Hernia inghinală la femei exact ca în poze este o boală în care organele abdominale ies în canalul inghinal în afara peretelui abdominal, menținând în același timp integritatea membranei de deasupra. În exterior, hernia arată ca o umflătură sferică în zona inghinală.
Această patologie pentru femei este mai degrabă excepție decât regula, deoarece aproximativ 90% dintre persoanele cu această boală sunt bărbați. Corpul feminin are o serie de caracteristici care îl protejează de hernie. În primul rând, acesta este un mic decalaj inghinal, deschiderea canalului inghinal la femei este mult mai îngustă decât la bărbați. Aponevroza mușchiului oblic extern este mult mai puternică, iar fasciculele de fibre de colagen care limitează inelul inghinal superficial sunt mai dens concentrate. În plus, femeile nu au un cordon spermatic în canalul inghinal, apropo, tocmai din cauza absenței sale, femeile nu au niciodată hernii inghinale oblice, ceea ce slăbește rezistența peretelui la presiunea din interior. Cu toate acestea, herniile inghinale apar și la femei.
Hernie inghinală la femei poze. Ce presupune această afecțiune și cum se manifestă
Hernia inghinală la femei este ieșirea organelor interne prin canalul inghinal spre exterior. Penetrarea are loc prin deschiderile naturale ale canalului inghinal. Orice organ care este situat în cavitatea peritoneală poate fi în sacul herniar. Această afecțiuni provoacă un nodul sub piele la nivelul abdomenului.
Mai des decât altele, o hernie este reprezentată de intestinul subțire sau epiploon. Ceva mai rar, ovarele, uterul și tuburile sale, intestinul gros și splina se află în sacul herniar. Se întâmplă ca o hernie să se formeze între stomac și vezica biliară.
Hernia inghinală este considerată un proces patologic. Proeminența organelor interne are loc din mai multe motive. Din cauza unor complicații în timpul nașterii, traumatisme abdominale, creșterea presiunii în interiorul cavității abdominale, tuse severă care persistă mult timp și munca asociată cu ridicarea greutăților.
De asemenea, o hernie poate apărea și din cauza excesului de greutate corporală, predispoziție genetică, aparat muscular slab, din cauza caracteristicilor înnăscute ale organismului, activitate fizică insuficientă și constituție fragilă a corpului.
Vârsta afectează, de asemenea, apariția patologiei. Există 2 perioade în viața umană când probabilitatea de a dezvolta o boală crește. Etapa 1 reprezintă vârsta de la 12–24 luni, iar etapa 2, vârsta peste 40 de ani. Hernia inghinală în copilărie apare datorită caracteristicilor congenitale ale sistemului musculo-scheletic. Cauzele herniei la o vârstă mai înaintată sunt factori producători.
Reguli pentru tratamentul bolii. Cele mai ieftine și sigure metode
Principala regulă pentru tratamentul herniei inghinale la femei este că intervenția chirurgicală este singura metodă eficientă. Exercițiile fizice, kinetoterapie, comprese, bandaje și multe alte metode neștiințifice nu sunt capabile să vindece această boală.
Hernioplastie de tensiune reprezintă metoda care se bazează pe contracția obișnuită a țesuturilor și cusătura lor la locul orificiului herniar. Aceasta este una dintre cele mai ieftine, simple și vechi metode. În medicina modernă, această metodă este rar folosită, deoarece principalul său dezavantaj este dat de cicatricea care rămâne după intervenție.
Hernioplastie fără tensiune este o metodă care se bazează pe consolidarea peretelui canalului inghinal cu materiale sintetice. Una dintre variante este operația Liechtenstein. Aceasta a devenit cea mai frecventă metodă de tratament în majoritatea clinicilor. Proteza cu plasă se suturează la aponevroză. Mușchii nu sunt răniți, iar absența tensiunii reduce riscul de recidivă la minimum. Plasele moderne din polipropilenă sunt non-alergenice, neresorbabile și aproape niciodată nu provoacă infecții.
Perioada de recuperare după o operație pentru hernie inghinală la femei ca în poze depinde de tipul de intervenție chirurgicală. În timpul unei operații deschise, timpul de recuperare crește, cu laparoscopie, manipulările sunt efectuate aproape în ambulatoriu. Metodele moderne de operații sunt destul de sigure și mai puțin traumatice.