Prima pagină » Local » Hotel de lux din Iași, obligat să plătească drepturi de autor pentru muzica difuzată! Judecătorii au pus la plată firma Diplomat House! (Exclusiv!)
Hotel de lux din Iași, obligat să plătească drepturi de autor pentru muzica difuzată! Judecătorii au pus la plată firma Diplomat House! (Exclusiv!)

Hotel de lux din Iași, obligat să plătească drepturi de autor pentru muzica difuzată! Judecătorii au pus la plată firma Diplomat House! (Exclusiv!)

25 iun. 2020, 04:00,
Ciprian Nedelcu, în Local

Un hotel de lux din Iași a fost obligat să achite drepturi de autor pentru muzica difuzată. Judecătorii din cadrul Tribunalului București au admis în parte acțiunea formulată de Asociația pentru Drepturi de Autor a Compozitorilor. Astfel, firma Diplomat House a fost obligată la plata sumei totale de aproximativ 49.000 de lei

Un hotel de lux din Iași a fost obligat să achite drepturi de autor pentru muzica difuzată! Judecătorii din cadrul Tribunalului București au admis în parte acțiunea formulată de Asociația pentru Drepturi de Autor a Compozitorilor. Aceștia au pus la plată societatea Diplomat House SRL la plata unor despăgubiri și a unor penalități.

„Instanța obligă pârâta să îi plătească reclamantei suma de 8.421,54 lei, fără TVA inclus, reprezentând contravaloarea remunerației corespunzătoare comunicării publice a operelor muzicale în perioada aprilie 2015 – martie 2018 și a sumei de 40.805,96 lei, cu titlul de penalități pentru plata cu întârziere a remunerației. Penalitățile au fost calculate până pe 12 decembrie 2019 și datorate în continuare, în cuantum de 0,5 la sută / zi de întârziere. Respinge capătul de cerere privind plata remunerațiilor corespunzătoare comunicării publice a operelor muzicale în cadrul evenimentelor desfășurate în spațiile pârâtei în perioada aprilie 2015 – martie 2018, ca neîntemeiat”, au precizat magistrații bucureșteni.

Decizia nu este definitivă, aceasta putând fi contestată.

Asociația pentru Drepturi de Autor a Compozitorilor a cerut despăgubiri de la hotelul de lux din Iași

Procesul dintre Asociația pentru Drepturi de Autor a Compozitorilor și societatea Diplomat House SRL, care administrează hotelul de lux din Iași, a început pe 27 martie 2018. Atunci, reclamanții au solicitat obligarea firmei la plata unei sume de 377.188 de lei. Suma solicitată a fost, potrivit celor de la Asociația pentru Drepturi de Autor a Compozitorilor, pentru comunicarea publică a operelor muzicale în unitatea de cazare Hotel Diplomat de pe șoseaua Bucium, restaurantul situat în hotel, în barul din același loc și în cadrul evenimentelor desfasurate în restaurant.
De asemenea, reclamanții au mai cerut sume reprezentând valoarea remunerațiilor restante corespunzătoare comunicării publice a operelor muzicale și penalități de întârziere.

„Pârâta desfășoară activități turistice cu funcțiuni de cazare și activități de alimentație publică, în cadrul cărora sunt comunicate public opere muzicale, fără să fi fost încheiată în prealabil autorizație licență neexclusivă. În cadrul unităților amintite, sunt utilizate prin comunicare publică opere muzicale în scop ambiental”, au afirmat cei de la Asociația pentru Drepturi de Autor a Compozitorilor.

Reprezentanții hotelului de lux din Iași nu ar fi depus întâmpinare privind litigiul pentru drepturi de autor

Reclamanții au adăugat că faptele celor de la hotel au prejudiciat titularii drepturilor patrimoniale de opere muzicale.

„Acest lucru s-a întâmplat în mod special prin faptul că aceștia nu au putut beneficia de remunerațiile ce le reveneau pentru această utilizare”, au adăugat cei de la Asociația pentru Drepturi de Autor a Compozitorilor.

De cealaltă parte, potrivit judecătorilor bucureșteni, societatea Diplomat House SRL, deși a fost citată, nu a depus întâmpinare și nu a formulat apărări în dosar. Acum, urmează a se vedea dacă hotelul din Iași va contesta sau nu sentința emisă în acest dosar de drepturi de autor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *