Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Herpes: a fost descoperit un nou tratament care ar distruge complet virusul
Herpes: a fost descoperit un nou tratament care ar distruge complet virusul

Herpes: a fost descoperit un nou tratament care ar distruge complet virusul

08 dec. 2020, 20:15,
în Sanatate

Un nou studiu relevă rezultatele promițătoare ale unui tratament care permite eliminarea virusului Herpes simplex din corp și prevenirea reapariției.

Speranța pentru cei afectați de virusul herpes. Într-un articol publicat în revista Science Advances, cercetătorii de la Universitatea Illinois din Chicago (SUA) dezvăluie rezultatele studiului asupra unui medicament care ar putea preveni nu numai răspândirea virușilor Herpes simplex 1 și Herpes simplex 2, dar și eliminarea completa.

Noul tratament ar distruge complet virusul Herpes simplex

Particularitatea herpesului este reapariția. Odată ajuns în organism, indiferent dacă este de tip 1 sau de tip 2, virusul herpesului rămâne în corp pe viață. Deși medicamentele actuale ajută la ameliorarea simptomelor și la eliminarea temporară a acestora, acestea nu le pot eradica complet, noteaza Doctissimo.

Medicamentul testat în acest studiu este o substanță activă cu acțiune antivirală deja prescrisă în contextul unei deficiențe a unei enzime rare: fenilbutiratul.

În primul rând: cercetătorii au observat pe probe de piele umană și cornee că fenilbutiratul administrat singur ar putea elimina virusul la fel de bine ca și tratamentul oferit în prezent, aciclovir.

Într-un al doilea rand, cercetatorii au observat că, atunci când fenilbutiratul este administrat în plus față de aciclovir, face posibilă curățarea completă a celulelor virusului, evitând astfel riscul de recurență.

Când virusul herpes intră în organism, acesta „deturnează” celulele pentru a le face să producă proteine ​​virale care ii permit să se reproducă. Dar, în timpul studiului, cercetătorii au observat că fenilbutiratul asociat cu aciclovirul, tratamentul deja prescris pentru herpesul de tip 1, a contribuit la prevenirea acestei piraterii și, prin urmare, la prevenirea răspândirii virusului herpes în corp.

„Acest proces permite celulelor să funcționeze corect și le obligă să se concentreze asupra curățării virusului”, spune Tejabhiram Yadavalli, unul dintre cercetători.

O alternativă mai puțin toxică?

O altă veste bună este că, atunci când cele două tratamente sunt prescrise împreună, poate fi suficientă o doză mai mică de aciclovir. Se știe că acesta din urmă provoacă efecte secundare toxice asupra rinichilor.

„Există puține medicamente disponibile pentru tratarea herpesului, dar acum avem o armă nouă care poate să reprezinte o alternativă mai puțin toxică”, spune dr. Deepak Shukla, profesor de microbiologie și imunologie și autor al studiului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`