Iahnie de fasole cu ciolan afumat este un preparat nelipsit de pe mesele românilor în sezonul rece. Aceasta se face din ingrediente simple și puține, combinate cu grijă într-o mâncare fiartă pe îndelete pentru a deveni din ce în ce mai gustoasă.
Dintre toate mâncărurile, probabil cea despre putem spune cu certitudine că este 100% românească, este iahnia de fasole. Aceasta este o mâncare scăzută de fasole, cu bucăți deliciose de afumătură de porc și condimente și condimente din belșug, iahnia de fasole este minunată, gătită în oală pe aragaz, sau la ceaun.
Iahnie de fasole cu ciolan afumat
Iahnia de fasole cu ciolan afumat este, cu certitudine, o mâncare românească autentică. Dacă unii pot zice că sarmaua-i de la turci și micul din Orient, ia borșul de la ruși, fasolea cu afumătură este, incontestabil, un preparat românesc get-beget.
Este o mâncare consistentă, extraordinar de gustoasă, făcută din cele mai simple și mai ieftine ingrediente. Ca orice mâncare țărănească, cea mai bună fasole cu ciolan este cea fiartă lent, în ceaun, la foc de lemne, dând timp gustului să se dezvolte și aromelor să se întrepătrundă.
Prima dată se vor fierbe fasole și ciolanul afumat, iar pentru asta ai nevoie de 500 g fasole boabe uscată (aprox. 1,5 kg de fasole fiartă (din conservă); 1 linguriță bicarbonat de sodiu alimentar (pentru fiert fasolea); 1 ciolan de porc afumat cu os (aprox. 1-1,2 kg); 2 cepe mari; 4-5 căței de usturoi; o crenguță de cimbru; 1-2 frunze de dafin și 1 linguriță piper boabe.
Pentru a prepara toată mâncare ai nevoie de 50 ml ulei; 2 cepe mari; 2 morcovi mari; 1 ardei gras roșu (sau un gogoșar); 1 linguriță semințe de chimen; 1 linguriță boia dulce; 1 linguriță cimbru uscat; 1 linguriță fulgi de chilli (opțional ); sare și piper după gust (în funcție de cât de sărat e ciolanul); 1 lingură pastă de tomate (bulion); 250 ml suc de roșii concentrat (cu pulpă) și pătrunjel proaspăt pentru servit.
Pentru cel mai bun gust, folosește fasole boabe, uscată, totuși, dacă te grăbești, poți folosi și fasole gata fiartă, din conservă. Calculează de 3 ori mai multă fasole din conservă față de cantitatea de boabe uscate specificată în rețetă.
Bicarbonatul de sodiu se folosește pentru a opări fasolea înainte de a o pune propriu-zis la fiert. În acest fel fasolea fierbe mai repede, iar pielița care învelește boabele se înmoaie mai ușor.
Indicații de preparare
Alege fasolea pe care o vei folosi, iar dacă folosești fasole boabe, trebuie să o clătești printr-un jet de apă, apoi să o lași la înmuiat în apă rece cât să o acopere bine, măcar 8 ore, de preferat peste noapte.
Se clătește apoi fasolea și se pune la fiert în apă rece cu o linguriță de bicarbonat. Fierbe 10 minute de când începe să clocotească, la suprafață se va forma o spumă albă, după cele 10 minute, scurge fasolea și clătește-o.
Pune 3 litri de apă să fiarbă și când clocorește, opărește ciolanul pentru 5 minute, apoi aruncă apa. Într-o oală mare de 5-6 litri pune ciolanul opărit, fasole scursă, 2 cepe mari tăiate sferturi, usturoi, piper boabe, dafin și o crenguță de cimbru.
Toarnă aproximativ 2 litri de apă, să acopere bine fasole, dacă ciolanul afumat este deja sărat, nu mai pune sare. Se fierbe totul aproximativ 2 ore și apoi trebuie încercate boabele de fasole și carnea să te asiguri că sunt bine fierte. Se scoate ciolanul și se lasă la răcit, apoi se taie fâșii sau cuburi, îndepărtundu-se grăsimea în exces de pe bucățile de șorici, iar pe acesta îl tăiați fâșii.
Se îndepărtează legumele frunza de dafin și crenguța de cimbru, apoi se scurge fasole, însă nu se aruncă apa. Se pune uleiul apoi se călesc legumele tăiate în cuburi mici, timp de câteva minute până se înmoaie. La final pune chimen, boia de ardei iute și mai călește 1 minut.
Adaugă sucul de roșii, bulionul, cimbrul, chilli, apoi pune aici fasole scursă și carnea. Toarnă din supa de la ciolan cât să acopere totul, apoi gustați și reglați gustul din sare și piper măcinat.
Se fierbe în continuare pe aragaz, pentru încă 30 de minute, sau se pune la cuptor tot pentru acest interval de timp. Când e gata această iahnie de fasole cu ciolan afumat, presară pătrunjelul și servește preparatul cald, cu murături.