Hemoglobina este principalul constituent al celulelor roșii din sânge. Funcția sa este de a transporta oxigenul către celule. De ce se face un test de nivel al hemoglobinei? Ce înseamnă o valoare scăzută? Dar o valoare crescută?
Hemoglobina este o proteină care se găsește în interiorul celulelor roșii din sânge, care sunt ele însele produse în măduva osoasă. Este responsabilș pentru culoarea roșie a sângelui. După degradarea globulelor roșii, o parte a hemoglobinei va fi transformată prin mai multe reacții în bilirubină, un compus care conferă urinei culoarea galbenă și stercobilina care conferă scaunelor culoarea maro.
Rolul hemoglobinei
Funcția sa principală este de a transporta oxigenul din plămâni către organe, mușchi și toate țesuturile prin circulația arterială. După livrarea oxigenului în țesuturi, acesta se întoarce în plămâni, transportând dioxidul de carbon din corp, de exemplu, și preia oxigen din nou pentru a asigura ciclul de respirație celulară.
Valorile normale ale hemoglobinei
Cantitatea de hemoglobină normală este cuprinsă între 13 și 18 grame pe decilitru de sânge la bărbați, între 12 și 16 grame la femei.
Tipuri de hemoglobină
Hemoglobina A1
Hemoglobina există sub mai multe forme, în special hemoglobina A1, care reprezintă 98% din hemoglobina unui individ normal.
Hemoglobina fetală
La făt, există hemoglobina F (pentru făt), care persistă după naștere și este înlocuită treptat de hemoglobina A1 în lunile următoare.
Hemoglobina S
Unele hemoglobine, cum ar fi hemoglobina S care provoacă anemie cu celule secera, sunt asociate cu boli genetice numite hemoglobinopatii.
Testul hemoglobinei
Testul hemoglobinei se efectuează prin test de sânge în laborator. Abrevierea Hb este frecvent utilizată pentru a o indica. Nu este necesar să postim pentru examen.
Nivel scăzut de hemoglobină
Când nivelul hemoglobinei din sânge scade, se instalează anemia. Anemia se caracterizează prin dificultăți de respirație la efort, oboseală și paloare cronică. Aceste simptome se explică prin epuizarea pigmentului roșu din sânge și lipsa alimentării cu oxigen a țesuturilor. Anemia este mai mult sau mai puțin severă în funcție de nivelul de hemoglobină observat și va fi cu atât mai resimțit cu cât se instalează mai repede. Cauzele sale pot fi împărțite în două grupe mari: pierderea de sânge sau defecte de producție la nivelul măduvei osoase.
Cauzele hemoglobinei scăzute
Pierderea de sânge se poate datora unei:
- hemoragii acută, externe sau interne, sau sângerări invizibile, dar persistente, în special în tractul digestiv. O sângerare frecventă observată la femei este pierderea menstruală. În unele condiții, nu există sângerări, dar celulele roșii din sânge se rup în interiorul vaselor, iar hemoglobina pe care o eliberează este descompusă. Aceasta se numește hemoliză.
- deficitului de fier, vitamina B12 sau acid folic, necesar pentru producerea hemoglobinei
- patologiei măduvei osoase
- anumitor medicamente (în special chimioterapiei)
- insuficienței renale sau hepatice severe
- inflamației cronice.
Nivel ridicat de hemoglobină
Un nivel ridicat de hemoglobină poate fi observat la persoanele care trăiesc la altitudini mari, unde oxigenul este rar, sau la fumători. Alte afecțiuni mai puțin frecvente determină niveluri ridicate de hemoglobină, cum ar fi bolile pulmonare cronice cu insuficiență respiratorie sau producția în exces de către măduva osoasă numită policitemia vera. Rețineți că abuzul de EPO (eritropoietină) de către sportivi de top poate fi, de asemenea, cauza.