Prima pagină » Actualitate » I s-a înfundat, în sfârșit, lui Cristian Stanciu! După ce a căpușat, timp de 20 de ani, Primăria Iași, controversatul afacerist este obligat să plătească chirie pentru locațiile FEG
I s-a înfundat, în sfârșit, lui Cristian Stanciu! După ce a căpușat, timp de 20 de ani, Primăria Iași, controversatul afacerist este obligat să plătească chirie pentru locațiile FEG

I s-a înfundat, în sfârșit, lui Cristian Stanciu! După ce a căpușat, timp de 20 de ani, Primăria Iași, controversatul afacerist este obligat să plătească chirie pentru locațiile FEG

20 aug. 2024, 02:00, 4 ,
Alexandra MAISNER în Actualitate

În sfârșit, i s-a înfundat lui Cristian Stanciu! Peste 20 de ani, acesta a căpușat Primăria Iași, înregistrând profituri de milioane de euro din spațiile gratuite, primite de municipalitate, unde își desfășoară activitățile FEG

De peste 20 de ani, în sfârșit, Cristian Stanciu consilier județean PSD si liderul PSD in CJ trebuie să plătească chirie pentru locațiile FEG, primite de la Primăria Iași cu titlu gratuit, din timpul primarilor Constantin Simirad, Gheorghe Nichita și Mihai Chirica. Acesta ar trebui evacuat din toate aceste locații sau să plătească chirie la prețul pieței, pentru că mai bine de 20 ani, s-a folosit de toate pârghiile, înregistrând profituri de milioane de euro.

I s-a înfundat, în sfârșit, lui Cristian Stanciu! Primăria Iași ar trebui să evacueze FEG din toate locațiile

Este cunoscut faptul că, de peste 20 de ani, Primăria Iași a pus la dispoziția lui Cristian Stanciu imobile amplasate în zone centrale din oraș pentru care afaceristul plătește chirii foarte mici. Sub paravanul fundației, Cristian Stanciu desfășoară activități comerciale care îi generează venituri de milioane de euro.

De ani de zile, consilierul județean PSD, Cristian Stanciu, a fost protejat de Primăria Iași. Cu ajutorul Fundației Ecologice Green (FEG), acesta a căpușat mai multe spații comerciale aflate în proprietatea municipalității ieșene, situate în zone ultracentrale. Cristian Stanciu a folosit, ca paravan, FEG pentru a beneficia de chirii preferențiale, ridicol de mici, chiar și spațiile primite cu titlu gratuit, de care s-a folosit, pentru a-și umple conturile.

În final, după ani și ani de profituri uriașe, s-a găsit cineva care să respecte legea în cazul controversatului afacerist, Cristian Stanciu consilier județean PSD si liderul PSD in CJ. Primarul Mihai Chirica vrea să evacueze FEG din imobilul primăriei, de pe strada Păcurari 47, unde funcționează mai multe săli de curs, însă Stanciu ar trebui evacuat din toate spațiile pe care le deține și pentru care nu plătește nimic. Deși în unele situații Primăria Iași a tarifat spațiile, prețurile sunt derizorii.

FEG are grădinițe, școli, postliceală, în care ia taxă școlară mare. Cristian Stanciu nu ajută societatea, el face bani. Este inadmisibil ce se întâmplă de peste 20 de ani. PSD-istul face o formă mascată de evaziune fiscală, iar Primăria Iași trebuia să acționeze de ani de zile, dar nu a făcut nimic. Ne întrebăm, oare în spațiile FEG, din alte județe, Cristian Stanciu plătește chirii la fel de ridicol de mici ca în Iași? Cu siguranță, nu!

Caracatița familiei Stanciu rezistă încă din 1998, dar niciun procuror nu a văzut ilegalitățile. Din profitul acumulat pe spatele chiriilor infime luate de Primăria Iași, politicianul a achiziționat terenuri centrale, hoteluri și a dezvoltat afaceri imobiliare.

În sfârșit, Mihai Chirica trebuie să își facă treaba dacă ceilalți primari, precum Gheorghe Nichita și Constantin Simirad, au fost în cârdășie cu domnul Cristian Stanciu. Este important ca edilul Mihai Chirica să rezolve situația, iar FEG trebuie înlăturată din toate aceste spații sau Cristian Stanciu să fie obligat să plătească o chirie corectă, la prețul pieței.

Cristian Stanciu, spații de mii de metri pătrați pentru care plătește chirii derizorii

Relațiile cu Primăria Iași, moștenite de la tată, au fost consolidate în ani. Astfel, Stanciu ocupă trei clădiri importante, aflate în proprietatea municipalității, pentru care plătește chirii ridicole sau deloc. În edițiile trecute ale cotidianului BZI au fost prezentate sumele simbolice plătite. Chipurile, la începutul anului 2023, au fost mărite, dar este vorba doar despre câteva sute de lei. Spre exemplu, FEG este prezentă într-un spațiu ultracentral de pe strada Cuza Vodă, nr. 1, pentru care plătește 624 de lei/lună (anul trecut, 579 de lei).

