Sarcina aduce mai multe modificări fizice în corpul unei femei, hemoroizii în sarcină putând fi inevitabili. Medici susțin că aceștia nu ar trebui să îngrijoreze foarte mult deoarece nu afectează starea de sănătate a gravidei sau a fătului, fiind o problemă medicală pe termen scurt.
Hemoroizii reprezintă niște vene inflamate la nivelul anusului și rectului și apar în mod frecvent în timpul sarcinii, în special în al treilea trimestru, din cauza faptului că uterul mărit apasă pe vene.
Unele femei pot să facă hemoroizi chiar de la prima sarcină. În cazul în care femeia a avut hemoroizi înainte, riscul să reapară în timpul sarcinii este foarte mare.
Femeile însărcinate care dezvoltă hemoroizi se pot confrunta cu dureri, mâncărimi, înțepături sau sângerări, în special în timpul sau după un tranzit intestinal.
Hemoroizii în sarcină pot fi agravați de împingere în timpul travaliului, însă dispar, de obicei, de la sine după naștere.
Simptome ale hemoroizilor în sarcină
Femeile însărcinate care au hemoroizi pot să acuze sângerări la nivelul anusului, acesta fiind cel mai adesea simptom întâlnit în cazul hemoroizilor. De obicei, sângele este roșu aprins și nu se amestecă cu scaunul în vasul de toaletă.
Un alt simptom al hemoroizilor este durerea. Aceasta poate să apară în cazul unor complicații ale bolii hemoroidale, cum este cazul trombozei hemoroidale, când închegarea sângelui în vasele hemoroidale produce o tumefiere locală dureroasă datorită inflamației importante. Cel mai adesea apare în cazul hemoroizilor externi, mai ales după un episod de constipație, diaree sau efort fizic intens.
Pruritul anal sau mâncărimea este, de obicei, însoțit de o secreție anală care pătează lenjeria și de o senzație neplăcută de presiune anală.
În plus, femeile însărcinate care au hemoroizi pot să acuze apariția unor umflături în zona rectală ce sunt associate cu un disconfort la statul în șezut.
Tratarea hemoroizilor în sarcină
Tratamentul hemoroizilor în sarcină se poate face cu ajutorul unor medicamente prescrise, în urma unui consult medical.
În timpul sarcinii nu este recomandat un tratament medicamentos și se încearcă evitarea oricărei intervenții chirurgicale. De obicei, medicul recomandă femeilor însărcinate unguente sau supozitoare care nu prezintă niciun risc pentru fat.
Pentru tratarea hemoroizilor există, de asemenea, o multitudine de remedii naturiste, la care femeiele însărcinate pot să apelze pentru a nu risca să ia niște medicamente care să le afecteze sarcina.
Băile cu apă călduță pot fi o soluție pentru ameliorarea simptomelor hemorozilor. Baia cu apă călduță poate ameliora durerile provocate de inflamarea hemoroizilor.
În plus, se pot aplica comprese cu apă rece sau chiar gheață. În acest caz trebuie avut grijă ca gheața să nu se aplice direct, ci să fie împachetată într-o compresă.
De asemenea, se pot folosi servețele umede pentru igienă și folosirea cât mai rară a hârtiei igienice, care poate răni prin frecare în moemntul folosirii.
Medicii susțin că igiena dupp defecare este foarte important în cazul hemoroizilor deoarece există neregularități în zona anală ce fac să rămână urme de scaun. Curățarea se va face de la vagin spre anus și se va asigura că zona nu este umedă.