H&M a avut în România o cifră de afaceri mai mare cu 35% comparativ cu anul precedent, arată datele oficiale de la Finanțe. Retailerul a depășit pragul de un miliard de lei cifră de afaceri pentru a doua oară. Asta în condițiile în care retailerul are peste 900 de angajați
La fel ca Pepco, profitul s-a dublat ajungând la cifra de peste 66 de milioane de lei. Pepco este principalul competitor a magazinelor H&M în România. La nivel mondial, H&M are peste 76.000 de angajați, care lucrau în circa 2.000 de magazine din 37 de țări.
H&M România are o cifră de afaceri mai mare cu 35%
Retailerul de îmbrăcăminte H&M a raportat afaceri de 1,32 miliarde de lei anul trecut, echivalentul a peste 264 de milioane de euro, marcând o creștere de 35% comparativ cu cele 976 de milioane de lei din 2022.
Este a doua oară când filiala din România depășește pragul de un miliard de lei în cifra de afaceri, ultima dată fiind în 2019, înainte de impactul restricțiilor pandemice care au redus traficul în malluri. Astfel, retailerul a reușit să depășească nivelul de afaceri pre-pandemic.
Profitul s-a dublat în ultimul an, ajungând la 66,7 milioane de lei, conform datelor financiare. Numărul mediu de angajați a fost de 924.
De asemenea, recent au fost publicate datele financiare ale discounterului polonez de modă Pepco, care a înregistrat o cifră de afaceri de peste 500 de milioane de euro în România anul trecut. Profitul Pepco s-a dublat la 66 de milioane de euro.
În 2022, Pepco era liderul pieței de fashion din România după cifra de afaceri, raportând atunci afaceri de peste 2,3 miliarde de lei.
Rămâne de văzut dacă retailerul și-a păstrat poziția de lider și în 2023, întrucât datele financiare ale grupului Inditex pentru România nu au fost încă publicate pe site-ul Ministerului Finanțelor.
H&M închide un sfert din magazinele din Spania
Retailerul suedez de modă H&M, fondat în 1947, a anunțat recent planul de a închide peste un sfert din magazinele sale din Spania și de a concedia până la 588 de angajați, potrivit sindicatelor locale citate de Reuters. H&M a declarat că motivele pentru aceste măsuri sunt de natură organizatorică, productivă și economică, fără a oferi detalii suplimentare, au menționat sindicatele CCOO și UGT într-o declarație comună.
Compania deține 91 de magazine în Spania și are aproape 4.000 de angajați, conform raportului anual al H&M. Retailerul intenționează să închidă 28 dintre aceste magazine.
Această decizie se aliniază cu tendințele altor mari retaileri de modă la nivel global, care au închis magazine mai mici în ultimii ani și au extins sucursalele mari, care atrag mai mulți clienți și pot funcționa ca centre logistice pentru comerțul electronic.
În Spania, H&M a întâmpinat, de asemenea, probleme legate de absenteism și plângeri de suprasolicitare din partea angajaților, conform unor surse sindicale. Pe de altă parte, în România, H&M a înregistrat o creștere de 35% a vânzărilor.