Prima pagină » Titlurile zilei » Hotelul Astoria din Iași are probleme cu autorizația de securitate la incendiu! Se pare că legea nu se aplică în cazul lui Cristian Stanciu. Șeful ISU: „Este ca și cum doi soți ar avea un copil și divorțează” – FOTO

Hotelul Astoria din Iași are probleme cu autorizația de securitate la incendiu! Se pare că legea nu se aplică în cazul lui Cristian Stanciu. Șeful ISU: „Este ca și cum doi soți ar avea un copil și divorțează” – FOTO

19 nov. 2022, 02:00,
Ciprian Boaru, în Titlurile zilei

Patronul Hotelului Traian îl acuză pe Cristian Stanciu că nu are autorizația de securitate la incendiu, necesară pentru funcționarea Hotelului Astoria. Stanciu susține că a obținut o autorizație nouă, dar șefii de la ISU vorbesc doar despre una din 2007

Cristian Stanciu, patronul Fundației Ecologice Green (FEG), consilier județean PSD, are probleme de legalitate în ceea ce privește funcționarea Hotelului Astoria, învecinat cu Hotelul Traian, deținut de omul de afaceri Vasile Pușcașu. În 2018, hotelurile au fost achiziționate în urma unei licitații organizate de lichidatorul judiciar, care a valorificat activele afaceristului Dănuț Prisecariu. Între timp, Vasile Pușcașu și Cristian Stanciu au deschis procese în instanță, din cauză că nu s-au înțeles în ceea ce privește împărțirea spațiilor comune. După ce Vasile Pușcașu și-a revendicat spațiile, conform actului de proprietate, a constatat că vecinul funcționează ilegal.

„La Hotel Astoria trebuie o autorizație separată de securitate la incendiu. Din 2018, Hotelul Astoria nu mai este cu Hotel Traian. Funcționează ilegal. Nu mai sunt spațiile comune de dinainte, nici accesul. Trebuie să-și facă alt acces și alt scenariu de securitate la incendiu. Hotel Astoria are 54 de camere și o singură scară de incendiu. Le trebuie minimum două. Indiferent de situație, trebuie să aibă două scări de evacuare. Avea acces la etajul 3, era o scară ce aparține Hotelului Traian, dar am închis. Nu mai sunt alte căi de acces”, a precizat Vasile Pușcașu, patronul Hotelului Traian.

În edițiile trecute ale cotidianului BZI a fost prezentată o listă cu spațiile comerciale din municipiul Iași, deținute de primărie, unde funcționează școlile și grădinițele FEG, controlate de Cristian Stanciu. Chiriile lunare plătite de consilierul județean sunt ridicole. Pentru o clădire din zona Păcurari are de achitat o chirie de „zero” lei, deși activitatea din spațiul respectiv generează venituri consistente.

Hotelul Astoria din Iași funcționează pe autorizația de la Traian din 2007

Reporterii BZI au solicitat Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Mihail Sturdza” al Județului Iași să lămurească situația de la Hotel Astoria. Reprezentanții instituției au precizat că, în baza de date, Hotel Astoria funcționează în baza unei autorizații din 2007.

„În evidențele noastre, clădirea Hotelului Astoria face parte dintr-o investiție ce deține autorizația de securitate la incendiu 700007 – 05/09.02.2007. Administratorul, conducătorul instituției, utilizatorul și salariatul sunt obligați să solicite și să obțină avizele și autorizațiile de securitate la incendiu, prevăzute de lege și să asigure respectarea condițiilor care au stat la baza eliberării acestora”, se arată într-un răspuns transmis de ISU Iași.

Întrucât Hotelul Astoria este un obiectiv de utilitate publică, reglementarea modului în care trebuie gestionat un eventual incendiu este obligatorie. La finalul săptămânii trecute, inspectorii ISU chiar au închis localuri din Iași, după ce s-a observat că, în timpul unui eveniment, numărul maxim de persoane în incintă nu a fost respectat. Este vorba de localul Time Out, unde s-a dispus închiderea activității pe o perioadă de 60 de zile și aplicarea unei amenzi în cuantum de 100.000 de lei. La fel s-a întâmplat și cu localul Oxford.

Cristian Stanciu contrazice baza de date a instituției

Contactat telefonic, Cristian Stanciu a susținut că Hotel Astoria a obținut autorizația de securitate la incendiu după ce au fost vândute cele două unități hoteliere. De fapt, contrazice datele oficiale ale ISU Iași.

„Este autorizație. În momentul în care s-a obținut dezmembrarea clădirilor, a fost obținută altă autorizație pentru Astoria”, a declarat Cristian Stanciu.

Pe de altă parte, Ionuț Ciprian Grădinaru, șeful ISU Iași, a lăsat de înțeles că situația de la Hotel Astoria este complicată din cauza proceselor pornite între Vasile Pușcașu și Cristian Stanciu.

„Este o autorizație pentru toată clădirea (Astoria și Traian – n.r.). Este un litigiu în instanță. Este ca și cum doi soți ar avea un copil și divorțează. Copilul rămâne în continuare al lor”, a spus șeful ISU, fără alte precizări.

Rămâne de văzut dacă autoritățile vor verifica situația de la Hotel Astoria, în ceea ce privește autorizația de securitate la incendiu.

Comentarii
  • Dupa jmenurile de la rutiera, dupa cele de la RAR, dupa cele de la permise, apar si cele de la ISU. Izoletele acelea pentru care au fost platiti bani grei, unde sunt? DNA-ul la Iasi este o mare gluma. Politia retine cu surle si trompete tot felul de gainari gen Cordunenii sau taranusi ca Oarza dar de adevaratii hoti, cei in uniforma, nu se ating.
    Asta este mizeria din justitia romana. Avocati ce pacalesc clientii, procurori care „procura” si judecatori care ajutati de grefieri fac numai tampenii sau „omit justificat” sentinte.
    Romania mizeriei bine facute!

  • Ce vrajeala pe Gradinaru. In ultima vreme acest individ da loc la interpretari din sfera coruptiei la adresa sa. A se vedea cazul cu cluburile verificate de Bucureati. De ce el a lasat asa atatata tip? din interes, in mod sigur. Sa vina Bucurestiul sa faca ordie si la Astoria daca el nu e in stare. Stie el de ce.

  • Dacăerge-ti princlubueile din zona Copou și Tudor veți auzi mai multe despre acest Gradinaru

  • Stanciu e cel mai tare, rezolva si chestia asta, stati linistiti.

  • Verificati si hotelul N&S din bularga, al teparului cornel branza, aceeasi poveste!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *