Prima pagină » Sanatate » Hernie ombilicală la copii și adulți. Cauze, complicații, tratament – POZE

Hernie ombilicală la copii și adulți. Cauze, complicații, tratament – POZE

18 sept. 2023, 13:28,
în Sanatate

Hernia ombilicală (poze în galerie) este o afecțiune destul de frecventă și în mare parte inofensivă. Aceasta apare atunci când o porțiune a intestinului gros pătrunde prin peretele abdominal în spațiul unde se afla cordonul ombilical înainte de naștere. Deși copiii sunt cei mai predispuși la această afecțiune, ea poate să apară și la adulți.

Hernie ombilicală la copii și adulți (poze în galerie)

În majoritatea cazurilor, herniile ombilicale la copii se vindecă de la sine în primii ani de viață. În cazuri rare, atunci când apare la adulți, este necesară intervenția chirurgicală. În timpul sarcinii, cordonul ombilical trece printr-o deschidere în mușchii abdominali ai fătului, iar acea deschidere ar trebui să se închidă automat după naștere. Cu toate acestea, în unele cazuri, această deschidere nu se închide complet, ceea ce poate duce la apariția unei hernii ombilicale după naștere sau mai târziu în viață.

La adulți, o hernie ombilicală poate apărea din cauza presiunii constante asupra zonei abdominale, cauzată de factori precum obezitatea sau alte condiții medicale cum ar fi sarcinile multiple, intervențiile chirurgicale anterioare în zona abdominală sau dializa, pentru persoanele cu probleme renale. Deși la copii hernia ombilicală apare la ambele sexe în mod egal, la adulți această afecțiune este mai comună în rândul femeilor. Hernia ombilicală poate să fie asimptomatică la copii, dar poate cauza disconfort la adulți. La copii, hernia poate fi observată cu ușurință, sub formă de umflătură în zona buricului, mai ales atunci când plâng, tușesc sau se încordează. În majoritatea cazurilor, prezența herniei la copii nu necesită o consultație medicală de urgență, deoarece majoritatea herniilor se vindecă de la sine. Cu toate acestea, dacă hernia este însoțită de dureri severe, vărsături sau o umflătură care prezintă schimbări de culoare, este important să consultați imediat un medic.

Diagnosticarea unei hernii ombilicale este în general simplă și se bazează pe examinarea fizică a medicului. Pentru a evalua posibile complicații, medicul poate recomanda efectuarea unei ecografii sau a unei tomografii. În cazul în care este necesară intervenția chirurgicală, aceasta implică împingerea porțiunii de intestin înapoi în cavitatea abdominală și închiderea orificiului din peretele abdominal care a permis apariția herniei. La copii, intervenția chirurgicală este de obicei recomandată dacă hernia este mare sau nu se vindecă de la sine până la vârsta de 3-4 ani. La adulți, intervenția chirurgicală este recomandată în majoritatea cazurilor, deoarece șansele de vindecare spontană sunt scăzute, iar riscul de complicații crește odată cu înaintarea în vârstă.

Complicații și tratament

Obstrucția intestinului blocat în cavitatea abdominală poate provoca greață, vărsături și dureri. Strangularea porțiunii de intestin poate duce la oprirea afluxului de sânge către acea porțiune. Deși există riscul reapariției herniei după intervenția chirurgicală, aceasta previne complicații grave. Operația este în general o intervenție relativ simplă, care durează între 20 și 30 de minute și se efectuează de obicei sub anestezie generală. Există două metode principale pentru repararea chirurgicală a herniei ombilicale, si anume operația deschisă și intervenția laparoscopică. Intervenția laparoscopică pentru hernie ombilicală este o procedură minim invazivă și implică efectuarea unor mici incizii în apropierea umflăturii cauzate de hernie. Prin una dintre aceste incizii, chirurgul introduce un dispozitiv numit laparoscop, care are o cameră video și o sursă de lumină la capăt. Acest instrument permite medicului să vizualizeze cavitatea abdominală și să ghideze instrumentele mici introduse prin incizii pentru a închide orificiul din peretele abdominal.

Intervenția chirurgicală clasică are aceeași scop de a repara orificiul din peretele abdominal, dar necesită o incizie mai mare, ceea ce duce la o perioadă mai lungă de recuperare. În ambele cazuri, procedura implică împingerea intestinului înapoi în cavitatea abdominală, iar uneori se poate folosi o plasă de protecție pentru a reduce riscul reapariției herniei. În majoritatea cazurilor, pacienții pot părăsi spitalul în aceeași zi în care au fost operați pentru hernia ombilicală. Durerile locale și disconfortul sunt comune în perioada postoperatorie, iar pacienților li se pot administra medicamente pentru ameliorarea durerilor. Internarea prelungită în spital este necesară doar în cazurile în care pacientul are și alte probleme medicale.

Durerea și disconfortul pot persista timp de aproximativ o săptămână după operație, dar umflătura locală va dispărea în două săptămâni. Pacienților li se recomandă să poarte haine lejere, să mențină o igienă personală adecvată și să aibă o dietă bogată în lichide pentru a preveni constipația în această perioadă. După aceste două săptămâni, pacienții vindecați de hernie ombilicală (poze) pot reveni la școală sau la serviciu, dar trebuie să evite activitatea fizică intensă timp de încă 1-2 luni după operație. În urma interventiei chirurgicale, pot aparea anumite ocmplicatii precum febra persistentă peste 38 de grade Celsius, sângerări locale, abdomen anormal de mărit în volum, durere intensă în zona operației care nu cedează la analgezice, greață și vărsături, frisoane, tuse persistentă, dificultăți la urinare. În acest caz, trebuie să fie consultat de urgență un medic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *