Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Hemoglobina: nivel scazut sau mare, ce inseamna?
Hemoglobina: nivel scazut sau mare, ce inseamna?

Hemoglobina: nivel scazut sau mare, ce inseamna?

28 mart. 2021, 18:09,
în Sanatate

Conținută în celulele roșii din sânge, hemoglobina este utilizată pentru transportul oxigenului din plămâni către țesuturi. Când nivelul hemoglobinei este scăzut, se numește anemie, iar când este mare, este policitemia.

Hemoglobina este proteina care se găsește în celulele roșii din sânge. Transportă oxigenul din plămâni către țesuturi și recuperează dioxidul de carbon pentru a-l trimite înapoi în plămâni. Servește doar pentru transportul gazului necesar vieții.

Diferitele tipuri de hemoglobină

Există diferite tipuri de hemoglobină care variază în funcție de vârsta individului și de prezența unor posibile boli genetice.

Hemoglobina fetală

Hemoglobina fetală este o formă de hemoglobină produsă la făt în perioada in vitro, care persistă de la naștere și apoi este înlocuită de hemoglobina adultă.

Hemoglobina A

Aceasta este hemoglobina normală care se găsește mai ales în corpul uman adult.

Așa-numita hemoglobină anormală

Vorbim și despre hemoglobine normale și anormale. În bolile hemoglobinei, există foarte frecvente anomalii genetice ale hemoglobinei. Cea mai cunoscută este talasemia, care corespunde mutației genetice a hemoglobinei care dă naștere la globule roșii mici. Când aveți o formă minoră, viața individului este normală. Această boală genetică este o formă de anemie ereditară. Intensitatea simptomelor variază în funcție de forma talasemiei.

Hemoglobina S

Anemia falciformă inseamnă o prezență anormală a hemoglobinei S. Această boală genetică se manifestă prin anemie, atacuri dureroase și un risc crescut de infecții. Simptomele depind de vârsta și severitatea bolii. O varietate de complicații cronice se pot dezvolta de-a lungul anilor și multe organe pot fi afectate.

Cum și de ce se măsoară nivelul hemoglobinei?

Nivelurile de hemoglobină sunt măsurate printr-un test de sânge numit hemogramă completă sau hemogramă (CBC), în care se efectuează un test de sânge. Nivelul de hemoglobină vă ajută să știți dacă aveți o lipsă de celule roșii din sânge (anemie). Parametrul care explorează cel mai bine excesul de celule roșii din sânge (policitemia) este nivelul de hematocrit, care este concentrația de celule roșii din sânge în sânge.

Hemoglobina: care este normalul?

Normalul la barbati este de 13 g la 18 g pe decilitru de sânge (g / dL);
La femei, este de 12 g / dL;
La bebeluși, între 13 și 16 g / dL;
La copii, între 11 și 12 g / dL.

Nivel scazut de hemoglobina: simptome și cauze

Dacă nivelul hemoglobinei este sub normal, vorbim de anemie. Simptomele sunt dificultăți de respirație, oboseală, paloare, dar și probleme cardiace în anemia severă.

Pentru a afla cauzele anemiei, consultăm volumul mediu de sânge (MCV), care corespunde dimensiunii globulelor roșii. Această indicație ne permite să aflăm mai multe despre originea acestei anemii.

Anemie microcitică

Dacă MCV este mai mic de 80, se numește anemie microcitară. Ar putea fi un deficit de fier, cea mai frecventă afecțiune a anemiei. Pe lista simptomelor se pot adăuga păr și unghii fragile sau un gust metalic în gură. O dietă normală și echilibrată, inclusiv vegetariană, nu provoacă deficiență. Pacientul trebuie, prin urmare, realimentat cu fier și trebuie identificată cauza deficienței.

Specialistul menționează mai multe cauze posibile. La femei, este de obicei legata de o menstruatie dificila, în special la cele care poartă DIU de cupru. Poate fi legata și de fibromul uterin care sângereaza. Puteți administra fier pe cale orală, regla abundența perioadelor prin contracepție sau chiar oferi medicamente care afectează coagularea sângelui.

După 45, 50 de ani, deficitul de fier este căutat în mod sistematic, atât pentru bărbați, cât și pentru femei, deoarece este unul dintre simptomele cancerului colorectal. Medicii tind să sugereze realizarea unei colonoscopii și a unei fibroscopii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`