Prima pagină » Sanatate » Herpesul pe corp. Factorii care provoacă dezvoltarea afecțiunii

Herpesul pe corp. Factorii care provoacă dezvoltarea afecțiunii

09 ian. 2023, 13:00,
BZI.ro, în Sanatate

Herpesul pe corp este o boală virală caracterizată prin vezicule specifice pe piele și mucoase. Agentul cauzal al bolii este virusul herpesului. Mai des, virusul herpesului afectează pielea, ochii, organele genitale ale bărbaților și femeilor. În formele avansate, herpesul poate afecta sistemul nervos central uman, poate provoca meningită și encefalită.

Herpesul se poate afla în corpul uman fără să provoace simptome. Virusul se răspândește în tot corpul împreună cu sângele, pătrunde în celulele nervoase și modifică structura genomului neuronului. Din acel moment, herpesul persistă în organism toată viața. Dezvoltarea herpesului este promovată de factori precum hipotermia, imunitatea slabă, stresul cronic, lipsa somnului, abuzul de alcool, expunerea prelungită la soare, microtraumele pe pielea feței din jurul gurii. De asemenea, epilarea poate contribui la manifestarea herpesului pe piele.

Herpesul pe corp. Tratamentul necesar pentru ameliorarea simptomelor

Herpesul pe corp necesită un tratament mai lung. Erupțiile pot apărea oriunde pe piele. Cel mai frecvent în practica medicală este herpesul pe mâini. Simptomele herpesului pe corp sunt aceleași ca pe față. Apare mâncărime, arsură, bază inflamată, bule cu lichid, cruste după ruptura lor arbitrară.

Herpesul pe piele se manifestă sub formă de mici bule apoase care izbucnesc în timp, iar în locul lor se formează mici răni acoperite cu cruste. Dacă leziunea este mare, pacientul se poate plânge de durere severă, dificultăți de mișcare sau de mers la toaletă.

Virusul herpes simplex este diagnosticat cu ușurință și cel mai adesea la domiciliu de către pacientul însuși după apariția unor erupții specifice pe piele. Herpesul de alte tipuri poate fi diagnosticat după examinarea pacientului și efectuarea unor teste de laborator, frotiu, analiză de sânge, diagnosticare PCR.

Este complet imposibil să vindeci herpesul, deoarece virusul rămâne în corpul uman pentru toată viață. Sarcina medicilor este de a elimina simptomele bolii și de a reduce riscul de recidivă. Pacienților li se prescriu medicamente antivirale pentru uz intern pastile și injecții, și extern unguente și creme. Cele mai eficiente sunt aciclovirul, famciclovirul, valaciclovirul. De asemenea, pacienților li se prescriu medicamente imunomodulatoare pentru a întări funcțiile de protecție ale organismului. Aceste medicamente sunt indicate și persoanelor care suferă de vergeturi roșii.

Complicațiile herpesului. Modalități de transmitere a bolii

Printre cele mai grave complicații ale herpesului se numără riscul crescut de a contracta HIV, herpes neonatal, infecția unui copil în timpul nașterii. De asemenea, stigmatizarea socială și stresul psihologic.

Dacă aveți erupții dureroase cu herpes, nu le atingeți cu mâinile murdare, nu curățați, strângeți, nu încercați să le ascundeți cu produse cosmetice. Acest lucru nu va face decât să agraveze situația și să răspândească virusul în alte zone ale pielii. Pentru a elimina simptomele herpesului cât mai curând posibil, solicitați ajutor de la un medic.

Există mai multe modalități de transmitere a herpesului. Contactul fizic cu o persoană bolnavă poate provoca apariția simptomelor caracteristice bolii.  Boala se poate transmite și prin aer, cu particule de salivă ale unei persoane infecțioase atunci când strănută sau tușește.

Herpesul pe corp este cea mai frecventă în rândul populației adulte. Virusul afectează mai mult de 90% dintre oameni, dintre care 10-20% au o formă acută de herpes. Odată ajunși în corpul uman, agenții patogeni se acumulează și se manifestă cu un sistem imunitar slăbit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *