Prima pagină » Sanatate » Hemoglobina eritrocitară medie: Ce riscuri se ascund în spatele anemiei

Hemoglobina eritrocitară medie: Ce riscuri se ascund în spatele anemiei

07 mai 2021, 11:28,
în Sanatate

Hemoglobina eritrocitara medie (HEM/MCH) este greutatea medie a hemoglobinei pe cantitatea de eritrocit. MCH se calculează prin înmulțirea cu 10 a cantității totale de hemoglobină și împărțirea acestui număr la numărul total de celule roșii din sânge.

Hemoglobina eritrocitară medie reprezintă concentrația medie a hemoglobinei dintr-un anumit volum de eritrocite.

Hemoglobina eritrocitară medie se folosește pentru a diagnostica diferite tipuri de anemie, adică scăderea hemoglobinei şi a hematocritului sub valorile normale corespunzătoare vârstei şi sexului.

Hemoglobina eritrocitară medie: Care este valaorea normală

Valoarea normală a MCH este situată între 27 și 33 picograme(pg)/celulă. În cazul în care nivelul este mai mare de 34, se consideră un nivel critic. Motivul principal pentru care nivelul MCH ar fi prea mare este anemia macrocitară, în care nu sunt produse suficiente celule roșii, iar cele care există sunt mari.

Anemia macrocitară este adesea cauzată de un deficit de vitamina B12 sau de acid folic din organism.

Daca nivelul MCH este sub 26, se consideră a fi prea scăzut, adică hipocrom.

Nivelul MCH poate scădea în urma unei hemoragii, în cazul deficitului de fier sau din cauza unei anemii microcitare. Anemia microcitară este o afecțiune în care globulele roșii sunt foarte mici. Principalele cauze ale acestui tip sunt anemia prin deficiență de fier și talasemia.

Există situații când o persoană cu MCH normal poate fi diagnosticată cu anemie. Cauzele pot fi pierderile bruște de sânge, a unei boli cronice, infectii ale sangelui sau insuficientei renale.

Simptome ale anemiei

În cazul anemiei, indiferent de tip, sunt simptome comune, precum astenie, piele palidă, scăderea rezistenței la efort, dureri de cap, stări de amețeală, mâini și picioare reci, dificultăți de concentrare, irascibilitate sau insomnie.

Anemia poate să rezulte și din nivelurile scăzute ale hemoglobinei, proteină care transportă oxigenul.

Lipsa oxigenului este principala problem în cazul anemiei. Simptomele anemiei pot consta în amețeală, slăbiciune, paloare, dureri de cap, mâini și picioare reci, amorțeală și furnicături, o temperatură scăzută a corpului.

Alte simptome ale anemiei pot fi oboseala, o energie redusă, slăbiciune, dificultăți în respirație, vertij, palpitații, paloare.

Simptomele mai grave ale anemiei pot include durere în piept, anginp sau atac de cord, amețeală, leșin sau ritm cardiac rapid.

Cum se pune diagnosticul de anemie

În urma unei hemoleucograme se poate ajunge la diagnosticarea unei anemii. Hemograma completă este o investigație primară obligatorie și oferă informații despre:

  • numărul hematiilor (în anemie variază în funcție de anumiți factori), hematocritul (în anemii este scăzut),
  • hemoglobina (în anemii este scăzută),
  • volumul eritrocitar mediu (în anemiile feriprive și în talasemii este scăzut, în anemiile posthemoragice este normal, iar în anemia pernicioasă este crescut),
  • hemoglobina eritrocitară medie (în anemiile feriprive și talasemii este scăzută, în anemiile posthemoragice recente este normală, iar în anemia pernicioasă este crescută),
  • concentrația hemoglobinei eritrocitare medii (în anemiile feriprive și este mai scăzută, iar în restul anemiilor este normală).

Când se pune diagnosticul de anemie

Diagnosticul de anemie se pune la valori ale eritrocitelor sub 4,2 milioane/mm3 la bărbați și 3,7 milioane/mm3 la femei și valori ale hemoglobinei sub 13 g/100 ml la bărbați și 11 g/100 ml la femei.

În anumite cazuri pentru a confirma diagnosticul de anemie poate fi nevoie de investigatii suplimentare, care sunt recomandate de medic.

Mai mult, în unele cazuri, medicul poate apela și la puncția medulară, pentru a putea examina măduva osoasă a pacientului dacă suspectează o boală gravă a măduvei osoase.

Bugetul.ro
Directivă UE pentru România care nu mai suportă amânare. Sistemul bancar din țara noastră trebuie să implementeze rapid ce se cere de la Bruxelles
redactia.ro
George Simion, gafe după gafe la limba franceză în direct la TV. Momentul a devenit viral. Nous voulons… o încetare a focului
Bugetul.ro
Spaima care vine dinspre UE! Guvernul României ar putea primi ordin să mărească toate salariile actuale din sistemul bugetar în perioada următoare
a1.ro
Ce spune Dana Rogoz despre George Simion. Au învățat în același liceu, iar vedeta a fost martora unui moment surprinzător
Playtech.ro
Se schimbă liderul în cursa pentru Cotroceni. Sondajul Polymarket indică o răsturnare de situație. Cine este favorit
observatornews.ro
Casele şi apartamentele s-ar putea ieftini, după ce vânzările au scăzut. Iancu Guda: "Cel puţin 10%"
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Alternativă pentru români, după explozia prețurilor la locuințe. Costa 25.000 de euro
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Anunțul lui Donald Trump dă speranțe întregii lumi că putem asista la ceva nemaiîntâlnit
Playtech.ro
Viteza maximă ideală cu care să conduci pe un drum național. Consumul de carburant scade cu 30%
Dailybusiness.ro
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
RomaniaTV
Anunţul care bulversează TOTAL alegerile prezidenţiale. Răsturnare incredibilă de situaţie
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Simion a mințit și cu nevasta. Și-a schimbat soția cu 2 luni înainte de nuntă. Cine este și cum arată femeia căreia Ilinca i-a luat locul
redactia.ro
Drama prin care a trecut marea actriță Cristina Deleanu: „Nu voi uita niciodată acea senzație de pământ în gură”
ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`