Prima pagină » Titlurile zilei » I-am găsit! Neculai și Veronica formează cel mai longeviv cuplu din Iași! De 76 de ani sunt împreună! El împlinește vineri 100 de ani, iar soția sa are 97 de ani! – GALERIE FOTO

I-am găsit! Neculai și Veronica formează cel mai longeviv cuplu din Iași! De 76 de ani sunt împreună! El împlinește vineri 100 de ani, iar soția sa are 97 de ani! – GALERIE FOTO

26 oct. 2022, 02:00,
Codruța Șoroagă, în Titlurile zilei

Neculai și Veronica Ghercă formează cel mai longeviv cuplu din Iași. Bărbatul este veteran de război, iar vineri, 28 octombrie 2022, va împlini 100 de ani. Și soția sa a ajuns la o vârstă venerabilă, având 97 de ani. Cei doi au avut patru copii, iar în prezent sunt înconjurați de nepoți și strănepoți

Neculai Ghercă este cel mai vârstnic om din comuna Răchiteni, județul Iași. Ieșeanul este veteran de război, a fost trei ani pe front, iar timp de mai bine de trei decenii s-a ocupat de cultivarea legumelor, pe care le-a vândut în piețele din întreaga țară. Deși nici el, nici soția nu au avut carte, soții Ghercă au fost oameni gospodari. Nici acum, la bătrânețe, nu au putut renunța la pasiunea pentru agricultură, ocupându-se de cultivarea câtorva legume pentru propriul consum.

Neculai și Veronica formează cel mai longeviv cuplu din Iași! Aceștia sunt căsătoriți de aproape 76 de ani

Neculai și Verona Ghercă au nu mai puțin 76 de căsătorie, fiind cel mai longeviv cuplu din județul Iași. Aceștia au avut patru copii, dintre care doar trei mai trăiesc, băiatul cel mare încetând din viață în urma unui accident rutier. Deși Neculai Ghercă are doar patru clase, iar soția sa nu știe deloc carte, asta nu i-a împiedicat să se ocupe de copiii lor, care au ajuns oameni realizați și care le fac cinste. Soții Ghercă au, de asemenea, 16 nepoți și 5 strănepoți.

„Am fost trei ani în război. Eram cel mai mare la tata, când l-au înrolat, totul a rămas în baza mea. Apoi am plecat și eu pe front, iar când m-am întors, m-am și însurat. Suntem amândoi de aici, ne întâlneam la hore, ca toți tinerii din timpul acela. Duminica se adunau flăcăii și fetele în sat. Pe 28 octombrie m-am gândit că o să mă căsătoresc cu ea, pe 29 s-au împăcat părinții, iar pe 30 ne-a strigat în biserică. Pe vremea aia, se strigau de trei ori în biserică tinerii care urmau să se căsătorească, trei duminici la rând. În noiembrie am și făcut nunta. Când am cerut-o de soție, am fost la ea la portă, dar a ieșit altă soră, atunci i-am zis să o cheme pe Veronica. Pe atunci nu erau papuci ca acum, iar ea a venit desculță și am pus-o pe picioarele mele ca să nu înghețe. Am făcut apoi nuntă cu fanfară, în comună trebuia ca mireasa să petreacă la casa ei, iar mirele la el, cu invitații săi, dar am stricat obiceiul ăsta.

Toți mă întreabă cum am rezistat atâția ani împreună. A fost când mai bine, când mai rău, până am ajuns aici, dar trebuie să ții de omul tău. Să nu credeți că a fost mereu bine. Noi am prins timpuri foarte grele. Am impresia că nici nu mai este în județ un cuplu cu atâția ani de căsnicie. Sunt ultimul veteran din comună, cel mai în vârstă om și am și cea mai veche căsătorie”, a precizat Neculai Ghercă.

Neculai Ghercă: „Mereu îmi amintesc și visez ce-am trăit pe front”

Neculai Ghercă este veteran de război. Acesta avea doar 21 de ani atunci când a plecat pe front. Deși au trecut 8 decenii de atunci, bărbatul își amintește și acum cu spaimă de ororile războiului.

„Am fost 10 companii din sat, am avut colegi și prieteni care au murit în război. Mereu îmi amintesc și visez ce-am trăit pe front. Am fost dezarmați de ruși, dar și de nemți. Era să fiu și împușcat prin Bărăgan pe o miriște, noroc că au văzut că eram soldați, iar ei împușcau doar ofițerii” , a adăugat veteranul de război.

Timp de peste trei decenii, soții Ghercă au vândut în toată țara legumele cultivate pe terenurile lor. Cei doi nu au renunțat la dragostea pentru agricultură nici acum, ci mai cultivă în grădina casei câteva legume pentru propriul consum.

„Mergeam cu mai mulți oameni din sat cu marfă de vânzare, de la Pașcani la Cluj, Timișoara, Reșița, București, în toată țară. Am fost în peste 40 de orașe din România. Ne-am ocupat cu desfacerea de produse agricole. Produceam cartofi, ceapă, usturoi și varză, pe care le vindeam în întreaga țară. Soția mai puțin, s-a ocupat de vânzare, dar eu mergeam câte o săptămână, dădeam legumele la kilogram. Am vândut ani de zile în Dobrogea, cunosc Constanța și Brăila mai bine decât cunosc Romanul. Noi, oamenii din zona asta, din vânzarea legumelor am trăit și nu puteam să mergem cu toții la piață, la Roman, că nu aveam cui să vindem produsele, în Brăila erau mai căutate. Tare aș mai vrea să mai pot merge prin locurile în care am umblat în viața mea, nu cred că mi-ar ajunge o săptămână. Am avut și oi, viței, din asta ne-am crescut copii. Am lucrat și la Colectiv, ne-am descurcat întotdeauna”, a declarat Neculai Ghercă.

Ieșeanul și-a construit cu propriile mâini casa în care locuiește de 75 de ani

Ajuns la venerabila vârstă de 100 de ani, Neculai Ghercă are un scuter electric cu care merge până la magazinul din comună, unde face cumpărăturile. Bărbatul nu este străin nici de tehnologie, folosind cu ușurință telefonul mobil, prin intermediul căruia reușește să comunice cu copiii și nepoții împrăștiați în țară și în străinătate. În acest timp, soția sa, Veronica, se ocupă cu treburile casei.

Neculai Ghercă este foarte mândru de copiii și de nepoții săi. Își amintește cu nostalgie cum a construit casa în care locuiește și cât s-a zbătut ca să-și țină familia unită. În anul în care a ridicat casa în care i s-au născut cei patru copii, a plantat și un nuc, care acum are o tulpină cu diametrul de 10 metri. Bărbatul își dorește ca nucul să rămână în amintirea sa.

„Casa asta este construită de mine. La doi ani după căsătorie am intrat în casă, primul an am locuit cu părinții mei. Am ridicat-o din vălătuci și pari. Lemnele pentru casă le-am adus de la Dealul Iapa, de dincolo de Roznov, am trecut Moldova de-a dreptul cu ele. Am adus lemnele cu căruța cu boi, făceam de acolo până acasă trei zile și trei nopți, boii mergeau încet, dar în timpul ăsta n-am văzut o mașină”, a povestit cel mai în vârstă om din comuna Răchiteni.

Neculai și Veronica Ghercă formează cel mai longeviv cuplu din Iași, fiind căsătoriți de aproape 76 de ani.

Comentarii
  • citesc si ...nu cred

    ,,..nuc, care acum are o tulpină cu diametrul de 10 metri ”…..,? …!!!!!

  • Multa sanatate si viata cît mai îndelungată -” O zi binecuvintata s’aveti 🙏🙌🙏

  • Doamne ce viața. Azi am plăcut o , mâine am cerut o. Acum stau tinerii 2 ani Intr o relație.. pe urma in altă și tot așa. Că nu au alea alea. Da ăștia ce aveau ? Că fata nici papuci nu avea. Că a luat o el pe picioare sa nu înghețe . Ei bine atunci a aflat ea că stă pe picioarele cui tuie . ..

  • Ați cules datele incorecte, in calitate de nepoata va spun ca are 10 nepoți și 17 strănepoții . Mai aveți citeva detalii eronate . Da in rest sunt mindra de bunicii mei le urez multă sănătate și abia aștept sa va revăd și sa petrecem simbata frumoasa aniversare 🎉🎉

  • Nucul nu are nici circumferinta de 10m, caci asta ar insemna un diametru de peste 3m, ceea ce este extrem de rar mai ales la nuci …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *