Prima pagină » International » Huawei, acuzat că s-ar afla sub controlul Armatei Populare Chineze
Huawei, acuzat că s-ar afla sub controlul Armatei Populare Chineze

Huawei, acuzat că s-ar afla sub controlul Armatei Populare Chineze

25 iun. 2020, 14:16,
Cristian ZAVASTIN în International

Huawei, acuzat că s-ar afla sub controlul Armatei Populare Chineze. Acuzația extreme de gravă a fost lansată de Administrația Trump în ceea ce privește producătorul de echipamente telecom Huawei Technologies și furnizorul de echipamente pentru supraveghere video Hikvision, care ar fi deținute sau controlate de armata chineză.

Cele doua companii au fost  de anul trecut plasate de  SUA  pe o listă neagră a relațiilor comerciale, fiind considerate o amenințare pentru securitatea națională. Totodata, administrația Trump a derulat o campanie internațională, încercând să convingă aliații SUA să excludă Huawei din rețelele 5G.

Pe lista alcătuită anul trecut de Departamentul Apărării se află în total 20 de companii. Alături de Huawei se regăsesc China Mobile Communications Group și China Telecommunications Corp, precum și producătorul de avioane Aviation Industry Corp of China.

Huawei, acuzat că s-ar afla sub controlul Armatei Populare Chineze: Sunt vizate și alte firme

Depatamentul Apărării a fost mandatat în baza unei legi din 1999 să alcătuiască o listă cu companiile militare chineze active în Statele Unite ale Americii, inclusiv cu cele deținute sau controlate de Armata Populară Chineză, firme cu activitate de producție, comerț sau export.

Includerea pe aceasta listă nu implică de la sine penalizarea firmelor în cauză, dar legea oferă președintelui Trump posibilitatea de a impune sancțiuni ce ar putea include instituirea unui sechestru asupra proprietăților deținute de firme.

Cel mai mare producător de cipuri din China vrea să strângă 2,8 miliarde dolari

Cel mai mare producător de cipuri din China, Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC), se pregăteşte pentru o listare de acţiuni pe bursa din Shanghai, prin care vrea să strângă 2,8 miliarde dolari, potrivit CNBC.

Decizia vine în contextul în care companiile încep să investească tot mai mult în tehnologie, pe fondul tensiunilor comerciale care escaladează între SUA şi China – ceea ce ar putea aduce o presiune suplimentară pe SMIC, care va trebui să producă mai mult.

Compania SMIC este deja listată pe bursa din Hong Kong, dar a fost în ultima perioadă în căutare de capital pentru a-şi extinde capacităţile de producţie. Pânâ acum, SMIC a reuşit să atragă o investiţie de 2,2 miliarde dolari de la investitori de stat luna trecută.

Avântul SMIC face parte din ambiţia Chinei de auto-suficienţă în ceea ce priveşte cipurile – o cursă în care a doua cea mai mare economie din lume a rămas mult în urma Statelor Unite. Însă de data aceasta, China a ieşit cu tot arsenalul la atac pe tehnologie, întrucât Washington-ul intensifică tensiunile pe acest subiect.

Huawei, pe „lista neagră”

Huawei este una dintre cele mai mari companii chineze afectate de sancţiunile impuse de americani. Anul trecut, Huawei a fost trecută pe o „listă neagră”, care le restricţionează chinezilor accesul la tehnologia furnizată de companiile americane.

În luna mai, administraţia Trump a introdus o nouă regulă, prin care producătorii străini care folosesc echipamente produse de americani trebuie să obţină o anumită licenţă specială înainte de a putea vinde cipuri către Huawei.

O astfel de regulă afectează în primul rând compania taiwaneză TSMC, care proiectează cipurile pentru majoritatea device-urilor Huawei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`