Prima pagină » Sanatate » Medicamente » Hidroxiclorochina: ineficientă sau chiar periculoasă, conform unui nou studiu
Hidroxiclorochina: ineficientă sau chiar periculoasă, conform unui nou studiu

Hidroxiclorochina: ineficientă sau chiar periculoasă, conform unui nou studiu

02 sept. 2020, 06:19,
BZI.ro, în Sanatate

Hidroxiclorochina, ineficientă si periculoasă. O meta-analiză amplă a 29 de studii științifice, realizată de cercetători francezi, indică faptul că hidroxiclorochina nu reduce mortalitatea la pacienții cu Covid-19. Mai rău, asociata cu antibioticul azitromicină, mortalitatea creste cu 27%.

Publicată pe 26 august în revista Clinical Microbiology and Infection, metaanaliza franceză relevă că acest medicament ar fi inutil dacă nu periculos. Echipa de cercetare, inclusiv cercetători de la Inserm și Universitatea din Lausanne (Elveția), a folosit mai întâi baze de date științifice pentru a căuta studii de evaluare a clorochinei sau hidroxiclorochinei, utilizate cu sau fără antibioticul azitromicină.

Clorochina este un antimalaric, în timp ce hidroxiclorochina este utilizată pentru tratarea bolilor reumatice, cum ar fi lupusul eritematos sistemic și artrita reumatoidă. În ceea ce privește antibioticul, care este utilizat în mod obișnuit pentru tratarea infecțiilor tractului respirator și, deși nu a fost aprobat oficial împotriva Covid-19, el a fost prescris în mod experimental pacienților cu coronavirus de mai mulți medici din întreaga lume.

Hidroxiclorochina, ineficientă si periculoasă

În total, cercetătorii au găsit 29 de articole științifice care îndeplinesc criteriile lor și și-au propus să le analizeze în detaliu. După excluderea studiilor cu risc semnificativ de prejudecată, meta-analiza a inclus 11.932 de pacienți din grupul hidroxiclorochină, 8.081 în grupul hidroxiclorochină plus azitromicină și 12.930 în grupul martor, adică care nu a primit nici unul dintre cele două medicamente.

Această lucrare a fost realizată pe un un eșantion mare de oameni, spre deosebire de alte studii observaționale.

Această meta-analiză arată că hidroxiclorochina singură nu este eficientă pentru tratamentul pacienților cu COVID-19 și că combinația de hidroxiclorochină și azitromicină crește riscul de mortalitate.

Nu a fost observată nicio scădere semnificativă a mortalității la pacienții cu Covid-19 tratați cu clorochină sau hidroxiclorochină. Mai rău, combinația de hidroxiclorochină și azitromicină a fost corelată cu o creștere semnificativă statistic a mortalității cu 27%, comparativ cu subiectii care nu au luat niciunul dintre aceste medicamente.

Aceste rezultate confirmă rezultatele preliminare ale mai multor studii observaționale care au arătat că aceasta combinație de hidroxiclorochină și azitromicină ar putea crește riscul de evenimente cardiovasculare acute și care pun viața în pericol, au spus cercetătorii, potrivit eurekalert.org.

„Exista deja un numar mare de studii care au evaluat hidroxiclorochina singura sau in combinatie, si pare putin probabil in acest stadiu ca eficacitatea va aparea vreodata. Rezultatele sugerează că nu este nevoie să continuăm studiile de evaluare a acestor molecule, iar studiile clinice europene DisCoveRy și OMS International Solidarity au întrerupt deja evaluarea tratamentelor folosind hidroxiclorochină”, au remarcat cercetătorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *