Prima pagină » Culinar » Hribii comestibili, o delicatesă prețioasă. Ce îi face atât de apreciați în gastronomie

Hribii comestibili, o delicatesă prețioasă. Ce îi face atât de apreciați în gastronomie

20 nov. 2023, 15:34,
în Culinar

Hribii comestibili, aceste delicatese deosebit de apreciate în universul ciupercilor, sunt un subiect extrem de fascinant și complex. Îndrăgite de toți cei pasionați de preparatele cu ciuperci, hribii nu sunt doar o plăcere culinară, ci și o comoară de nutrienți esențiali pentru sănătatea organismului.

De ce sunt atât de apreciați hribii comestibili

Sub denumirea populară de mânătărci, hribii se disting prin piciorul lor alb, gros, și pălăria brună, netedă. Interesant este faptul că pălăria acestor ciuperci poate varia în culori captivante, de la maro deschis până la nuanțe de maro închis. Odată cu înaintarea în vârstă, lamelele de sub pălărie trec de la culoarea albă la o nuanță gălbuie. Denumirile alternative, precum burete, mitarcă, copită sau pitoancă, adaugă un iz pitoresc acestei minunate specii fungice.

Pe lângă aspectul lor atrăgător, hribii se disting și prin calitățile lor gastronomice remarcabile. Gustul lor intens, ușor dulceag și plăcut face din aceste ciuperci adevărați protagoniști în bucătăria culinară. Pulpa lor, de asemenea, nu se oxidează, ceea ce contribuie la menținerea prospețimii și a calităților organoleptice. Aceste ciuperci apreciate cresc în mod special în pădurile montane și de deal, fiind întâlnite pe tot parcursul verii, mai ales după ploi, dar și în timpul toamnei.

Deosebit de versatili, hribii pot fi consumați în stadiul proaspăt imediat după recoltare sau pot fi deshidratați pentru a fi savurați mai târziu. În forma lor proaspătă, aceștia pot fi pregătiți în numeroase feluri, de la a fi trași la tigaie și serviți cu usturoi, la diverse supe creme, tocănițe, sau în combinații sofisticate cu paste sau orez.

Dincolo de plăcerea culinară oferită, hribii aduc un aport semnificativ de minerale și vitamine în dieta noastră. Notabil este faptul că aceste ciuperci excelează în lipsa zaharurilor și lipidelor, iar elementele nutritive pe care le conțin sunt ușor asimilate de organism. În plus, studii de laborator sugerează că conținutul lor ridicat de potasiu poate contribui la menținerea unei presiuni sanguine optime și au capacitatea de a inhibă proliferarea celulelor tumorale. Prin procesul de deshidratare, o modalitate excelentă de conservare, hribii își păstreaza aroma intensă, devenind astfel o delicatesă cu adevărat concentrată în gust și valoare nutrițională.

Risotto cu hribi și parmezan

Hribii, considerați adevărate delicatese în lumea ciupercilor, reprezintă o alegere perfectă pentru a adăuga profunzime și savoare în preparatele culinare. Printre combinațiile excepționale se remarcă în mod deosebit asocierea lor armonioasă cu orezul. Pentru a vă convinge de această simfonie culinară, vă sugerăm să dați o șansă acestei rețete simple, dar extrem de delicioasă de risotto cu hribi și parmezan.

Ingredientele de care aveți nevoie constau din 250 g orez risotto, 350 g hribi, 1 ceapă, 2 căței de usturoi, 30 ml ulei de măsline, 50 g unt, 50 g parmezan ras, 750 ml supă (de legume sau pui), sare, piper și pătrunjel verde.
Încingeți uleiul de măsline și adăugați ceapa tocată și usturoiul tăiate în rondele. Când ceapa își schimbă culoarea într-o nuanță aurie, adăugați ciupercile curățate și feliate. Amestecați bine pentru a se intrepătrunde aromele și apoi condimentați cu sare și piper.

Într-un vas încăpător, adăugați jumătate din cantitatea de unt și căliți ceapa rămasă, tocată fin. Adăugați orezul risotto și amestecați energic timp de aproximativ un minut. Ulterior, adăugați supa fierbinte și lăsați orezul să fiarbă până când este bine hidratat. În etapa finală a fierberii, adăugați hribii și amestecați ușor pentru a îmbina aromele subtile. Presărați parmezanul ras și pătrunjelul verde tocat înainte de a servi.

Această rețetă simplă de risotto cu hribi și parmezan vă va cuceri cu siguranță papilele gustative, oferind o experiență culinară de neuitat. Savurați această combinație rafinată de texturi și arome, care aduce laolaltă gustul bogat al hribilor comestibili, cremozitatea orezului risotto și savoarea inconfundabilă a parmezanului. Un adevărat festin pentru simțurile tale culinare!

Bugetul.ro
Panică la Raiffeisen Bank, BT, ING, CEC Bank sau BCR după decizia celei mai noi bănci românești. Suma tentantă oferită pentru orice tranzacție
redactia.ro
Imaginile momentului! Cum au fost săltați Nicușor Dan și iubita sa de către jandarmi și băgați în dubă
Bugetul.ro
Afacerea bogătașilor lui Nicolae Ceaușescu a reînviat. La începutul mandatului fostului dictator comunist Bucureștiul era cuprins de acest business
a1.ro
Elena Udrea scapă de opt luni de închisoare în dosarul „Gala Bute”. A executat deja trei ani la Penitenciarul Târgșor
Playtech.ro
Elena Băsescu, de nerecunoscut! Cum arată acum fiica fostului preşedinte, operaţiile estetice au...
observatornews.ro
Dezastru la Salina Praid, din cauza inundaţiilor. Debitul pârâului Corund a ajuns la un nivel nemaiîntâlnit în ultimii 30 de ani
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Nuntă la Cazinoul Constanța. Cât costă un astfel de eveniment
realitatea.net
Președintele, sub PAZĂ permanentă. Măsuri stricte de SECURITATE pentru Nicușor Dan și familia sa
SportpeSurse
Simion, OUT! Au mâncat din aceeași farfurie și acum îi ia locul! Mutare ȘOC pe scena politică
Playtech.ro
Moştenirea în cazul în care toţi moştenitorii de pe titlul de proprietate sunt decedaţi. Ce pot face copiii pentru a intra în posesia bunurilor
Dailybusiness.ro
Cum să îți faci propriul detergent de rufe acasă, natural și foarte rezistent
RomaniaTV
E groasă! Ministrul Finanţelor anunţă că nu sunt bani de plata pensiilor şi salariilor
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
A murit Nikita! Avea doar 35 de ani şi i-a cedat inima. Ce greşeală a regretat în ultimii ani din viaţă!
redactia.ro
Acatistul Înălțării Domnului. Rugăciune puternică pentru luminare și ocrotire divină
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`