Prima pagină » Titlurile zilei » Hrube și beciuri spectaculoase, descoperite în plin centrul orașului Iași! FOTO

Hrube și beciuri spectaculoase, descoperite în plin centrul orașului Iași! FOTO

09 feb. 2022, 02:00,
Valentin Hutanu în Titlurile zilei

Mai multe hrube și beciuri au fost descoperite în centrul orașului Iași! Acestea sunt spectaculoase și pot reprezenta o atracție istorică specială, din perioada medievală a urbei. Este vorba despre beciurile Bisericii „Barnovschi”, care se întind pe sub Parcul „Elena Doamna”

Mai multe hrube și beciuri au fost descoperite în centrul orașului Iași! Acestea au o poveste spectaculoasă ce ar putea reprezenta o atracție istorică specială! Totul este legat de Biserica „Barnovschi”. Construcțiile subterane se întind pe sub Parcul „Elena Doamna”. Ele sunt masive, largi şi cu forme curbate aparte. Din păcate, această biserică încă nu este reabilitată și restaurată.

Aici, săpăturile arheologice din anii 1984-1986 au scos la iveală o fundație pe vestigii de pe vremea lui Alexandru cel Bun. Totul, în perioada construirii blocurilor din areal, după anul 1983.

Povești cu hrube și beciuri spectaculoase descoperite în plin centrul orașului Iași

 

De menționat este că, așa cum inclusiv cotidianul BZI a prezentat într-un reportaj din 2014, în subsolul Bisericii „Barnovschi” din Iași s-a făcut o descoperire senzațională. Primele indicii arătau că ar fi fost vorba despre descoperirea mormântului ctitorului bisericii, domnitorul Miron Barnovschi. Cercetările nu au continuat și, având în vedere că scheletul nu a fost cercetat, nu se poate afirma despre ce a fost vorba. Regretatul mare arheolog ieșean Nicolae Pușcașu a făcut primele cercetări. Mormântul, situat în partea centrală a bisericii, face parte din ansamblul unui lăcaș de cult ciudat.

Construit pe o axă, aflată la câteva grade față de actuala biserică, mormântul conține un cavou înălțat rapid, nefinisat, al fostului domnitor moldovean Miron Barnovschi. Osemintele erau deranjate, lipsind craniul. Aflate în partea inferioară a sicriului, acestea erau acoperite de o tunică din stofă de mătase, brodată în fir de aur și argint. Cavoul era legat cu var, boltit. În mormânt, s-a găsit o monedă poloneză aflată în circulație la 1626.

Biserica ”Adormirea Maicii Domnului” – Barnovschi, construită în prima jumătate a secolului al XVII-lea

Biserica ”Adormirea Maicii Domnului” – Barnovschi este una creștin-ortodoxă din municipiul Iași, care a fost construită în prima jumătate a secolului al XVII-lea, ctitorul ei fiind domnitorul Miron Barnovschi-Movilă al Moldovei (1626-1629, aprilie – iulie 1633). Construcția sa a început în anul 1627, iar, în 1633, nu era încă finalizată. Biserica este situată în centrul orașului Iași, pe strada Ghica Vodă, nr. 26. Inițial, Mănăstirea „Barnovschi” era înconjurată de zid, acesta fiind demolat într-o anumită perioadă a istoriei ansamblului monahal. În partea de sud a incintei mănăstirești, la o distanță de 50 de metri de biserică, se află un turn-clopotniță datând din secolul al XVII-lea. Turnul este construit din blocuri masive de piatră fasonată și are o bază pătrată, având o suprafață de aproape 100 de metri pătrați. La parter este o intrare boltită, pe unde se intra în incinta mănăstirii.

Deasupra parterului se află două etaje boltite, o scară și o tainiță, tăiate în grosimea zidurilor. La începutul secolului al XX-lea, toate construcțiile anexe ale bisericii, cu excepția turnului-clopotniță, erau deja în ruină. Casa egumenească nu mai exista, rămânând acolo doar o pivniță adâncă. În prezent, dintre construcțiile anexe mai există doar câteva ruine ale nivelului inferior al unor chilii lipite de turnul de la intrare, precum și o pivniță adâncă aflată sub fosta casă egumenească. Aflat lângă intrarea într-un bloc nou-construit, beciul are intrarea închisă. Așadar, aceste hrube și beciuri spectaculoase, descoperite în plin centrul orașului Iași, la „Barnovschi”, pot fi valorificate ca punct de atracție turistică al urbei moldave.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`