Prima pagină » Stiri si curiozitati » Hribii dracului sunt o specie de hribi otrăvitori care pot provoca probleme reale
Hribii dracului sunt o specie de hribi otrăvitori care pot provoca probleme reale

Hribii dracului sunt o specie de hribi otrăvitori care pot provoca probleme reale

22 sept. 2023, 14:42,
BZI.ro, în Stiri si curiozitati

Hribii dracului sunt hribi otrăvitori de care este absolut necesar să te ferești. Aceștia, din fericire, se pot deosebi cu ușurință de speciile comestibile.

Spre deosebire de alte specii de bureți, hribii dracului, cum sunt numiți în popor, sunt necomestibili și o intoxicație duce la dureri abdominale violente, voma, diaree.

Hribii dracului, o specie de hribi otrăvitori pe care trebuie să-i eviți

Hribul dracului, cunoscut științific sub numele de Boletus satanas, este adesea denumit popular „buretele dracului” sau „mânătarca dracului.” Acest hrib crește izolat sau în grupuri pe solul poienilor din pădurile de foioase, în special în mediile de fag, tufișuri sau pășuni. Ele pot fi întâlnite de-a lungul sezonului, de la primăvară până în toamnă, dar trebuie să fie evitate pentru că este, deoarece este o ciupercă otrăvitoare.

Caracteristicile sale includ o pălărie inegală, cu margini curbate. Inițial, pălăria are formă globulară, dar pe măsură ce maturizează, devine asemănătoare cu o umbrelă, cu un diametru care poate ajunge la 15 centimetri. Culorile sale variază de la nuanțe de cenușiu sau alb-cenușiu, până la nuanțe palide de ruginie sau ușor verzuie. Pe vreme umedă, suprafața pălăriei devine vâscoasă.

Partea inferioară a pălăriei este inițial galbenă, dar devine roșie și sângerie pe măsură ce ciuperca maturizează. La atingere, aceasta poate să-și schimbe culoarea în albastru.

Carnea ciupercii este de obicei albă sau galben-deschis și poate deveni albastră sau verde la rupere.

Piciorul hribului dracului este robust, cu o bază umflată și bulbosă, prezentând o culoare inițial roșiatică la baza sa și devenind gălbui spre partea superioară. De-a lungul piciorului se poate observa o rețea ornamentată de culoare roșie. Este important de menționat că consumul acestei ciuperci poate duce la intoxicații grave, care se manifestă prin tulburări gastrointestinale precum dureri abdominale violente, vărsături și diaree.

Ce ciuperci otrăvitoare mai trebuie să evităm

Ciupercile otrăvitoare cuprind toate varietățile de ciuperci din Regnum Fungi care aparțin grupului Ascomycota, precum și Basidiomycota (ciuperci cu pălărie și picior). Este important de menționat că acestea nu trebuie confundate cu ciupercile microscopice, precum mucegaiurile, sau cu cele care pot cauza boli numite micoze. În lume, există peste 200 de specii de ciuperci sigur toxice, însă numărul celor care pot provoca intoxicații mortale este limitat.

Intoxicația alimentară cu ciuperci otrăvitoare reprezintă o afecțiune gravă, care poate avea consecințe serioase asupra sănătății umane. Pentru a preveni această problemă, este crucial să învățăm cum să recunoaștem ciupercile otrăvitoare și să evităm consumul lor.

Simptomele intoxicației pot apărea imediat după consumul ciupercii otrăvitoare sau pot să se manifeste câteva ore mai târziu. Simptomele care apar în primele două ore sunt, în general, mai puțin periculoase decât cele care se manifestă ulterior (după 6 ore). Ciupercile care cresc pe sol sunt considerate mai periculoase decât cele care se dezvoltă pe copaci vii, iar ciupercile care se găsesc în solul din păduri prezintă un risc mai mare decât cele care pot fi găsite în gospodării. De asemenea, este important de menționat că toxinele din ciuperci nu sunt eliminate prin gătire.

Iată o listă restrânsă de ciuperci otrăvitoare, pentru a fi mai atenți la ele:

Agaricus xanthoderma – Champignonul sulfuros
Amanita muscaria – Muscarița
Amanita novinupta – Buretele de lună nouă
Amanita phalloides – Buretele viperei
Amanita pantherina – Buretele panterei
Amanita rubescens – Cucul
Amanita verna – Buretele primăvăratic
Chlorophyllum molybdites – Pălăria șarpelui verzuie
Clitocybe dealbata – Pâlnioara de fildeș
Clitocybe rivulosa – Buretele fals

Evitând aceste ciuperci otrăvitoare, inclusiv hribii dracului sau hribii otrăvitori, și învățând să le recunoaștem, putem contribui la prevenirea intoxicațiilor alimentare periculoase.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *