Prima pagină » Business în România » Hidroelectrica a scumpit cu 50 de lei MWh în doar 8 zile

Hidroelectrica a scumpit cu 50 de lei MWh în doar 8 zile

29 aug. 2024, 09:57,
George Cristian în Business în România

Piața energiei din România suferă transformări rapide. Energia se scumpește de la o zi la alta, iar acest lucru se poate vedea și din faptul că Hidroelectrica a scumpit, în doar 8 zile, cu 50 de lei MWh.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie verde din România şi principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Naţional. Acţionarul majoritar al Hidroelectrica este statul român, prin Ministerul Energiei.

Hidroelectrica a scumpit cu 50 de lei MWh în doar 8 zile

Hidroelectrica, principalul producător de energie din România, a pus în vânzare un pachet redus de energie electrică pentru anul următor, cu livrare doar pe timpul zilei. Prețul solicitat a fost cu 50 de lei/MWh mai mare decât cel stabilit cu opt zile înainte pentru același tip de energie. Pachetul a fost vândut și de această dată, tot unei companii din România.

Pe 28 august, pe platforma LE Flex pentru contracte bilaterale, Hidroelectrica a oferit un pachet de energie de 5 MW orari, cu livrare în 2025, doar în intervalul orar 6:00-22:00 de luni până vineri, în regim „vârf 1”. Cantitatea totală disponibilă a fost de aproximativ 21.000 GWh, o ofertă relativ modestă.

Prețul de pornire al pachetului a fost de 650 de lei/MWh. Trei companii au făcut oferte de cumpărare, iar cea mai mare ofertă a venit de la Energy Distribution Services (EDS), o firmă de trading și furnizare de energie controlată de familia Mirea. EDS a câștigat pachetul oferind 694 de lei/MWh, cu aproape 7% mai mult decât prețul de pornire al Hidroelectrica.

Pachet de energie mai ieftin vândut de Hidroelectrica cu 8 zile în urmă

Cu doar opt zile înainte, pe 20 august, Hidroelectrica a pus pe aceeași piață un pachet similar, de 5 MW în timpul zilei, pentru întregul an 2025. Energia a fost oferită la un preț inițial de 600 de lei/MWh și a fost vândută pentru 675 de lei/MWh către o altă companie românească, Nova Power and Gas.

Astfel, în interval de opt zile, Hidroelectrica a crescut prețul inițial pentru același tip de energie cu 50 de lei/MWh. Totodată, prețul la care energia a fost vândută în urma licitației a crescut cu 19 lei/MWh, tot în doar opt zile.

Anterior acestor tranzacții din luna august, pe 30 mai, Hidroelectrica a oferit trei pachete de energie de câte 5 MW orari, pentru livrare în 2025, pe aceeași platformă și cu același profil „vârf 1”. La acea dată, prețul de pornire a fost de 575 de lei/MWh, iar energia a fost vândută la 580 de lei/MWh.

Astfel, în mai puțin de trei luni, prețul cerut de Hidroelectrica a crescut cu 75 de lei/MWh pentru același tip de energie, iar prețul final de vânzare a crescut cu 114 lei/MWh.

De fiecare dată, pachetele scoase la vânzare au fost mici, de doar 5 MW orari.

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie verde din România, furnizează și servicii tehnologice pentru Sistemul Energetic Național. Compania operează 187 de centrale hidroelectrice cu o capacitate totală de 6,3 GW și deține, de asemenea, un parc eolian la Crucea, cu o putere instalată de 108 MW. Are o cotă de 13,09% pe piața de furnizare. În acest context este de așteptat ca în 2024 Hidroelectrica să aibă un profit consistent. De altfel, în top 10 companii după profitul net se regăsesc foarte multe firme cu afaceri în domeniul energiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
29 august 2024
29 august 2024