Prima pagină » Culinar » Iahnie de cartofi – Rețetă de post, gustoasă și sățioasă
Iahnie de cartofi - Rețetă de post, gustoasă și sățioasă

Iahnie de cartofi – Rețetă de post, gustoasă și sățioasă

02 mart. 2021, 09:12,
în Culinar

În curând începe Postul Paştelui. Uite o reţetă de post, care să îţi uşureze munca din bucătărie. Nu trebuie să mai cauţi reţete fără carne, ouă şi lactate. Îţi propun o iahnie de cartofi. Da, ai citit bine, de cartofi, nu de fasole.

Se prepară foarte uşor, e săţioasă şi are gust bun. Dacă nu vrei să fie de post, poţi servi mâncarea cu brânză sărată de oaie, mămăligă fierbinte şi murături. Spor la gătit şi poftă bună!

Ingrediente:

  • 1 kg cartofi
  • 300 ml apă
  • 50 ml ulei
  • 200 g roșii conservă
  • 50 g bulion
  • 5-6 căței de usturoi
  • 2 cepe
  • 1 pătrunjel
  • 2 foi de dafin
  • piper
  • sare

Mod de preparare:

Mai întâi se curăţă ceapa, usturoiul şi cartofii. Ceapă se taie julienn şi se căleşte uşor în uleiul încins. Se adaugă cuburile de cartofi şi usturoiul. Se amestecă folosind o lingură de lemn. Lasă aşa pe foc, fără capac.

Între timp pune apă pe aragaz. În momentul în care se înfierbântă, amestecă 250 ml de apă cu bulion, ca să îl dizolvi. Toarnă totul peste cartofi şi ceapă. Presară şi piper şi sare. Amestecă uşor, iar de data aceasta pune un capac peste cratiţă. După 10-15 minute adaugă roşiile spălate şi tăiate cubuleţe. Adaugă şi foile de dafin. Spală pătrunjelul şi pune-l şi pe el în tiagie. Adaugă restul de apă în cratiţă, după care bag-o în cuptor pentru circa 20-25 de minute.

Serveşte această iahnie de cartofi cu murături. Pentru ziua de Bunavestire, când e dezlegare la pește, îți recomand o salată de cartofi, cu ton și salată verde.

Ce înseamnă iahnie?

Ei bine, conform definiţiei din dicţionar, iahnie înseamnă mâncare scăzută, făcută din legume. De obicei, se prepară din fasole. De data aceasta însă am făcut-o din cartofi. Iahnia, în general este un preparat care se regăseşte în majoritatea zonelor ţării noastre. În cazul în care se prepară din fasole, atunci boabele trebuie puse la umflat de cu o seară înainte.
Iahnia de fasole este, de fapt, o pastă din fasole zdrobită. Similară cu ea este pasta de humus. Aceasta se prepară prin pasarea boabelor de naut şi amestecarea lor cu câteva ingrediente, printre care pasta de susan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
16 noiembrie 2024
16 noiembrie 2024