O nouă alerta a fost dată la graniţa României. De această dată este vorba despre holera din Republica Moldova. Autorităţile au tras un semnal de alarmă, după ce s-a descoperit bacteria periculoasă pe malul Nistrului.
Chiar dacă probele de apă au fost analize, nu s-a interzis înotul în zonă.
Alertă de holeră în Republica Moldova. Ce a transmis medicul Carmen Dorobăț
În prezent s-a declanşat o nouă alertă la graniţa României cu Republica Moldova. Medicul infecţionist Carmen Dorobăț a transmis faptul că persoanele care vin în România din Moldova şi Ucraina trebuie să fie verificate din punct de vedere medical.
„Are legătură cu aceste modificări ale unui trai normal pe care îl are un popor. Această modificare este prezentă pe toată granița noastră de est, din Ucraina și spre Republica Moldova. Apar în felul acesta breșe în ceea ce privește igienă, inclusiv în ceea ce privește condițiile de potabilitate ale apei și tot ceea ce înseamnă condiții de igienă începând cu grijă de a fi spălate fructele și legumele sau spălatul pe mâini cu apă și săpun, holera fiind o boală bacteriană care se transmite pe cale digestivă”, a declarat medicul infecționist Carmen Dorobăț.
Dr. Carmen Dorobăț: „Nu este vorba despre o transmitere aerogenă”
Medicul specialist în boli infecţioase a ţinut să menţioneze că holera nu se transmite pe calea aerului cum a fost în cazul infectării cu noul coronavirus. Însă, acest lucru nu trebuie să ne facă să lăsăm garda jos şi să nu respectăm condiţiile elementare de igienă.
„Oamenii trebuie să înțeleagă că nu este vorba despre o transmitere aerogenă, cum s-a întâmplat în cazul COVID și nu vom avea un val ca acela la care am asistat în anii trecuți. Dar categoric trebuie luate măsuri de precauție în tot ceea ce înseamnă condiții de igienă. Persoanele care vin de acolo să fie verificate ca și stare de sănătate, iar cei care pleacă spre zonele respectivă să aibă grijă de tot ceea ce înseamnă condiții de igienă, inclusiv zonele unde se cazează, spațiile în care se alimentează și de unde beau apă”, a mai spus medicul.
Important de precizat este faptul că holera se caracterizează printr-un volum mare de scaune diareice, vărsături, crampe musculare, pierderea rapidă a fluidelor, până la 20 de litri pe zi, dar și deshidratare extrem de severă.
Cei care se confruntă cu astfel de simptome ar trebui să meargă cât mai repede la medic.
Un bărbat din Constanța a supravieţuit epidemiei de holeră
Vă aducem aminte că în ediţiile anterioare ale Cotidianului BZI s-a relatat povestea lui Cezar T., un bărbat în vârstă de 97 de ani din Constanța, care are o poveste incredibilă. Bătrânul a supravieţuit unui război mondial, epidemiei de holeră, de foamete şi infecţiei cu Covid-19.
„Am avut prieteni pe front care au fost împuşcaţi sub ochii mei. Au fost răniţi sau au murit. Noi luptăm cu nemţii împotriva ruşilor. Aveam două tunuri şi puşti-mitralieră. Am luat şi ostaşi ruşi ostatici. Am fost şi la un pas să fim noi prizonierii lor. Când ne-au înconjurat ruşii, colonelul nostru ne-a spus că fiecare să se descurce singur, cum poate, ca să scape“, povestea Cezar T., în urmă cu un an.
Reamintim că holera din Republica Moldova este una din bolile infecțioase care pot fi transmisibile.
Doamna doctor Dorobăț lua șpagă de la studenți?
la puscarie harca imputita ,spagara corupta !