Prima pagină » Titlurile zilei » Iadul a urcat pe pământ la Lunca Cetățuii. La temperaturi de 40 de grade, localnicii rămân cu orele fără curent. Bătaia de joc marca E-ON continuă în tot județul Iași

Iadul a urcat pe pământ la Lunca Cetățuii. La temperaturi de 40 de grade, localnicii rămân cu orele fără curent. Bătaia de joc marca E-ON continuă în tot județul Iași

18 iul. 2024, 02:00, 18 ,
Petronel Ștefan în Titlurile zilei

Mai mulți oameni din Lunca Cetățuii, comuna Ciurea, Iași, au ajuns la capătul răbdării din cauza celor de la E-ON. Aceștia au trebuit să trăiască fără curent electric timp de mai multe zile, iar afară erau 40 de grade Celsius

Oamenii din Lunca Cetățuii sunt furioși pe compania E-ON după ce pentru câteva zile au trăit fără curent electric pe o căldură de 40 de grade. Reprezentanții companiei le-au dat tot felul de explicații localnicilor, însă problema nu a fost rezolvată. S-a ajuns la această situație pentru că E-ON nu a investit deloc în ultimii ani la rețeaua electrică din județul Iași.

Operatorul E-ON a lăsat mai mulți oameni din Lunca Cetățuii fără curent

De sâmbăta trecută, 13 iulie 2024, mai mulți locatari din Lunca Cetățuii, comuna Cotnari, au rămas fără curent electric timp de 8 ore. Aceștia au crezut că a fost doar o situație izolată și totul s-a rezolvat, doar că povestea s-a repetat în următoarele 3 zile. Oamenii au ajuns la disperare din cauza incompetenței firmei E-ON și au cerut explicații. În ciuda sutelor de reclamații depuse, problema nu s-a rezolvat și nici nu va avea cum să se rezolve, deoarece compania nu a investit suficient în rețeaua electrică, iar acum nu face față cererii de curent. Totuși, oamenilor li se spun tot felul de lucruri în loc să se intervină.

„De sâmbăta trecută este situația aceasta. În primele 3 zile, s-a luat curentul în jurul orei 21:00 și revenea dimineața, pe la 08:00. Doar că nu toți vecinii rămâneau, unele faze rămâneau deschise. Bineînțeles că am început să sunăm la E-ON, să ne explice ce se întâmplă. Că este rețeaua suprasolicitată, că este prea cald și nu fac față transformatoarele și este nevoie să facă economie. Deci câteva case sunt sacrificate ca să poată redresa ei rețeaua. Doar că ar trebui să se mai alterneze, nu doar aceiași oameni în fiecare zi”, povestește Mihai Băhnăreanu, un localnic din Lunca Cetățuii.

În noaptea de marți, 16 iulie, curentul electric a fost întrerupt 15 ore, astfel că oamenii au trebuit să arunce mâncarea din frigidere, deoarece s-a stricat. Astfel de situații au mai fost raportate și în alte localități din jurul Iașului.

„Marți, s-a luat curentul pe la ora 18:00 și a revenit a doua zi, pe la ora 09:00. Vă imaginați, să stăm atâtea ore fără curent electric, noroc că aveam niște baterii și am reușit să îmi încarc telefonul. Mâncarea din frigider s-a stricat din cauza căldurii, am și o ladă frigorifică, am început deja să arunc carnea din ea, deoarece s-a dezghețat. Nu mai vorbesc de atitudinea celor de la E-ON, am făcut reclamații, am sunat la Târgu Mureș, habar nu au ce se întâmplă și ne spun tot felul de povești. Eu am fost electrician știu cum funcționează o rețea electrică. Sunt chestii elementare, ei nu au făcut investiții și nu suportă rețeaua electrică”, a mai spus Mihai Băhnăreanu.

Electrocasnicele au fost distruse

Mulți locatari au avut și pagube pe care cu siguranță că nu le vor recupera. Din vina celor de la E-ON, dispozitivele electrocasnice s-au ars. Când curentul revine pe rețea, acesta are tensiune prea mică, iar electrocasnicele se strică.

„Sunt vecini cărora li s-au ars electrocasnicele din cauza șocurilor. Seara, când se întrerupea lumina, ne adunam cu vecinii și sunam la E-ON să cerem explicații, la fiecare în parte ne spuneau o poveste diferită, că echipa este la fața locului, că nu este vreo problemă în sistem, că e rețeaua suprasolicitată. Au fost făcute și reclamații la ANPC, așa ceva nu se poate. Ei vor să ne facem datoria de clienți, dar când trebuie să facă și ei ceva, gata, ne țin în telefon să așteptăm câte jumătate de oră. Eu cred că se oprește intenționat, pentru că mereu este cam la aceleași ore. Când vine curentul, este cu tensiune slabă, iar dispozitivele nu fac față”, a spus Teodor, un localnic din Lunca Cetățuii.

Viața oamenilor a fost dată peste cap și au trebuit să sufere din cauza celor de la E-ON.

„Eu nu am nimic cu vecinii care au avut curent, dar nu înțeleg de ce în fiecare seară suntem aceiași oameni care rămân fără lumină. Eu cred că au stabilit ei care oameni să fie sacrificați și să rămână fără curent. Avem copii mici, nu pot sta în căldură, foloseam aerul condiționat. Soțul meu este bolnav, are probleme la inimă și a fost nevoit să se spele cu apă rece. Pentru copil am încălzit apă și l-am spălat într-un lighean”, a mai spus o vecină.

Din cauza căldurii, un transformator electric din Ciurea a ars complet într-o seară. Totuși, compania trebuie să aibă un plan prevăzut și pentru astfel de situații. În municipiul Iași, au fost afectați și oamenii care au localuri deschise.

„Au fost probleme, de la căldură a ars și un transformator, au intervenit după cei de la E-ON. Lumea folosește aerul condiționat, dispozitive electrice, normal că rețeaua nu face față, noi nu avem ce face”, a transmis Cătălin Lupu, primarul comunei Ciurea.

Localnicii din Lunca Cetățuii au făcut reclamații la ANPC, pentru felul cum au fost tratați de cei de la E-ON și pentru facilitățile oferite.

Comentarii
  • Tu-ti dai seama, abia și-a încărcat telefonul. Ce oligofren de la țară…

  • Bine ca se construiesc blocuri. Mare dobitoc de primar!

  • Stau la vile unii de 150.000-200.000 (cel putin atat cer la vanzare :))) ).
    Isi permit unii un generator, niste panouri solare.

    • Nu toata lumea sta la vile, asa ca nu isi permit, iar panourile solare dupa ora 18.00 – 19.00 nu mai produc energie electria. Mai informati-va!

      • Nu mai produc dar o pot consuma pe cea produsă și stocată în timpul zilei.

        • Localnic Hlincea

          Produc dar dacă nu ai baterii de stocare nu te ajuta cu nimic . Noi avem apa 3 ore dimineața și 4 ore după masa în condițiile care în oraș se uda gazonul ,noi sa facem economie dar ei nu. DC nu pun restricții Bucium, popas pacurari rediu,sunt restaurante și aia baxeaza bani . Rușine

  • Investitii, investitii si iar investitii.
    Posturi trafo noi si astea cat mai multe este singura solutie altfel o sa fie probleme in continuare.

    • Eu zic că și respectarea puterii acordate prin ATR (Aviz tehnic de racordare) ar fi o rezolvare. Cand va duceți sa solicitați racordarea la rețea spuneți ca o să consumați X kW (ca sa plătiți un tarif de racordare mai mic) si defapt voi consumați mai mult si de aceea e rețeaua suprasolicitata si dezechilibrata.

  • Au si panouri solare da nu ajuta la nimic. Dai gauri in acoperis degeaba. Cand zice statul ca da ceva gratis, repede se ingramadesc toti dar nimeni nu se documenteaza sa vada daca il ajuta cu ceva sau nu.

    • De ce nu te ajută?

      • Panourile fotovoltaice dau cel mai bun randament la 25°C, în lunile de primăvară și toamnă. Fiecare grad Celsius în plus reduce randamentul panourilor cu aproximativ 0,5%. Panourile de pe casă si ajung şi la 70 de grade, asta însemnând undeva la 25% pierdere şi produc mai puţin vara.

  • Cei de la E on sunt de o nesimtire crasa. Cand suni la ei iti sum ca transmit sesizarea mai departe si atat. NU mai spun ca e foarte greu de luat legatura cu un operator.

    • Eon este protejat de stat.In Germania,Franța,Olanda și multe alte țări nu pica curentul.Romania tara bananieră…când e cald se topește asfaltul,restricții de tonaj,țările arabe și africane nu au o problemă cu restricțiile…acum e problema cu lumina cum dracu daca pe „investitor”:))) care de fapt e praduitor că instalațiile le-au construit părinții și bunicii voștri ai romanilor și vine statul și le da degeaba rețeaua de distribuție cu monopol cu tot.Si nu ii obliga la nimic.Practic ei iau bani angajează români cu salarii de mizerie și se numesc investitori…:)))Ăștia de la eon ar trebui sa cânte la alta poarta.

  • S-au dus in cap prețurile la imobiliare pe Lunca cetatuii dar implicarea autoritățile unde e ?

  • Dacă ai cu acumulatori, produc și după ora 18
    Informeazate tu

    • Acumulatorii trebuie tinuti la 20 grade si iarna si vara si in casa nu e recomandat sa-i tii. Daca nu poti oferi conditiile astea, ii schimbi la 2 ani si e 1000 euro unul.

  • Meseriașul lu peste

    Când a-ți cerut aviz pt branșament electric…vreau cel mai ieftin!
    -Nu am consumatori mulți.
    -Câteva becuri, un frigider, un televizor… 1kW haha
    Când e gata casa și bransamentul sugeti minim10kW la fiecare vilana
    Rețeaua este dimensionata conform contractelor/consumatorilor alimentați de pe acea zona haha
    Suportați concesioneze haha

  • Valeriu Constantin, dezvoltator imobiliare

    Exista EVANTAIURI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Curentul e scump. Sa mai puna un lemn pe foc, multi au sobe si la bloc.

  • Pt meseriasul lu peste imputit

    Dezvoltatorul cere avizul, nu oamenii care cumpara casa / apart. La vanzare se schimba doar numele.

  • Faptul că mulți dezvoltatori cer avize pe organizare de șantier și după apare blocul nu va da de gândit? Contorul pozat de voi deservește un bloc cu 2 etaje care e normal că a luat foc. Dar na e mai ușor să atunci cu noroi(rahat) decât să ceri punct de vedere. Dar ce sa ii faci așa e când vrei sa ai știri bomba. Mai ales când Lunca Cetatuii este in Cotnari și nu în Ciurea.

  • bai prostalaule analfabet care ai scris „articolul”, reteaua este a distribuitorului, care este delgaz grid, nu e-on. handicapatule.

  • Efectul Țărănoaia Rezidens.

  • Sunati la Delgaz
    D- distribuitor
    EL – electricitate
    GAZ- gaze naturale..
    Si sa pupati in cur primarul care da avize pentru constructii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *