Hipertensiunea arterială și diabetul cresc riscul de COVID! Pneumologii de la Spitalul Universitar din Basel, Elveția, au publicat un studiu care detaliază riscul de infecție cu Covid-19 și pneumonie pentru persoanele cu hipertensiune arterială sau diabet de tip 2. Ele explică și de ce acesti pacienții pot avea un risc mai mare.
Persoanele cu boli cronice, cum ar fi diabetul, hipertensiunea, bolile respiratorii sau care provoacă imunosupresie sunt considerate de specialisti ca având un risc mai mare de a contracta o formă severă de infecție cu Covid-19.
Într-un nou studiu publicat pe 11 martie în revista The Lancet, pulmonologii de la Spitalul Universitar din Basel, Elveția, au publicat date despre co-morbiditățile pe care hipertensiunea arterială și diabetul de tip 2 le-ar putea constitui.
Realizat cu 52 de pacienți tratați în unitatea de terapie intensivă, primul lor studiu arată că hipertensiunea arterială și diabetul de tip 2 au fost găsite pe scară largă la cele 32 de persoane care au murit, deoarece diabetul era prezent la 22% dintre pacienții care au murit, iar boală cerebrovasculară (care poate fi o consecință a hipertensiunii arteriale) la 22% dintre pacienții decedați.
Într-o a doua analiză, efectuată pe 1.099 de pacienți la care Covid-19 a fost confirmată, cercetătorii raportează că dintre cele 173 de cazuri cu o formă severă, 23,7% au prezentat hipertensiune (hipertensiune), 16,2% diabet de tip 2, 5,8% boli coronariene și 2,3% boli cerebrovasculare.
În cele din urmă, un al treilea studiu a arătat rezultate similare, deoarece din 140 de pacienți internați cu infecție Covid-19 dovedită, 30% au avut hipertensiune arterială și 12% au avut diabet.
Hipertensiunea arterială și diabetul cresc riscul de COVID
Autorii acestei lucrări consideră că acest risc crescut de contractare a coronavirusului se datorează anumitor tratamente pentru hipertensiune și diabet de tip 2.
De fapt, coronavirusurile se leagă de celulele corpului pe care le vizează printr-o enzimă, numită ECA2, exprimată de celulele epiteliale ale plămânului, intestinului, rinichilor sau chiar vaselor de sânge. Cu toate acestea, această enzimă este exprimată în special la pacienții tratați cu inhibitori de ACE (enzimă de conversie a angiotensinei), cu blocanți ai receptorilor de tip I ai angiotensinei II sau cu antagoniști ai receptorilor L. Atâtea tratamente prescrise pentru diabetul de tip 2 sau hipertensiunea arterială, care ar facilita infecția cu noul coronavirus.
Însă, departe de a sfătui pacienții cu hipertensiune arterială sau diabet zaharat de tip 2 de a-și opri tratamentul, ceea ce ar fi deosebit de periculos, cercetătorii indică pur și simplu că este crucial să considere acești pacienți ca fiind deosebit de expuși să dezvolte o formă de infecție severă cu Covid-19.
La rândul său, Societatea Europeană de Hipertensiune a emis un comunicat de presă în care a declarat că „în prezent nu există dovezi clare că hipertensiunea arterială în sine este asociată cu un risc crescut de infecție cu Covid-19 “.
Prin urmare, ESH invită pacienți stabili cu infecții cu Covid-19 sau cu risc de infecție cu Covid-19 să își continue tratamentul obișnuit, indiferent dacă acesta este tratamentul cu inhibitori ACE ( enzimă de conversie a angiotensinei, medicamente al căror nume generic se termină în -pril) sau de ARA2 (antagoniști ai receptorilor angiotensinei II, medicamente al căror nume generic se termină în -Sartan). Ea a solicitat să fie efectuate cercetări mai aprofundate pentru a afla mai multe despre acest subiect înainte de a trage concluzii pripite.