Pentru ca o persoană să se simtă extraordinar trebuie să cunoască ce este hemoglobina și care sunt valorile normale ale acesteia. Astfel, va reuși să-și monitorizeze constant starea. Există trei tipuri de celule sanguine, trombocitele, celule albe din sânge și celule roșii din sânge. Proteina care conține fier în celulele roșii din sânge se numește hemoglobină. Funcția sa este de a reține oxigenul pentru a-l livra țesuturilor corpului.
Intervalul normal al hemoglobinei este la bărbați 130-160 g/l, iar la femei de 120-140 g/l. Cantitatea de hemoglobină din sânge depinde de mai mulți factori. Printre aceștia se numără vârsta persoanei, obiceiurile alimentare, fier, acid folic, vitamina B12 și statutul imunitar. De asemenea, contează mult și conținutul de eritrocite, precum și caracteristicile morfologice și funcționale ale acestora. Un conținut insuficient de hemoglobină în sânge provoacă oboseală frecventă, stare de rău, somnolență, pierdere de energie și o dispoziție proastă. Pacienții se plâng, de asemenea, de dureri de cap constante și amețeli. În plus, se remarcă pielea palidă, lipsa poftei de mâncare, tinitus, mâini și picioare reci, dureri musculare și răceli frecvente și infecții virale.
Hemoglobina valori normale. Ce indică indicii scăzuți și cei crescuți
Reducerea hemoglobinei din sânge se numește anemie. Este împărțită în trei grade. Astfel, anemia poate fi ușoară, având valori ale hemoglobinei între 90 și 110 g/l, moderată cu indici cuprinși între 70-90 g/l și severă, sub 70 g/l. O valoare a hemoglobinei critic de scăzută, care necesită spitalizare imediată, este de 40 g/l. Valorile scăzute pot indica probleme de digestie a alimentelor, prezența unor boli autoimune, hemoragii interne, tumori și infecții.
Hemoglobina crescută poate indica coagularea datorată deshidratării, insuficienței pulmonare, defectelor cardiace congenitale sau adaptării prelungite la anumite condiții. Cele din urmă sunt observate la piloți și alpiniști cel mai des. Obiceiurile proaste, în special fumatul, sunt o altă cauză a nivelului ridicat al hemoglobinei.
După cum putem vedea, o abatere de la normă, fie că este vorba de o creștere sau o scădere a nivelului său sanguin, este un semn al multor boli, deși la unii pacienți este o caracteristică individuală. Prin urmare, numai un medic poate determina dacă fiecare caz în parte necesită o corecție. Testul de concentrație a hemoglobinei face parte din analiza generală a sângelui.
În ce constă analiza generală a sângelui. Cum să ameliorezi anemia feriprivă
Diagnosticul de anemie se clarifică și se confirmă sau exclude prin determinarea cantității de hemoglobină într-o unitate de volum de sânge. Acest test face parte, de obicei, dintr-o analiză generală a sângelui, care clarifică, de asemenea, o serie de alți parametri importanți, cum ar fi numărul de eritrocite, concentrația de hemoglobină în eritrocite. În plus, se poate efectua o analiză biochimică a sângelui pentru a determina nivelul de feritină și alți parametri.
Deoarece cauzele anemiei sunt numeroase, se pot folosi metode instrumentale precum ultrasunetele, gastroscopia și colonoscopia, atunci când este indicat. Domeniul de aplicare al testelor necesare va fi stabilit de medicul dumneavoastră, în funcție de situația dumneavoastră particulară.
În funcție de diagnostic, se prescrie tratamentul adecvat pentru a reduce hemoglobina și de a avea valori normale. Dar ce se întâmplă cu anemia feriprivă, când există o lipsă dovedită de aport de fier. O dietă echilibrată și rațională va contribui cu siguranță la creșterea nivelului de hemoglobină. Cu toate acestea, trebuie reținut că deficiența de fier evidentă clinic trebuie tratată numai de către un medic cu medicamentele necesare.