Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Hipertensiunea arterială și diabetul modifica structura creierului
Hipertensiunea arterială și diabetul modifica structura creierului

Hipertensiunea arterială și diabetul modifica structura creierului

08 sept. 2020, 21:44,
în Sanatate

Hipertensiunea arterială și diabetul modifica structura creierului! Cel putin aceasta este concluzia unui nou studiu. Tensiunea arterială ridicată și diabetul de tip 2 sunt, în general, considerate boli care afecteaza multe organe, dar aceasta nouă lucrare a furnizat dovezi că acestea ne pot afecta și creierul în moduri subtile, iar efectele pot fi observate inca de la vârsta mijlocie.

„Am constatat că a avea tensiune arterială crescută și a avea diabet în special, are un efect dăunător asupra vitezei de gândire și memorie”, a declarat pentru ScienceAlert un co-autor al studiului, neurologul Universității Oxford, Michele Veldsman.

„Pe măsură ce tensiunea arterială crește, viteza de gândire și memorie se înrăutățește”.

Bolile sau alți factori de stil de viață și genetici care afectează aportul de sânge al creierului sunt cunoscuți ca factori de risc cerebrovascular.

Știm deja că astfel de factori de risc cresc probabilitatea ca persoanele în vârstă să se îmbolnăvească de demență, dar noile cercetări au analizat o cohortă mai tânără și au folosit măsurători mult mai subtile pentru a determina modul în care creierul este afectat în ceea ce privește memoria și viteza de gândire.

Tensiunea arterială mai mare a fost legată de o performanță cognitivă mai scăzut

Echipa de cercetare a analizat scanarile RMN a creierului a peste 22.000 de participanți din Marea Britanie, căutând modificări ale substanței cenușii și substanței albă din creier, precum și înregistrând datele clinice, demografice și cognitive ale voluntarilor.

„Creierul este format din rețele care conectează diferite regiuni și lucrează împreună pentru a coordona gândirea – aceste regiuni comunică prin căi de substanță albă”, a explicat Veldsman.

„Am constatat că atât volumul creierului într-o rețea frontoparietală, cât și integritatea conexiunilor de substanță albă între regiuni sunt afectate de factori de risc care afectează aprovizionarea cu sânge a creierului.

Echipa a corelat datele RMN cu datele cognitive și clinice și a constatat că, la participanții cu vârsta cuprinsă între 44 și 70 de ani, tensiunea arterială mai mare a fost legată de o performanță cognitivă mai scăzută. Interesant este că adulții în vârstă (cei peste 70 de ani) nu au prezentat același efect.

Deși doar 5% dintre cei înscriși în studiu au avut un diagnostic de diabet de tip 2, această stare a prezis și o funcție executivă mai scăzută.

Hipertensiunea arterială și diabetul modifica structura creierului: scădere a vitezei de gândire și a memoriei

Cercetătorii subliniază că această pierdere mentală este foarte mică: o ușoară scădere a vitezei de gândire și a memoriei, dar nimic asemănător pierderii mentale semnificative experimentate în demență. Dar faptul că putem detecta această scădere înseamnă că creierul participanților se schimbă deja și ar putea duce la rezultate mai proaste odată cu vârsta.

„Schimbările au fost subtile și probabil nu au fost ceva ce ați observa în viața de zi cu zi”, a spus Veldsman pentru ScienceAlert.

„Dar, important, putem să le detectăm și acestea sunt asociate cu leziuni subtile ale creierului care au loc deja în timpul varstei mijlocii. Prin urmare, este important să prevenim aceste leziuni cât mai curând posibil pentru a preveni un declin suplimentar.”

Neurologul Masud Husain al Universității din Oxford a tinut sa precieze ca fiecare milimetru de presiune din artere contează.

„Monitorizarea și tratarea chiar și a tensiunii arteriale modest crescute ar putea face o diferență în structura creierului și viteza de gândire la mijlocul vieții, oferind în același timp potențialul de a reduce riscurile de a dezvolta demență mai târziu”, a spus el.

Studiul a fost publicat în Nature Communications.

Bugetul.ro
Orașul în care nu a mai plouat de 600 de ani. Una dintre cele mai exotice capitale de pe planetă se bucură și de un fenomen meteorologic neobișnuit
redactia.ro
Doliu în politica românească. A murit un membru important USR. S-a și filmat înainte să se arunce de la etaj
Bugetul.ro
Trei luni de foc în România. Explozia profețită de specialiștii în economie se referă la prețurile produselor din țara noastră în perioada următoare
a1.ro
Artista din România care și-a asumat relația cu o fată. Cum s-a filmat alături de noua ei iubită | VIDEO
Playtech.ro
Fără pensii majorate pentru aceşti bătrâni. Lovitura de după Paşte pentru pensionari
observatornews.ro
SURSE: Deficitul ar putea ajunge la 10%, iar creşterea economică va fi sub aşteptări. Guvernul ia în calcul noi taxe, TVA de 21% şi acord cu FMI
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Mutare strategică făcută de Ungaria în inima României!
realitatea.net
Se anunță scumpiri în lanț. Expiră plafonările pe care Guvernul nu se știe dacă le va mai prelungi
SportpeSurse
Ion Țiriac a plătit ani de zile o chirie de 2 lei pentru o vilă impetuoasă din București. Miliardarul a recunoscut tot
Playtech.ro
Orașul din România unde nu plouă cu lunile, este cel mai secetos. Localnicii se bucură și la câțiva stropi
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Bomba zilei! Salarii majorate cu 25% pentru bugetari, diferenţa se plăteşte retroactiv, adaptată la inflaţie, din 2018
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Românii nu vor mai plăti cash sau cu cardul. Noua metodă de plată care va deveni obligatorie
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`