Acesta are o suprafață de 159,45 metri pătrați, iar la prețul pieței ar trebui să plătească o chirie de peste 3.000 de euro pe lună. Totodată, FEG a ocupat și imobilul primăriei de pe strada Păcurari, nr. 25, cu o suprafață de 255,25 metri pătrați. Și aici, chiria este ridicolă: 718 lei/lună. Prețul real este de, cel puțin, 20 de euro/metru pătrat. Adică acesta ar fi trebuit să achite 5.105 euro pe lună. Flagrant este alt caz. FEG nu plătește nimic pentru clădirea municipalității de pe strada Păcurari, nr. 47. „Zero” lei este chiria lunară și, atenție, contractul a fost încheiat în 2003. Imobilul are o suprafață de 558,08 metri pătrați pentru care în mod normal ar trebui să achite aproximativ 11.161,6 euro pe lună.

Cristian Stanciu, consilier județean și liderul grupului PSD in CJ ar trebui să plătească lunar pe cele 3 imobile nu mai puțin de 19.266 de euro în situația în care acesta plătește pe lună doar 273 de euro, aproximativ 1.342 de lei.

Acesta este prejudiciul Primăriei Municipiului Iași pe lună. Dacă ar fi să calculăm cei peste 20 de ani în care Stanciu a profitat la maxim de aceasta situație, suma ar fi una uriașă! Primăria Iaşi ar fi trebuit să încaseze de la Cristian Stanciu nu mai puțin de 4.614.240 Euro în contextul în care acesta a plătit doar 322.080 de lei, aproximativ 65.730 de euro. DNA ar trebui sa se sesizeze si sa stopeze aceasta fraudare a statului.

Aproape 20 de ani, clădirea a fost exploatată gratuit. Primele două contracte au expirat pe data de 31.12.2023, iar al treilea pe data de 30.06.2023.

Cristian Stanciu, profit anual de milioane de euro din diplome false la FEG

Cotidianul BZI a publicat nenumărate articole cu privire la profiturile uriașe pe care Cristian Stanciu le înregistrează prin umbrela FEG. O mașinărie de diplome false produce, pentru consilierul județean PSD Cristian Stanciu, un profit de 6 milioane de euro pe an. Asta, prin Fundația Ecologică Green (FEG). Deși fundația ar trebui să fie non-profit, Stanciu încasează sume serioase care au fost reinvestite în terenuri și clădiri, chiar sub ochii autorităților.

Cristian Stanciu mai deține câteva firme, dar nu se compară cu fundația care este o mină de aur pentru politician. El a preluat afacerea de la tatăl său, fostul deputat Anghel Stanciu, decedat acum un an. Câteva exemple: din profitul de la FEG, Cristian Stanciu a cumpărat Hotelul Astoria, fostul sediu al Poștei Române din Podu Roș, clădirea Studis de pe strada Otilia Cazimir, Casa „Iacob Negruzzi”, dar și un teren situat în imediata vecinătate a complexului Palas, pe strada Sf. Andrei. Consilierul județean PSD a preluat și afacerea de la Master Pub, din Tudor Vladimirescu, iar lista poate continua. Totul, cu bani produși la FEG.

Cursurile organizate de FEG sunt o mare glumă. Cursanții nu se prezintă la ore, iar diplomele se dau, pur și simplu, pe bandă rulantă contra unei sume de bani. Cine vrea o diplomă, de multe ori, inutilă, achită o taxă ce depășește 1.000 de lei și se poate lăuda că are o specializare fără să se prezinte la cursuri. Grav este că, în ceea ce privește asistenții medicali, aceștia ajung chiar să profeseze, la un moment dat, în clinici private și de stat, dar competențele lasă de dorit.

Stagiile de practică de la FEG, gratuite la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ”Sf. Maria” Iași

Cristian Stanciu s-a folosit de funcțiile pe care le deține pentru a-și majora profiturile. Acesta își trimitea elevii de la FEG să facă practică în spitalele din subordinea Consiliului Județean Iași.

Mai exact, în perioada 2021-2022, 97 de cursanți de la FEG au făcut, gratuit, practică în cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” Iași, spital aflat în subordinea Consiliului Județean Iași, deși Stanciu a încasat de la fiecare, dintre cei 97 de cursanți, câte 3.500 de lei, rezultând un profit curat de 340.000 de lei, neavând cheltuieli.

Astfel, Cristian Stanciu a profitat de poziția sa de lider al grupului de consilieri județeni PSD pentru a influența decizia Alinei Belu, managerul unui spital aflat în administrarea Consiliului Județean Iași, de a primi cursanții în spital pentru practică.

Alina Belu, managerul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria” Iași, a decis să faciliteze accesul la practică al cursanților Școlii Postliceale FEG în unitatea medicală, fără ca politicianul PSD, Cristian Stanciu, să achite vreo taxă, deși, alte spitale din Iași percep anumite sume de bani pentru formarea profesională practică a acestora.

