Prima pagină » Culinar » Iahnie de fasole boabe cu afumătură. O mâncare perfectă pentru anotimpul rece
Iahnie de fasole boabe cu afumătură. O mâncare perfectă pentru anotimpul rece

Iahnie de fasole boabe cu afumătură. O mâncare perfectă pentru anotimpul rece

22 nov. 2023, 12:17,
în Culinar

Când achiziționezi ciolan afumat, recomandat este să îl selectezi din oferta magazinelor ecologice. În primul rând, acesta provine local, nefiind subiectul umflării artificiale cu saramură pentru a da impresia unui aspect mai voluminos, cum ar fi un ciolan provenit de la un porcul sărman de 300 kg, când maximul real al unui porc crescut natural este de 120 kg. De asemenea, ciolanul este afumat cu fum cald, obținut din rumeguș de lemn tare, și nu este „vopsit” cu lichide colorate, emanând un miros autentic de fum, perfect pentru o iahnie de fasole boabe.

Iahnie de fasole boabe cu afumătură

Ingredientele necesare includ fasole boabe, ciolan afumat, diverse rădăcinoase (morcov, păstârnac, țelină, pătrunjel), ceapă, roșii sau suc de roșii, ardei gras sau ardei capia, pătrunjel și mărar verde, cimbru. Fasolea boabe se spală în câteva ape reci și se lasă la înmuiat de cu seară și până dimineața pentru a se înmuia și a fierbe mai rapid.

Un secret culinar pentru a îndepărta cojile este ca fasolea să fie spălată cu apă rece, iar apoi opărită cu apă fiartă timp de 2-3 minute pentru a-i îndepărta cojile. Se spune că acest proces contribuie la reducerea senzației de balonare și calmează eventualele neplăceri ce ar putea surveni după un astfel de festin.

Rădăcinoasele se curăță și se spală cu apă rece. Fasolea boabe se pune la fiert într-o oală sub presiune, împreună cu ceapă, rădăcină de pătrunjel, rădăcină de păstârnac, o bucată de țelină, morcov, ardei gras sau ardei capia, câteva fire de cimbru, câteva fire de mărar, o foaie de dafin, boabe de piper negru, 2 căței de usturoi și sare grunjoasă.

Pregătirea ciolanului afumat și prepararea iahniei

Vom incepre prin pârlirea ciolanului de porc afumat la flacăra mare a aragazului, curatandu-l de peri cu ajutorul unui cuțit bine ascuțit. Ciolanul, spălat cu apă caldă, se usucă cu prosoape absorbante și se unge cu ulei de floarea soarelui sau cu puțină untură de porc.

După aceea, trebuie așezat într-un vas termorezistent, la care se adaugă 2 foi de dafin, 2-3 căței de usturoi, cimbru uscat și câteva boabe de piper negru. Vasul termorezistent se introduce în cuptorul preîncălzit al aragazului, la foc mare, pentru 20 de minute, perioadă în care șoriciul se va rumeni ușor, iar carnea va rămâne suculentă sub șorici. După scoaterea vasului din cuptor, acesta se acoperă cu o folie de staniol. Se reduce intensitatea focului și se lasă ciolanul în cuptor încă 1,5 – 2 ore. Când este scos din cuptor, ciolanul se păstrează acoperit cu folia de staniol până la momentul feliatului, pentru a-și păstra suculența.

După ce focul a fost oprit focul, oala sub presiune trebuie lăsată să se depresurizeze singură timp de 15-20 de minute. În ulei de floarea soarelui, se călesc ardeiul gras, ceapa, roșiile, și prazul tăiate felii mai mari. Se adaugă sare grunjoasă și boabe de piper proaspăt măcinate, după gust. Din oala sub presiune se scot boabele fierte de fasole și puțin lichid. Boabele de fasole fierte se amestecă cu legumele călite. Se presară pătrunjel verde tocat mărunt. La final, după gust, se mai adaugă sare grunjoasă și boabe de piper proaspăt măcinate. Ciolanul se feliază și se servește alături de iahnia de fasole boabe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`