Prima pagină » Actualitate » I se poate întâmpla oricui! Un ieșean este nevoit să își dărâme casa unde locuia cu familia. S-a trezit cu proprietarii terenului la ușă după 30 de ani – FOTO

I se poate întâmpla oricui! Un ieșean este nevoit să își dărâme casa unde locuia cu familia. S-a trezit cu proprietarii terenului la ușă după 30 de ani – FOTO

23 aug. 2024, 02:00,
Petronel Ștefan în Actualitate

Un ieșean este forțat să își dărâme casa din cauza unui contract semnat de părinții săi. Deși a locuit 30 de ani în același loc, Ștefan a descoperit că familia sa nu mai are proprietatea

Ștefan Avitoroaei locuiește în satul Iepureni, comuna Movileni, și a ajuns într-o situație dificilă. Terenul, pe care și-a construit casa, aparține unei alte familii, deși el credea că familia sa este proprietară. Bărbatul trebuie să își găsească un alt loc acum și încearcă să își construiască o altă locuință.

Ieșeanul trebuie să își dărâme casa

Ștefan Avitoroaei a crescut de la cinci ani în satul Iepureni din comuna Movileni, din județul Iași. Acesta și-a construit o locuință în anul 2015, pe terenul unde avea casă mama sa și locuiește alături de soție și cei patru copii.

„Eu aveam doar cinci ani când părinții mei au luat terenul respectiv. Ei au făcut o înțelegere cu o femeie, Moise Doina, care cumpărase terenul de la o femeie din Iepureni, Elena Budeanu. Părinții mei au oferit la schimb un apartament cu trei camere în Iași și 50.000 de lei, iar, în schimb, au primit 4.100 metri pătrați de teren în Iepureni. Acolo și-au făcut și casă, acolo am crescut și eu. Nu au fost probleme de-a lungul anilor. Doar că ei au făcut această înțelegere în anul 1993, atunci erau alte legi și ca să poată da tot terenul, au mers la un notar public și au făcut, atunci, o modificare ca să se facă schimbul”, povestește Ștefan Avitoroaei.

Bărbatul de 36 de ani s-a trezit, în urmă cu câteva săptămâni, cu fiica Elenei Budeanu la ușă. Aceasta i-a precizat că terenul îi aparține și vrea să îl vândă, astfel că fie îl cumpără, fie va trebui să plece.

„În urmă cu câteva săptămâni, m-am trezit la poartă cu unul dintre copiii doamnei Elena Budeanu, Verginia Spătaru, care este din sat cu mine, să îmi spună că trebuie să plec de pe terenul respectiv, deoarece ea este unul dintre moștenitori și că ei vor să îl vândă. Eu, așa ceva, nu mai auzisem, nu înțelegeam ce se întâmplă. Mi-a cerut să plătesc 6 euro pe metru pătrat, că altfel trebuie să plec. Eu am făcut aici o casă în 2015, am patru copii, risc să rămân pe drumuri. De Doina Moise, nu mai știe nimeni, nu a mai auzit nimeni, niciodată, de ea”, a mai spus Ștefan Avitoroaei.

Ștefan este într-o situație disperată

Disperat, Ștefan a fost pe la toate instituțiile abilitate pentru a cere explicații și soluții, însă situația nu i-a fost favorabilă. Conform actelor oficiale de la primărie, titlul de proprietate nu era pe numele familiei sale.

„Am discutat cu mama mea, să vedem documentele și ce se întâmplă. Am fost peste tot, la primărie, la poliție. Am descoperit că titlul de proprietate îl are Mihai Nemțeanu, tatăl Elenei Budeanu. Ea a vândut terenul către Moise Doina, dar fără să fie ea proprietara, iar părinții mei au făcut schimbul. Doar că actele nu s-au mai făcut, au fost niște înțelegeri și uite că acum ne-am trezit că trebuie să plecăm. În toți acești ani, nu ne-a deranjat nimeni. Dacă ei știau că terenul le aparține, de ce nu au venit mai devreme să ne spună? Doar am construit și o casă. Elena Budeanu este bătrână, are aproape 100 de ani, nu mai este lucidă, însă copii ei vor să obțină bani pe teren acum. Am fost la primărie, însă mi s-a spus să merg în instanță, că altfel nu au cum să ne ajute”, a precizat bărbatul de 36 de ani.

Pentru a nu rămâne în stradă, Ștefan a început să își construiască o altă casă în sat, însă nu are suficienți bani sau materiale pentru a o finaliza.

„Am început să îmi construiesc o altă casă, mi-am luat o bucată de teren undeva, în sat, și am început ușor să fac temelia, însă nu am bani să fac o casă complet. De asta mai apelez și la ajutorul oamenilor, am patru copii, nu pot rămâne cu ei pe drumuri. Primăria ne-a dat niște grinzi de lemn și poate o să ne mai dea ceva, să ne ajute, că altfel, singuri nu putem”, a încheiat Ștefan.

Moștenitorii vor să vândă terenul

Verginia Spătaru, fiica Elenei Budeanu, a dezbătut moștenirea în 2022 și a descoperit că, pe titlul de proprietate, figura bunicul ei. Acum vrea să vândă terenul unde are casă Ștefan Avitoroaei.

„Problema nu este la familia mea, ei au fost înșelați de Doina Moise atunci, nu noi. Mama mea a vândut 1.000 de metri pătrați către Doina Moise, însă femeia respectivă le-a dat ilegal 4.100 de metri pătrați. Eu am discutat cu Ștefan că trebuie să o caute pe ea, nu pe mine, că noi am dezbătut moștenirea și am văzut cine este proprietar. Eram dispuși să îi vindem lui terenul, unde nu are casa, însă văd că a reacționat la nervi și și-a început o altă locuință”, a spus Verginia Spătaru, fiica Elenei Budeanu.

Singura șansă a lui Ștefan este să dea în judecată Primăria și persoanele implicate. Primarul a promis că îl va ajuta pe bărbat să își construiască o nouă locuință.

„Știm despre cazul lui Ștefan. Din câte am verificat, familia sa a fost înșelată de cei care au făcut actele atunci, însă noi nu putem face prea multe. Astfel, l-am sfătuit să meargă în instanță cu Primăria și restul părților implicate. Noi încercăm să îl ajutăm acum, să își facă o nouă casă. La următoarea ședință de consiliu local, vom propune un proiect, să îi oferim materiale pentru a își face o locuință”, a spus Dan Hodoroabă, primarul comunei Movileni.

Ieșeanul Ștefan Avitoroaei este nevoit să își dărâme casa din cauza contractului din 1993.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *