Prima pagină » National » Hrănirea porumbeilor de pe stradă va fi interzisă. Ce amendă riscă toți cei care încalcă legea

Hrănirea porumbeilor de pe stradă va fi interzisă. Ce amendă riscă toți cei care încalcă legea

29 mart. 2024, 15:00,
în National

Hrănirea porumbeilor de pe stradă va fi interzisă. Potrivit autorităților locale, hrănirea acestor păsări nu aduce beneficii, ci, dimpotrivă, poate cauza probleme de igienă și sănătate publică. Iată ce amendă riscă toți cei care încalcă legea.

Hrănirea porumbeilor de pe stradă va fi interzisă

Deși mulți oameni au obiceiul de a hrăni porumbeii, autoritățile locale afirmă că acest gest nu este benefic și poate avea consecințe negative. Numărul acestor păsări a crescut în ultimii ani, iar unul dintre motive este mâncarea care i-a atras în orașe.

În Sectorul 2 din București, hrănirea acestor păsări ar putea fi interzisă printr-o hotărâre de Consiliu. Primăria Sectorului 2 a pus în dezbatere publică, până pe 10 aprilie 2024, un proiect de lege care ar urma să interzică hrănirea porumbeilor în spațiul public. Amenda poate fi între 500 și 1.000 de lei.

„Porumbeii aproape că nu mai zboară. Ei merg pe jos și asta înseamnă că suferă de boala aripilor frânte. Porumbeii sunt purtători de boli transmisibile fie către alte păsări, fie către oameni. Salmonella ar fi cea mai cunoscută.

Să conștientizăm publicul larg că, deși au în gând să facă un lucru bun, în realitate se întâmplă invers.”, a explicat Oana Dănilă, director adjunct al ALPAB.

În ce județe din țară va fi aplicată această lege

Locuitorii din Sectorul 6 al Capitalei sunt avertizați că hrănirea porumbeilor poate atrage amenzi serioase, în urma unei campanii lansate de Primărie și Poliția Locală a sectorului. Deși hrănirea porumbeilor pare o dovadă de bunătate, poate avea efecte negative în viitor, atât pentru oameni, cât și pentru păsări. În Sectorul 2 din București, hrănirea acestor păsări ar putea fi interzisă prin adoptarea unei hotărâri de Consiliu. În Timișoara, o astfel de măsură este deja în vigoare de aproape 3 ani, iar amenda pentru încălcarea acesteia poate ajunge până la 200 de lei.

Specialiștii atrag atenția că hrănirea porumbeilor cu produse care conțin gluten, le poate cauza probleme de sănătate. În plus, resturile de alimente lăsate în urma lor pot atrage șobolanii. Hrănirea porumbeilor din orașe ar putea fi interzisă în toată țara. Cei care încalcă legea riscă amenzi mari, cuprinse între 500 și 1000 de lei.

O altă lege îi vizează și pe proprietatii de câini și pisici. Patrupedele lăsate nesupravegheate ar putea fi clasificate ca „animale fără stăpân.” Ele ar putea fi capturate și aduse în adăposturi. Proprietarii de câini pot fi sancționați cu amenzi de până la 10.000 de lei. Cei care nu-și sterilizează și microcipează patrupedele de companie riscă să fie amendați de oamenii legii. Proprietarii vor trebui să aibă asupra lor materiale necesare pentru curățarea și evacuarea dejecțiilor animalelor de companie, altfel riscă o amendă, iar accesul cu câini va fi permis pe aleile din parcuri, grădini publice, locuri de agrement și în spații special amenajate, cu condiția ca aceștia să fie ținuți în lesă.

Mai mult, dacă animalele sunt plimbate în locațiile în care au accesul interzis și dacă nu le sunt atașate botnița și zgarda, proprietarii câinilor periculoși riscă, de asemenea, amenzi cuprinse între 1.500 și 3.000 de lei. Proprietarii de câini riscă să fie sancționați dacă nu își sterilizează animalul de companie sau dacă nu respectă regulile atunci când ies în public cu un câine considerat de rasă violentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
06 august 2024
06 august 2024