Hiperinsulinemia, tulburăre metabolica cu urmari grave. Când organismul are o cantitate anormală de insulină în sânge, un hormon care scade glicemia, se numește hiperinsulinemie.
Care sunt cauzele și simptomele acestei tulburări metabolice? Cum se tratează hiperinsulinemia?
Hiperinsulinemia se caracterizează printr-un nivel sanguin de insulină, un hormon secretat de pancreas, care este cronic, mai mare decât în mod normal.
Hiperinsulinemia este diagnosticata atunci când nivelul de insulină care alimentează sângele este mai mare de 15 mIU / ml.
Organismul are nevoie de insulină pentru a menține nivelul normal al glicemiei. După ce stati la masă și mai ales dacă aceasta este bogata în alimente cu un indice glicemic ridicat, pancreasul secretă insulina pentru a regla nivelul glicemiei.
Insulina asigură administrarea excesului de zahăr în sânge, stocându-l sub formă de glicogen în mușchi și ficat, și ca trigliceride în țesutul adipos.
Principala cauză a nivelului ridicat de insulină din sânge este rezistența la insulină. Aici, celulele din corp care se presupune că captează excesul de zahăr din sânge (celule hepatice, țesut adipos și celule musculare) nu recunosc și nu recunosc semnalul transmis de insulină.
Îmbătrânirea, dieta săracă și alți factori scad sensibilitatea celulelor la insulină
Ca urmare, nivelul de zahăr din sânge crește și pancreasul începe să producă mai multă insulină pentru a scădea nivelul anormal de ridicat de zahăr din sânge. Asistăm la o disfuncție a buclei de reglare a insulinei și a glicemiei.
Riscurile dezvoltării hiperinsulinemiei cu rezistență la insulină sunt adesea atribuite predispozițiilor genetice.
În cazuri rare, hiperinsulinemia poate fi cauzată de o tumoră în pancreas care secretă insulină.
În acest caz, pacientul are hipoglicemie, un nivel foarte scăzut al glicemiei, deoarece nu există rezistență la insulină.
Hiperinsulinemia, tulburăre metabolica cu urmari grave
O altă cauză rară de hiperinsulinemie este o neoreidoblastoza, caracterizată de prea multe celule care secretă insulina din pancreas. Aici, se observă și hipoglicemie.
În sine, hiperinsulinemia nu este diabet, ci rezistența la insulină este cea care predispune o persoane să dezvolte diabet de tip 2.
În timp, dacă pancreasul funcționează prost și nu ajunge sa mai secrete insulina pentru a controla nivelul de zahăr din sânge, diabetul de tip 2 se instaleaza.
Simptomele hiperinsulinemiei sunt foarte difuze și această afecțiune este adesea denumită „boală silențioasă”.
Primele semne sunt slăbiciune musculară, probleme de vedere, dureri de cap, tremurături, sete intensă, chiar confuzie.
În cazul hiperinsulinemiei prelungite, pacientul va crește în greutate, deoarece insulina favorizează stocarea grăsimilor și crește senzația de foame cronică.
Hiperinsulinemia, tulburăre metabolica cu urmari grave. Număr mare de tulburări metabolice
În plus, hiperinsulinemia cauzată de rezistența la insulină va accelera apariția unui număr mare de tulburări metabolice, cum ar fi trigliceridele crescute, scăderea HDL și obezitate.
Mai mult, acționând ca un accelerator al creșterii celulare, excesul de insulină crește riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer.
Pentru a scădea acest nivel anormal de ridicat de insulină, profesionistul medical va implementa un tratament care funcționează pe mai multe pârghii, cum ar fi dieta, exercițiile fizice și pierderea în greutate.
Dietele care se concentrează asupra controlului glicemic (ținând cont de indicele glicemic (GI) al fiecărui aliment) sunt benefice în tratamentul hiperinsulinemiei.
Acestea includ fibre, legume, fructe (2-3 porții maxim pe zi), carne macră și cereale integrale.
Prin urmare, aceste diete conțin puține sucuri simple (zahăr, biscuiți, gem) și produse de cereale rafinate (orez, făină și pâine albă, paste, pizza etc.).