Prima pagină » Lifestyle » Hipertensiune arterială: lucruri simple pe care toată lumea trebuie să le știe
Hipertensiune arterială: lucruri simple pe care toată lumea trebuie să le știe

Hipertensiune arterială: lucruri simple pe care toată lumea trebuie să le știe

02 oct. 2020, 07:25,
în Lifestyle

Hipertensiunea arterială sau creșterea tensiunii arteriale este o afecțiune patologică obișnuită; potrivit datelor oficiale, apare la aproximativ 30% din populația adultă. Hipertensiunea este definită ca o creștere a tensiunii arteriale sistolice peste 140 mm Hg. sau presiune diastolică peste 90 mm Hg. Dacă o astfel de creștere este stabilă, adică confirmat prin măsurători repetate ale presiunii într-un anumit timp (cel puțin de 2-3 ori în diferite zile ale săptămânii în decurs de 30 de zile).

Dintre toți factorii de risc existenți, controlul tensiunii arteriale (TA) este cel mai simplu și mai ieftin mod de a preveni bolile cardiovasculare și de a preveni moartea din cauza acestora. Trebuie înțeles că nivelul tensiunii arteriale nu este doar un criteriu pentru diagnosticul hipertensiunii arteriale, ci este, de asemenea, utilizat pentru a evalua eficacitatea terapiei prescrise. S-a dovedit că scăderea tensiunii arteriale cu doar 10/5 mmHg. reduce riscul apariției complicațiilor cardiovasculare cu 10% și cu 20 / 10mm Hg. – până la 20%.

Care este pericolul unei creșteri sistematice a tensiunii arteriale?

În corpul uman sunt așa-numitele organe țintă, care suferă modificări patologice din cauza tensiunii arteriale crescute în mod constant. Printre acestea se numără inima, creierul, rinichii, vasele de sânge, retina. Astfel, hipertensiunea arterială nu duce la dizabilități de la sine, ci ca o consecință a apariției diverselor complicații ale organelor țintă sub formă de accidente cardiovasculare (infarct miocardic sau accident vascular cerebral) sau manifestări severe ale acesteia, cum ar fi insuficiența renală în bolile renale sau orbirea din cauza deteorarii vaselor retinei.
În prezența afectării organelor țintă și a patologiei concomitente (în special diabetul zaharat sau boala renală), importanța alegerii unui medicament antihipertensiv sau a unei combinații de medicamente pentru controlul tensiunii arteriale crește semnificativ. La urma urmei, terapia prescrisă nu trebuie doar să reducă tensiunea arterială la nivelul optim (120/80), ci să asigure și prevenirea apariției sau progresiei afectării organelor țintă. Controlul și scăderea nivelului tensiunii arteriale la normal ajută la evitarea dezvoltării acestor modificări patologice.
Prin urmare, trebuie înțeles că nivelul tensiunii arteriale este în mâinile tale! Cooperarea dintre medic și pacient este foarte importantă aici. Nu vă auto-medicați – pentru a stabili un diagnostic și a selecta o terapie eficientă pentru hipertensiunea arterială, nu puteți face fără un cardiolog calificat.

Tratamentele non-medicamentoase pot fi eficiente numai în stadiile incipiente ale bolii. Dar rezultatul tratamentului va fi întotdeauna cel mai bun dacă se adaugă un stil de viață sănătos la medicamentele selectate corect: activitate fizică regulată moderată, respingerea obiceiurilor proaste și alimentația sănătoasă.

Pericolul hipertensiunii arteriale constă în faptul că în stadiile incipiente ale dezvoltării bolii (în special la o vârstă fragedă) nu este însoțită de manifestări clinice, adică are un curs asimptomatic. Presiunea crescută apare de obicei chiar și atunci când sunt afectate alte organe. De aceea, pentru a preveni, este atât de important să controlați tensiunea arterială înainte de apariția simptomelor și complicațiilor.

Ce ar trebui să facă medicul dumneavoastră pentru a vă scădea tensiunea arterială?

În primul rând, este necesar să se reducă rolul factorilor externi care afectează negativ nivelul tensiunii arteriale. Acești 7 pași vă vor ajuta să vă reduceți tensiunea arterială:
• Respectarea recomandărilor medicului;
• Schimbarea dietei: creșterea consumului de fructe și legume (4 – 5 porții sau 300 g pe zi), produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi, pește;
• Creșteți activitatea fizică: exerciții de intensitate moderată timp de 30 până la 45 de minute zilnic. Exerciții de rezistență dinamică (mers pe jos, jogging, înot);
• Scăderea greutății corporale la normal: când IMC = greutatea corporală (kg) / înălțime (mp) este în intervalul 20-25 kg / mp;
• Să renunți la fumat;
• Limitarea consumului de sare la cel mult 6 g pe zi (1 linguriță);
• Limitarea consumului de alcool la 2 doze pentru bărbați și 1 doză pentru femei: o doză conține 14 grame de etanol, care este echivalent cu 360 ml de bere, 150 ml de vin uscat, 30 ml de vodcă.

După ce a aflat cauza hipertensiunii arteriale, medicul ar trebui să vă ofere un tratament medicamentos adecvat. Este important să urmați cu strictețe recomandările medicului. Un mit comun este că medicamentele pot fi luate până când tensiunea arterială revine la normal. Aceasta este o concepție greșită, deoarece hipertensiunea arterială este o afecțiune care însoțește pacientul de-a lungul vieții sale. Din păcate, nu poate fi vindecat complet, ci poate fi controlat numai eficient, reducând astfel riscul de deteriorare a organelor vitale și prelungirea vieții. Deci, medicamentele trebuie luate în mod constant pentru a atinge valorile țintă ale tensiunii arteriale, modificările regimului de tratament sunt posibile dacă nu este atinsă valoarea necesară a tensiunii arteriale, adică tratamentul este ineficient.

Auto-reducerea dozei medicamentului sau anularea acestuia pot fi periculoase, deoarece uneori este însoțită de „sindrom de revenire”, când presiunea crește rapid și poate duce la o criză hipertensivă, infarct miocardic sau accident vascular cerebral.

Tratamentul hipertensiunii arteriale este un caz în care este nevoie de un parteneriat între medic și pacient, mai mult ca niciodată, și nu o singură dată, ci pentru o lungă perioadă de timp! Aderarea la consumul de medicamente pe termen lung este unul dintre cei mai importanți factori în tratamentul cu succes al hipertensiunii.
Prezența hipertensiunii arteriale îl obligă să fie atent la manifestările de deteriorare a organelor țintă. Prin urmare, este important să faceți periodic o examinare cuprinzătoare și să nu monitorizați doar nivelul tensiunii arteriale.

Cel puțin o dată pe an, vizitați un oftalmolog și faceți teste, inclusiv: glicemie (nivel de zahăr), hemoglobină glicozilată, profil lipidic și altele, despre care puteți întreba medicul dumneavoastră.

Fii atent la sănătatea ta, pentru că este doar în mâinile tale!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
11 ianuarie 2025
11 ianuarie 2025