Prima pagină » Turism » Info Turism » Hunedoara: Reteta de gulas veche din anul 1600, preparata cu ocazia Zilelor Maghiare
Hunedoara: Reteta de gulas veche din anul 1600, preparata cu ocazia Zilelor Maghiare

Hunedoara: Reteta de gulas veche din anul 1600, preparata cu ocazia Zilelor Maghiare

21 sept. 2018, 09:03,
în Turism
a:3:{s:7:"site_id";i:9;s:6:"old_id";i:81136;s:8:"site_url";s:13:"turism.bzi.ro";}

Un gulas preparat dupa o reteta veche din anul 1600 va reprezenta doar unul dintre punctele de interes ale editiei din acest ale manifestarii "Zilele Maghiare din judetul Hunedoara", care va avea loc in perioada 22-30 septembrie in mai multe orase si localitati hunedorene in care traieste o comunitate maghiara mai insemnata, au anuntat joi organizatorii evenimentului.

"Nu ne-am schimbat nici gandirea si nici valorile in cei noua ani de cand organizam Zilele Maghiare in judetul Hunedoara. Dorim sa contribuim la o atmosfera placuta, de deschidere, colaborare si dialog intre comunitatile minoritara maghiara si majoritara romana. Dorim sa aratam ca avem si noi cateva elemente de cultura, de gastronomie, de dans, creatie si arta care sunt importante pentru noi impreuna, pentru hunedoreni", a declarat, intr-o conferinta de presa, presedintele UDMR Hunedoara, parlamentarul european Iuliu Winkler.

Anul acesta, "Zilele Maghiare din judetul Hunedoara" marcheaza si implinirea a 575 de ani de la nasterea celui mai cunoscut rege al Ungariei – Matei Corvin, fiul lui Ioan de Hunedoara, manifestarile desfasurandu-se sub sloganul "Matyas Rex -acasa".

"Sper sa aducem (la Zilele Maghiare din judetul Hunedoara, n.r.) multiculturalitatea, voia buna, arta culinara si arta medievala, dansurile medievale si preparatele de gulas. Ii asteptam pe toti locuitorii judetului sa petreaca impreuna cu noi. De exemplu, pot sa mentionez ca in Deva vor fi sapte ceaune cu gulas de arome si retete diferite, traditionale. Chiar am promisiunea ca una dintre retete va fi din anii 1600 – 1700, ca pe vremea lui Matyas Rex", a spus organizatorul principal al manifestarii, profesorul Kocsis Attila.

"Zilele Maghiare din judetul Hunedoara" vor incepe duminica, in Piata Cetatii din Deva cu programe in aer liber, un targ al mestesugarilor, dansuri populare si medievale si un atelier de gastronomie in care vor fi preparate gulas la ceaun, placinte si cozonac secuiesc. In cursul serii sunt programate doua concerte ale trupelor Titan si Brody Janos (Ungaria).

Manifestarile vor continua duminica, dupa un desfasurator similar, in curtea Castelului Corvinilor din Hunedoara si la Orastie.

Pe parcursul saptamanii viitoare vor mai avea loc la Deva, Hunedoara, Petrosani, Lupeni, Brad, Cristur si Calan concerte, spectacole de teatru, expozitii, prezentari de carte, o caravana a filmelor, toate avand ca scop promovarea relatiilor interetnice in comunitatile locale si a dialogului intercultural.

Zilele Maghiare din judetul Hunedoara se vor incheia duminica, 30 septembrie, cu actiuni culturale la Deva, Lupeni, Brad si Petrosani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *