Prima pagină » Local » Hidoșenia din centrul Iașului! Deputatul AUR, Marius Ostaficiuc: ”Autoportret: Mihai Chirica” – FOTO, VIDEO

Hidoșenia din centrul Iașului! Deputatul AUR, Marius Ostaficiuc: ”Autoportret: Mihai Chirica” – FOTO, VIDEO

21 feb. 2024, 07:40,
în Local

Odată cu luna sculptorilor, la Iași au apărut mai multe opere care au stârnit numeroase controverse. Ieșenii s-au arătat oripilați de hidoșenia promovată de primarul Mihai Chirica, iar pe rețelele de socializare acea operă a stârnit numeroase reacții

Nu este pentru prima oară când centrul orașului se umple de astfel de creaturi. La un moment dat, chiar lângă primărie se afla un morman de fierătanii ceea ce exprima viziunea unui artist german.

În trecut, Iașul a mai avut opere de artă controversate

În trecut, Iașul a mai avut opere de artă controversate

Hidra lui Mihai Chirica i-a enervat pe ieșeni

Primăria Municipiului Iași a instalat în fața Voievozilor Români, în apropierea Casei Pogor, o sculptură butaforică care a stârnit indignarea trecătorilor. Lucrarea, ce pare să reprezinte o creatură cu șapte capete, a fost percepută ca jignitoare pentru locul în care a fost amplasată. Criticii acuză administrația locală că a acționat în secret, în timpul nopții, asemenea unor hoți. Redăm doar câteva dintre reacțiile internauților la această hidoșenie marca Mihai Chirica

Moldoveni fătălăi care fac de râs istoria și pe ȘTEFAN CEL MARE,Bine că sunt mari în gură când nu trebuie”
*„Este plină România de trădători sataniștii, trebuie doborâtă la pământ asemenea statui sataniste !”
*„Putea fi expusă această statuie oriunde, dar nu în fața Voivozilor Moldoveni.”
*„Păcat de banii cheltuiți pentru o asemenea statuie! Primarul este vinovat de această investiție macabră! Cât a luat șpagă?”
*„Diavoli, pe banii contribuabililor. Ar trebui ca oamenii s-o dărâme. I-a întrebat careva dacă sunt de acord ca banii lor să fie cheltuiţi pe satanizare?”, au fost câteva dintre comentarii.

Poate primarul Iașului ar trebui să fie mai atent la hidoșeniile postate și la reclamele din municipiul pe care încă îl conduce. Vă aducem aminte faptul că tot în centrul orașului au apărut numeroase reclame la jocurile de noroc, lucru absolut scandalos!

Deputatul AUR, Marius Ostaficiuc reacționează dur la sculptură: ”Autoportret: Mihai Chirica”

Deputatul AUR, Marius Ostaficiuc a reacționat dur la hidoșenia din centrul Iașului. Parlamentarul a subliniat faptul că nu este adeptul cenzurii, dar totul are o limită. Mai ales în contextul în care Iașul este cunoscut ca fiind un oraș tradiționalist, cultura trebuie să fie diversificată:

Nu sunt adeptul cenzurii, de niciun fel ar fi ea. La fel, nu cred că Iașul, un oraș adeseori etichetat ironic ca fiind tradiționalist, ar trebui să aibă parte numai de artă clasică. Epoca noastră este una a diversității culturale, spirituale. Cred că esența democrației este diversitatea, nicidecum discursul unic sau privirea într-o singură direcție.

Totuși, de aici până la a accepta o lucrare de artă contemporană plasată complet nepotrivit în fața grupului statutar al voievozilor mi se pare dacă nu o idee nefericită, atunci o provocare lipsită de sens. Valoarea unei lucrări depinde și de contextul în care este așezată. Ori să așezi multitudinea de capete de hidra în vecinătatea capetelor voievozilor noștri poate fi interpretat drept un afront la istorie.” a explicat Marius Ostaficiuc

Deputatul AUR Marius Ostaficiuc se arată contrariat de operele de artă din mijlocul Iașului

În continuarea declarației, parlamentarul AUR consideră că există suficient spațiu unde arta contemporană poate fi expusă.

Nu înțeleg cui servesc asemenea semințe de scandal. E un proiect mai amplu de subminare a încrederii noastre în tradiție? Dacă da, atunci primarul Mihai Chirica și „experții” din jurul lui ar trebui să ni-l anunțe și nouă. Să știm și noi despre ce este vorba.

În altă ordine de idei, există Baia Turcească, spațiu recent restaurat și pus în circulație, cu menirea de a găzdui artă contemporană. De ce nu îl folosim pentru astfel de lucrări care, sunt convins, își au publicul și valoarea lor? De ce este obligatoriu ca ieșenii care urcă sau coboară Copoul, indiferent de ce gusturi au, să fie practic obligați la ceea ce pentru unii reprezintă o adevărată „baie de urât”?

Marius Ostaficiuc: ” Autoportret: Mihai Chirica”

Domnule Chirica, ar fi trebuit, la urma urmei, să găzduiți opera aceasta în fața Palatului Roznovanu. Mi se pare că oglindește cu fidelitate multitudinea de fețe pe care ni le-ați arătat toți anii aceștia. Sau poate este un autoportret al gurilor corupte pe care le-ați lăsat să se înfrupte din banul public, abonații la licitații, privilegiații cu sporuri și așa mai departe…
Arta poate ajuta cunoașterea. Vă cunoaștem într-adevăr mai bine grație unor astfel de lucrări…

Comentarii
  • Margareta Clipa

    Chirica se uita ca proasta in sat cand vine vorba de cultura. Nu are nici o tangenta cu domeniul asta. Nici cu arta, nici cu nimic. Daca era vreo combinatie ceva, un teren, o spaguta, o combinatie, pac, era primul. Ma uitam alaltaieri cand se lauda ca a fost ziua cartii sau ceva de genu’. Nici nu stia sa deschida o carte si el ne deschide mintea cu arta sau cultura ? Defapt, ce D-zeu poti sa ceri de la un combinator ?

  • Inconjurat de veleitari, nu are habar de cultura. Cum nu are habar de multe, lasandu-se pe mana tuturor neavenitilor pe care i-a uns in functii si ii sustine. Pe mana lor va pieri daca nu se trezeste la timp.

  • Cultura nimicului, cultura diavoului. In Bucuresti au aparut statui cu baphomet si alte creaturi.
    SI la Iasi un nimic de primar. cum sa aprobi tampeniile astea ?

  • Tare va mai place voua sculptorilor “moderni” sa sculptati ofrande DRACULUI! Vi se pare ca sunteti “cool”? De fapt denota un kitch total, o lipsa de viziune artistica, o spalare pe creier a unor sclintiti tulburati mental si indefiniti secual! Niste fraieri..

  • Hidra cu trandafiri.

  • Asta este cultura pe care vor colonistii sa ne-o impuna.

  • arta lui peshte afumat

    Si hidosenia aia cu o roata de caruta in cur din fata primariei e tot arta? Sa-si puna banditul de cacarica in curtea vilei lui ororile astea cu care a impanzit Iasul! Bolovanii aia artistici din Piata Unirii cand ii mai aduceti?

  • Asta e…..nimic romanesc!…….nici poeti. nici literatura, nici istorie,….”E depasit Eminescu”, spune un antiroman.

  • Luna sculptorilor… statuia lui Lenin cu trandafiri… nu mai avea loc în Piața Presei Libere în Buc?

  • Si bancile alea ,,carte”.. in bataie de joc. ne asezam cu kurul pe literatura romana si ne ingheata si kurul ,poti sa faci pneumonie. Alta gaselnita combinata a lui chirica cu pnl de stors banul public .

  • Cetateanul european

    Dar de ce este arborat ilegal, in fata Primariei Iasi, steagul statului Israel din luna noiembrie 2023 si pana astazi? Cine este persoana fizica din cadrul Primariei care A ARBORAT ILEGAL steagul statului ISRAEL ??

  • Meditativul de Iași

    MIȘU A FOST NEINSPIRAT DOAR CU LOCUL DE AMPLASARE A HIDREI ! EU O PUNEAM ÎN FAȚĂ LA OMEGA-TEHNOTON SAU ÎN FAȚĂ LA DRDP IAȘI ! 😂

  • Bilașevschi

    Cred că primarul s-a consultant cu Bila roșie de la Casa de Cultură. Panarama aia care cică e CURatoare de artă… atât s-a putut…

  • Hidra trebuie pusă pe terasă la Cafeneaua Piața Urinii..

  • Cacanaria din Iasi

    Niste BOLNAVICIUNI, Hidosenii ivite din mintea unor asa zisi artisti.
    Niste COCOMARLE idioate care nascocesc noaptea idei din fund si le pun pe tava oamenilor pe strada. Unele incadrate in normal si cu bun simt vizavi de arta, dar unele HIDOSENII gretoase „gen americanizate hollywood”, ca numai acolo vezi toata scorbura intunecata a mintii unor bolnavi, care este varsata peste tot globul.

  • Chirica sa ne kakam pe tine!!!! Mai ai de gand sa platesti pnl- istii tai sa faca alte ,,BANCI CARTE” , in Iasi ? La puscarie prostule ,alta gaselnita idioata de stors banii publici! Cum poti sa ponegresti idiotule cartile literaturii romane si marii scriitori? Se gainateaza pasarile si noi ne kakam pe cartile de literatura,pe marii nostri poeti? SA D8SPARA DIN IASI BANCILE CARTE Chirica sa plateasca contravaloarea lor ,daca esti prost stai acasa in ma – ta de bulangiu,sa restituie chirica banii la bugetul public ,alea nu – s banci ca sa se aseze cineva pe ele!

  • Primaria Iasi = Primaria statului Israel! Sau o fi in Primaria Iasi Ambasada sau Consulatul statului ISRAEL sau alte inalte institutii de stat ale Israelului?Ce sa – i ceri unui prost Chirica care nu a citit niciodata o lege a Romaniei. Arborarea insemnelor nationale ale altor tari pe teritoriul Romaniei face obiectul unor reglementari legale stricte. Chirica este primarul ,sau ambasadorul sau consulul statului ISRAEL???? Legea lui Chirica ,legea prostului!

  • Statuie numai bună de speriat copii mici…n-ar trebui să se pună în spațiul public asemenea urâtenii. Spune multe despre spiritul vremurilor in care trăim

  • Daca ar durea prostia

    porunca globalista impotriva normalului; arata obenienta lui kirika; Apropo: nu poate fi interogat penal, pe criterii de moravuri, cine a decizionat tampenia asta? maine-poimaine ne trezim cu ditamai falusul in fata primariei, cu vf la geamul lui kirika …:))

  • Pentru Ieșean februarie 21, 2024 la 2:23 pm

    Ce suprafata are terasa in contractul de concesiune si ce suprafata ocupa in realitate? Poate vine DANA sa masoare.

  • Fausto Nimicitorul

    Îs prosti de bubuie și o fac pe inteligenții.
    Prost gust la cotele maxime. Să și-l bage în coor Chirica și cine a aprobat asemena kkranie.
    Credeam ca mai au măcar doi neuroni dar situație e gravă rău…

  • Dupa o zi grea merita sa citesti comentariile :))))

  • Porcaria aia trebuie sa dispara! Au pus-o in fata statuilor marilor domnitori romani, ca o batjocura la adresa istoriei si inaintasilor romanilor! Sa o ia acasa cine a aprobat asa ceva sau cine crede ca o asemenea scarbosenie este „arta”!

  • Nea Chirica, acum 30-40 de minute erau cateva masini de la ENPI in fata la Cafeneaua Piata Unirii si multa agitatie. Aveti ceva informatii? Poate dati un telefon acolo si ne spuneti si noua ce s-a intamplat.

  • Eu sunt deranjat de statuile si strazile si cladirile ce au luat forma regilor ferdinandd, carol etc. Excremente !

  • pensionar iasi

    hidra e statu psd pnl care vvinde tara cu tot cu resurse la criminalii de jadani !!!

  • aveti probleme la cap

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *