Prima pagină » Sanatate » Hemoglobina glicozilată: Valorile normale și excepțiile

Hemoglobina glicozilată: Valorile normale și excepțiile

18 aug. 2021, 10:13,
în Sanatate

Hemoglobina glicozilată (HbA1c) reprezintă o modalitate foarte bună de evaluiarea și monitorizare a glicemiei la pacientii care au fost diagnosticați cu diabet. Foarte important în cazul determinării hemoglobinei glicozilate sunt valorile pe care aceasta le are.

Diagnosticarea și monitorizarea diabetului prin intermediul hemoglobinei glicozilate se face prin măsurarea în procente, prin acest test. Rezultatele arată media glicemiilor din ultimele 3 luni. Daca valoarea acesteia este mare, înseamnă că și valoarea glicemiilor din ultimele luni a fost ridicată.

Dacă în cazul glicemiei valorile sunt în strânsă legătură cu dieta sau cu fluctuațiile glucozei în sânge, în cazul testului de hemoglobină glicozilată. Rezultatele sunt independente de aceste lucruri.

Hemoglobina glicozilată poate fi recomandată și în cazul celor care vor să evite retinopatia și nefropatia, ca o manifestare a complicațiilor diabetului.

grafică hemoglobină

Când se face testarea hemoglobinei glicozilate

Această testare trebuie făcută la anumite intervale de timp, pentru a avea un control glicemic, dar și pentru a permite medicului să găsească o formă cât mai bună de tratament sau chair să corecteze o anumită formă de tratament dacă în urma testării rezultă acest lucru.

De obicei, se recomandă efectuarea hemoglobinei glicozilate de 2-4 ori pe an, iar în alte cazuri testul trebuie efectuat mult mai des, cum este, spre exemplu, în cazul femeilor însărcinate care suferă de diabet.

Această testare este utilă și în cazul persoanelor care sutn suspecte de diabet zaharat, deoarece ajută la diagnosticarea corectă pe care urmează să o facă medicul specialist. Astfel, prin intermediul efectuării hemoglobinei glicozilate, medicul își poate da seama dacă o valoare crescută a glicemiei a fost doar un episod întâmplător sau, din contra, este un fenomen recurent.

testare glicemie

Valori normale pentru hemoglobina glicozilată

În cazul testării hemoglobinei glicozilate, valorile de referință pot varia de la un laborator de analize la altul sau de metodologia folosită pentru determinarea acesteia. Totuși, specialiștii sunt de părere că valorile normale pentru hemoglobina glicozilată sunt situate între 4,8% și 5.6%. În situația în care rezultatele testării sunt între 5.6% și 6,4%, atunci se poate vorbi despre prediabet. Oricum, dacă valorile rezultate înm urma testării depășesc 6.5%, atunci este vorba despre diabet zaharat.

În cazul pacienților diagnosticați cu diabet, ținta terapeutică este o valoare de sub 7%.

Dacă valorile hemoglobinei glicozilate sunt mai mari, înseamnă că în ultimele 2-3 luni pacientul a suferit de hiperglicemie.

grafică hemoglobină

Valori ridicate, fără să ai diabet

O creștere a valorilor hemoglobinei glicozilate nu înseamnă neaparat că pacientul suferă de diabet zaharat, ci poate fi vorba despre alte afecțiuni care duc la aceste valori. Aceste afecțiuni care pot duce la cresterea acestor valori pot fi anemia feriprivă și policitemie.

Valoarea hemoglobinei glicozilate poate fi influențată și de valoarea hemoglobinei totale, anumite medicamente, precum aspirina, diuretice sau corticoizi, bolile cronice de ficat si rinichi. Astfel, în cazul pacienților cu hemoglobinopatii, anemie hemolotică, beta-talasemie sau splenectomizați, interpretarea corectă a valorilor hemoglobinei glicozilate poate să nu fie posibilă.

De asemenea, sunt anumite tipuri de medicamente care pot influența valorile hemoglobinei glicozilate, mai ales în cazul pacienților aflați pe tratamente medicamentoase de lungă durată.

Valorile nu pot reda situația corectă în cazul femeilor însărcinate, al persoanelor care au pierderi cronice de sânge sau care suferă de anemii hemolitice deoarece acestea ar putea fi mai mici.

testare glicemie

Bugetul.ro
Spaima taxei Daniel Băluță a fost fentată de șoferii din Sectorul 4. Metoda originală prin care locuitorii de aici reușesc să evite să plătească suma impusă de primărie
redactia.ro
Povestea tragică a lui Mihai, tânărul care la 16 ani avea grijă singur de frații lui. Adolescentul a murit după ce a fost strivit de o cracă
Bugetul.ro
E jale la Raiffeisen Bank, BT, ING, BRD sau CEC Bank. ANAF a făcut anunțul despre ce se întâmplă cu clienții din România care au depozite bancare
a1.ro
Începând de luni, de la ora 17.00, Mirela Vaida prezintă emisiunea În direct cu România, la Antena 1
Playtech.ro
Care este cel mai periculos animal din România. Este total surprinzator
observatornews.ro
Ce idee i-a mai venit Alexandrei, după ce a croşetat coiful dacic de la Coţofeneşti. Afacerea merge ca pe roate
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Viața lui Adrian Alexandrov în absența Elenei Udrea: Surprins într-o ipostază neașteptată
SportpeSurse
Regretatul Adrian Păunescu, făcut pulbere de Radu Banciu. Jurnalistul și-a adus aminte de anii în care au lucrat împreună și a făcut comparația cu Ioan Chirilă
Playtech.ro
Ce salariu trebuie să ai ca să poţi lua credit 100.000 de euro pentru apartament. Calcul exact
Dailybusiness.ro
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
RomaniaTV
Vortexul polar aduce ultimul episod de iarnă în România. Ciclonul polar va lovi toată ţara
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Ilie Bolojan a semnat decrete pe bandă rulantă. Cum se schimbă viaţa românilor
redactia.ro
Cine e Adelin Petrișor, omul care a înnebunit România cu filmulețele de pe Tiktok. Omul și-a renovat casa din donații, iar certurile dese cu concubina sa sunt urmărite de sute de mii de oameni
ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
05 aprilie 2025
05 aprilie 2025