua Dacia Sandero, surprinsă pe stradă. Cu ce vine nou cea mai vândută mașină în 2025
Evz.ro
Exclusiv. Ce nu s-a văzut la concertul Vama: surpriza serii de la Arenele Romane
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
O minoră de doar 14 ani i-a luat mințile lui Gigi Becali, care s-a îndrăgostit până peste cap
Playtech.ro
Soțul, soția sau părinții coasigurați nu mai sunt scutiți de plată. Ce se schimbă de la 1 septembrie
Dailybusiness.ro
A apărut o nouă plajă în România. Are nisip fin și atrage mii de oameni în weekenduri. Unde se află
RomaniaTV
Statul ia banii românilor de pe card de pe 1 august 2025. Suma disponibilizată, 500 de lei sau 100 de euro!
stiriromania.ro
S-a emis RO-Alert: Cod galben și portocaliu de ploi torențiale în jumătate de ţară
RomaniaTV
Se schimbă banii luni, 28 iulie 2025! BNR a făcut anunțul despre cea mai nouă monedă a României
redactia.ro
Cât costă rochia purtată de Prima Doamnă, Mirabela Grădinaru, la Salzburg?
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 iulie 2025
28 iulie 2025