Prima pagină » Sanatate » Medicamente » Hidonac, solutie perfuzabila 20 – pentru intoxicatie accidentala sau voluntara cu paracetamol
Hidonac, solutie perfuzabila 20 - pentru intoxicatie accidentala sau voluntara cu paracetamol

Hidonac, solutie perfuzabila 20 – pentru intoxicatie accidentala sau voluntara cu paracetamol

17 feb. 2014, 15:49,
în Sanatate
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:40069;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}
Hidonac, solutie perfuzabila 20%
Prospect
Compozitie
Un flacon a 25 ml solutie perfuzabila contine: Principiu activ:N-acetilcisteina 5 g. Excipienti: hidroxid de sodiu, edetat de sodiu,apa pentru injectat.
Indicatii
intoxicatie accidentala sau voluntara cu paracetamol.
Vezi si: Medicii au revizuit dozele de paracetamol indicate copiilor

Contraindicatii

hipersensibilitate fata de componente sau alte substante inrudite din punct de vedere chimic.
Precautii
Pacientii care sufera de astm bronsic sau care au in antecedente episoade de bronhospasm trebuie supravegheati indeaproape in timpul tratamentului; daca apare totusi bronhospasmul este necesar sa se recurga la terapia simptomatica. Administrarea intravenoasa impune o atenta supraveghere in mediul spitalicesc. Efectele nedorite secundare perfuziei intravenoase cu acetilcisteina sunt si mai probabile daca medicamentul este administrat prea repede sau in cantitate excesiva. Este totusi esentiala respectarea cantitatii indicate la paragraful Dozare, a modului si a ritmului de administrare. 
Vezi si: Paracetamolul reduce stresul si imbunatateste memoria

Reactii adverse

Utilizarea produsului pe cale intravenoasa poate fi urmata de o reactie anafilactica sau de alte reactii de hipersensibilitate cum sunt: urticarie, angioedem, bronhospasm, greata, varsaturi, hipotensiune arteriala, tahicardie, ameteli, febra. Este vorba probabil de reactii pseudoalergice pentru care a fost sugerat un mecanism bazat pe eliberarea de histamina si care necesita tratament simptomatic de urgenta. Orice efect nedorit care nu a fost descris aici trebuie comunicat medicului.
Termen de valabilitate: Atentie! Solutia diluata pentru perfuzie intravenoasa este stabila 24 ore. 
Atentie! A nu se utiliza medicamentul dupa data de expirare inscrisa pe cutie. Aceste date se refera la produsul aflat in ambalaj intact, conservat corect. 
interactiuni medicamentoase
Au fost raportate interactiuni ale acetilcisteinei cu anumite antibiotice care totusi nu sunt relevante in domeniul utilizarii in tratament ca antidot. 

Vezi si: Codamin p, comprimate

Instructiuni speciale
Prezenta unui miros de sulf nu indica alterarea preparatului, ci este specifica principiului activ continut de acesta. Se recomanda sa nu se amestece alte medicamente cu solutia de Hidonac. acetilcisteina poate interactiona cu cauciucul sau metalele (printre acestea se gasesc: fier, nichel, arama): de aceea se recomanda folosirea materialelor de sticla sau plastic. Administrarea acetilcisteinei la anumite doze ca antidot poate reduce timpul de protrombina, chiar daca nu este clar daca acest efect reprezinta o interferenta de tip analitic sau expresia unei actiuni biologice a NAC. In anumite cazuri este necesara evaluarea cu prudenta a factorilor de coagulare a pacientilor tratati, in special in cazurile de indicatie de transplant hepatic NAC poate interfera de asemenea cu dozarea salicilatilor (metoda colorimetrica) si cu dozarea cetonelor plasmatice si urinare (testul la nitroprusiat). Studiile de terato-genitate realizate prin administrarea acetilcisteinei la animale si experienta clinica limitata disponibila nu au evidentiat nici un efect teratogen. Riscurile de lezare hepatica pentru mama si pentru fat, datorate intoxicatiei, sunt probabil cu mult superioare potentialelor riscuri ale tratamentului, de aceea sarcina nu trebuie considerata o contraindicatie in utilizarea medicamentului. Alaptarea trebuie oricum intrerupta in toate cazurile dupa episodul de intoxicatie. Nu pastrati medicamentul la indemana copiilor! 
Mod de administrare
Tratamentul cu antidot trebuie sa fie inceput cat mai repede cu administrarea dozei de atac si trebuie urmat cel putin 72 de ore. Perfuzia trebuie efectuata lent pentru a face mai putin probabila aparitia reactiilor de hipersensibilitate descrise la paragraful Reactii adverse. In acest scop medicamentul trebuie sa fie diluat preventiv cu solutie de glucoza 5% sau cu ser fiziologic. 
Doza de atac: Tratamentul se incepe cu o doza de atac de 150 mg/kg de greutate corporala, administrata dupa dizolvare, in timp de 60 minute (in cel putin 200 ml pentru adulti si 50 ml in cazul copiilor). 
Doza de intretinere: Se continua tratamentul pentru 72 ore cu perfuzia lenta a 50 mg/kg greutate corporala, la fiecare 4 ore, dupa dizolvarea prealabila a produsului. 
DOZA DE ATAC: 150 mg/kg 
Timp de perfuzie – 60 min.
Volum minim de diluare: adulti 200 ml, copii: 50 ml 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`