Fundația Ecologică Green a avut, pe parcursul anilor 2021-2022, un contract și cu Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași, dar Cristian Stanciu a achitat 3.000 de lei pentru acesta. De asemenea, cursanții FEG s-au pregătit și în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași, pentru perioada 2021-2022, achitându-se suma de 4.000 de lei. Este extrem de dubios că două spitale din subordinea Ministerului Sănătății au perceput o taxă, deși modică, iar managerul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria” Iași, aflat în subordinea CJ, a ales să nu solicite nici măcar o sumă de bani care să acopere materialele sanitare consumate de cursanți pe durata perioadei de pregătire practică.

Cristian Stanciu a fost declarat incompatibil de ANI! A profitat de influența şi funcţiile sale pentru a atrage foloase pentru FEG

Cristian Stanciu s-a aflat în incompatibilitate timp de 3 ani, situație constatată de Agenția Națională de Integritate, perioadă în care a ocupat atât funcția de consilier județean, cât și pe cea de manager al Fundației Ecologice Green. Din această postură, nu ar fi trebuit să încheie contracte cu Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” Iași, care se află în subordinea Consiliului Județean Iași, nici să fie membru în Consiliul de Administrație al unității medicale, dar, folosindu-se de influența sa, Cristian Stanciu nu doar că și-a băgat cursanții în spital, ba mai mult, a făcut asta pe gratis, aducând un prejudiciu statului.

Cristian Stanciu a profitat de funcția de consilier județean pentru a-și impune influența și a obține foloase materiale în cadrul unității medicale. Mai mult, în perioada în care se afla în incompatibilitate, Cristian Stanciu era și vicepreședintele PSD Iași, dar și liderul de grup al consilierilor județeni social-democrați. Reporterii BZI au atras atenția asupra acestei situații în articolul intitulat: „Cristian Stanciu, incompatibil cu funcția de consilier județean! Combinații ilegale după bunul plac. Ultimul tun: contracte cu spitale din subordinea Consiliului Județean!”, din 19 ianuarie 2023, în care se sublinia faptul că omul politic profită de poziţia sa de consilier judeţean şi membru în Consiliul de Administraţie al Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” Iași, pentru a obţine beneficii pentru fundaţia pe care o deţine. La circa un an de la apariţia acestui articol, prin raportul de evaluare nr. 138/G/II/26.01.2024, ANI le-a dat dreptate reporterilor BZI, dovedindu-se că, în perioada 15.06.2018 – 27.01.2021, Cristian Stanciu s-a aflat în stare de incompatibilitate.

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a întocmit, în cazul lui Cristian Stanciu, raportul de evaluare nr. 138/G/II/26.01.2024, de unde rezultă că omul politic PSD s-a aflat, timp de aproape trei ani, în stare de incompatibilitate.

I s-a înfundat, în sfârșit, lui Cristian Stanciu! După ce a căpușat, timp de 20 de ani, Primăria Iași, controversatul afacerist este obligat să plătească chirie pentru locațiile FEG de pe spatele cărora a realizat profituri de milioane de euro.

Comentarii
  • Jos cu porcul alcoolic!

  • Gata, nu mai merg afacerile cu statul ?

  • Nu mai vrea să “bage la oală” ? E an electoral și e nevoie băi ca PNL e pe făraș, trebuie bani pt tipărit cărți 🙂

  • Vlad Ciobanu

    Auleu, domnul Cristi, dar ce-ai facut? Se pare ca pierzi controlul al grupul de consilieri locali si ti se infunda? Tu esti cel care are cele mai mari interese la Primaria Iasi, nu Florin Boca! Esti disperat sa mulgi aceasta institutie pentru tine, doar sa faci lovele si cauti sa platesti la toata presa sa fie atacat Boca!

    • Gavril iar te-a pus Cruceanu să mănânci kakat ? Nici de ziua ta nu renunți mă vita să bagi râtul în kakat ? Păi mă marlanilor, Boca e un nenorocit care și-a bătut joc de ieșeni și de partid timp de 4 ani când și-a tras milioane de euroi pe PUZ-ri false la care au contribuit prin vot Cruceanu, Boisteanu, Surdu, Nedelcu, Aur, Gavril .
      Afaraaaaaaaaa jegurile care au distrus Iașul și ieseniiiii ! JOS BOCA , CRUCEANU, GAVRIL

  • In sfarsit plateste si el ca orice cetatean.

  • Confesiunea lui Laicu

    Seful meu imi da la buci si la buze…
    Eu il dau in gat cu toate contractele si spagile.Nu aplatit nimic la stat si eu am incercat cat am fost consilier sa i acoper toate golaniile Se crede mare afacerist , dar a mostenit de la Angel doar pomeni si multi bani si smenuri, insa el e un oligofren retardat cu pretentii de doct, dar eu sunt mai jos si de asta il las sa mi dea la mooie si sa ma plimbe in lant

  • Sa se ducă și la prietenul lui Tutulan Horia care are datorii și la el … îl găsește la cimitirul Petru și Pavel la că-ți bani avea sai dea nu a avut curaj sai vina la inmormantare….

  • Florin stratila

    Povesti nu mai este în PSD și chirica betivanul nu l m ai ajuta,trebuia m ai demult pus la plata betivanule Mihăiță

  • bulangiul de primar chichirica io suge lui stanciu oricand e sunat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`