Majoritatea gospodinelor pregătesc hrean ras la borcan deoarece această legumă a fost populară și folosită pe scară largă în bucătărie. Din cele mai vechi timpuri, gospodinele se întrebau cum să păstreze hreanul toată iarna, pentru că putea diversifica cu ușurință gustul supelor și a altor preparate.
Și astăzi, rădăcinile și frunzele hreanului sunt unul dintre cele mai populare ingrediente pentru gătit preparate din carne sau pește. Acest lucru nu este surprinzător, nu numai că le dau o aromă nemaipomenită, dar ajută și la creșterea apetitului. În plus, hreanul este o sursă de vitamina C, care se găsește chiar mai mult în el decât în lămâie. De asemenea, este bogat în potasiu, calciu, sodiu, sulf, fosfor, fier și alte minerale. Rădăcinile conțin mult acid ascorbic, fitoncide, uleiuri esențiale de muștar, zahăr, amidon, substanțe rășinoase, carbohidrați, fibre, vitamine B și PP, iar frunzele proaspete conțin caroten. Datorită acestei proprietăți și altor proprietăți utile, hreanul și-a găsit o aplicare largă în medicină. La fel de multe vitamine au și castraveții bulgărești.
Hrean ras la borcan. Proprietățile medicinale al acestui ingredient
Se recomanda folosirea hreanului în boli precum gastrita cu aciditate scăzută, inflamația tractului urinar, cistita, precum și guta și reumatismul. La fel ca multe alte legume, hreanul își poate păstra majoritatea beneficiilor pentru sănătate pe tot parcursul iernii. Dar pentru a folosi această legumă pentru o lungă perioadă de timp, trebuie să înțelegeți că păstrarea hreanului acasă este o sarcină foarte importantă și trebuie abordată cu toată responsabilitatea.
De regulă, hreanul este săpat la mijlocul toamnei sau puțin mai devreme. Dar chiar dacă nu aveți propria grădină, în acest moment puteți alege legume potrivite de pe piață. Pentru recoltarea pentru iarnă, este mai bine să folosiți rădăcini mari fără tăieturi inutile. Rădăcinile subțiri sau bucățile tăiate nu trebuie aruncate, vor fi și ele utile. De exemplu, pentru a crea condimente. Adevărat este faptul că hreanul își păstrează calitățile gustative doar pentru câteva săptămâni, așa că nu are sens să faci preparate în cantități mari pentru viitor. Pe când ardeii copți la borcan se păstrează destul de mult timp.
Pentru a pregăti hreanul pentru iarnă curățați bine legumele de pământ, la fel se curăță și varza roșie înainte de a fi pusă în borcan. Apoi spălați-le cu apă curgătoare și uscați-le la temperatura camerei. Acest lucru va aduce legumele la depozitare într-o stare optimă și nu le va usca excesiv.
Cum să depozitezi leguma în subsol și în frigider. Alte modalități de păstrarea al acestuia
Există mai multe opțiuni pentru a păstra hreanul. Prima constă în faptul că hreanul trebuie curățat bine de pământ și lăsat să se usuce la aer curat. Apoi puneți-le în cutii de lemn, turnând nisip peste fiecare strat.
Pentru a depozita în frigider leguma în borcan trebuie să spălați rădăcinoasele și să le dați prin răzătoare fină. Se diluează apoi cu oțet și se amestecă până se obține o masă lichidă omogenă. Acest amestec este cel mai bine păstrat în borcane de sticlă cu un capac etanș.
De asemenea, hreanul poate fi păstrat și în formă răsucită. Pentru a face acest lucru măcinați rădăcinile spălate cu o mașină de tocat carne. Adăugați oțet, suc de sfeclă, zahăr sau sare după gust. Împărțiți amestecul rezultat în borcane și puneți-le la frigider, astfel se depozitează la frigider și vinetele crude. Puteți păstra hreanul acasă în acest fel timp de 3-5 luni. La fel de mult timp se pot păstra și frunzele de vie la borcan.
Pentru a păstra hrean ras la borcan pentru iarnă în frigider, selectați rădăcini mici. Lungimea lor nu trebuie să depășească 30 de centimetri. Curățați legumele rădăcinoase alese de pe pământ, apoi depozitați-le în borcan. În frigider, hreanul poate fi păstrat cel mult o lună. Pentru o perioadă mai lungă, este mai bine să folosiți congelatorul.