In anul scolar 2017-2018, un grup de elevi ai Colegiului National „Garabet Ibraileanu” Iasi, sub indrumarea doamnelor profesoare Laura Ciocoiu, Felicia Perju si Iuliana Mandiuc au implementat un proiect inedit, finantat de catre Fundatia Comunitara prin Fondul Stiintescu, ce a avut ca scop amenajarea unei gradini a viitorului, asa cum este ea visata de elevi, creata cu ajutorul unor materiale ce pot fi reutilizate, reciclate sau refolosite, dar pe care multi le arunca la intamplare, poluand mediul inconjurator.
"Membrii echipei, „ecologistii inovatori”, fiind pasionati de frumusetea mediului inconjurator, si-au dorit sa realizeze activitati practice in aer liber, care sa le dezvolte imaginatia creatoare si care pot fi utile demersului didactic in orele de biologie, chimie si fizica. Consideram ca, daca reducem, reutilizam si reciclam resursele, ne asiguram ca darurile naturii sunt tratate cu respect, iar obiecte ce par a fi inutile si care polueaza, vor prinde viata si vor face minuni. S-a incercat transformarea unui spatiu comun, intr-unul in care arta, culoarea si armonia sa emane acel echilibru pentru mintea si sufletul privitorului. Prin aplicarea regulii „Celor trei R” (Reducere, Reciclare, Reutilizare) s-a dorit trezirea constiintei ecologice, privind responsabilitatea utilizarii resurselor si dezvoltarea durabila a comunitatii locale bazata pe sensibilizarea, informarea si schimbarea mentalitatilor, dorind sa arate ca frumusetile si darurile naturii pot fi prezentate si altfel in aceasta lume „grabita”.
Etapele proiectului au fost parcurse prin implicarea elevilor din scoala de la toate nivelurile de studiu (prescolar, primar, gimnazial si liceal). Colegiul National „Garabet Ibraileanu” are sansa de a fi initiatorul Asociatiei „ELPAR” (elevi-parinti-profesori), cu un numar remarcabil de membri, si care a fost co-finantator. Partenerii proiectului sunt: Gradina Botanica „Anastasie Fatu” Iasi, Facultatea de Horticultura din cadrul Universitatii de Stinte Agricole si Medicina Veterinara „Ion Ionescu de la Brad”, Asociatia „Mai Bine” din Iasi. Pe baza exemplelor de buna practica am incercat sa evidentiem faptul ca scoala noastra se inscrie in coordonatele: elevi dedicati, parinti valorosi, profesori performanti. „Hub-ul verde al Copoului” este un proiect ce isi propune, pe langa realizarea unui spatiu deosebit, constientizarea de catre elevi a necesitatii crearii unei relatii armonioase intre oameni, mediu si dezvoltarea economica, pentru asigurarea unui viitor sustenabil pentru generatiile urmatoare", a explicat profesorul Laura Ciocoiu.