Prima pagină » Actualitate » Hotărârile de Guvern prin care s-au stabilit datele alegerilor prezidenţiale şi parlamentare au fost publicate în Monitorul Oficial
Hotărârile de Guvern prin care s-au stabilit datele alegerilor prezidenţiale şi parlamentare au fost publicate în Monitorul Oficial

Hotărârile de Guvern prin care s-au stabilit datele alegerilor prezidenţiale şi parlamentare au fost publicate în Monitorul Oficial

04 iul. 2024, 23:40,
BZI.ro, în Actualitate

Hotărârile de Guvern prin care s-au stabilit datele alegerilor prezidenţiale şi parlamentare au fost publicate, joi seară, în Monitorul Oficial.
Prima decizie publucată este ”HOTĂRÂRE privind stabilirea datei alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2024”.

„În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 6 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, cu modificările şi completările ulterioare, Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

Art. 1. — Se stabileşte ziua de duminică, 1 decembrie 2024, ca dată a alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2024.

Art. 2. — Prezenta hotărâre intră în vigoare la data de 2 septembrie 2024”, se arată, joi seară, în Monitorul Oficial 637, Partea I.

A doua Hotărâre de Guvern stabileşte data alegerile prezidenţiale

Cea de-a doua Hotărâre de Guvern stabileşte data alegerile prezidenţiale.

„(…) Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

Art. 1. — Se stabileşte ziua de duminică, 24 noiembrie 2024, ca dată a alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2024.

Art. 2. — Prezenta hotărâre intră în vigoare la data de 10 septembrie 2024”, se mai arată în Monitorul Oficial.

Cele două decizii au fost adoptate în şedinţa de Guvern de joi, după ce coaliţia a ajuns la un consens pe această temă.

Al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale va avea loc în 8 decembrie.

Ce se spune în comunicatul PSD-PNL:

„Coaliția de guvernare a finalizat discuțiile pe marginea calendarului electoral pentru alegerile prezidentiale si parlamentare.

Astfel, ținând cont și de opiniile exprimate de celelalte formațiuni politice, reprezentanții Coaliției au fost în consens în ceea ce privește organizarea alegerilor prezidențiale, dupa cum urmeaza:

primul tur în data de 24 noiembrie
al doilea tur în data de 8 decembrie.
De asemenea, s-a ajuns la un numitor comun pentru organizarea alegerilor parlamentare în data de 1 decembrie”.

Asta în condițiile în care 1 Decembrie pică duminica, iar 30 noiembrie – care e tot zi liberă – pică sâmbata, nu va exista un weekend prelungit, ceea ce scade riscurile ca o parte a populației să fie plecată într-o mini-vacanță.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *