Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Hemoglobina crescută și scăzută: care sunt cauzele fiecăreia
Hemoglobina crescută și scăzută: care sunt cauzele fiecăreia

Hemoglobina crescută și scăzută: care sunt cauzele fiecăreia

17 feb. 2021, 17:49,
în Sanatate

Hemoglobina este principalul constituent al celulelor roșii din sânge. Funcția sa este de a transporta oxigenul către celule. De ce se face un test de nivel al hemoglobinei? Ce înseamnă o valoare scăzută? Dar o valoare crescută?

Hemoglobina este o proteină care se găsește în interiorul celulelor roșii din sânge, care sunt ele însele produse în măduva osoasă. Este responsabilș pentru culoarea roșie a sângelui. După degradarea globulelor roșii, o parte a hemoglobinei va fi transformată prin mai multe reacții în bilirubină, un compus care conferă urinei culoarea galbenă și stercobilina care conferă scaunelor culoarea maro.

Rolul hemoglobinei

Funcția sa principală este de a transporta oxigenul din plămâni către organe, mușchi și toate țesuturile prin circulația arterială. După livrarea oxigenului în țesuturi, acesta se întoarce în plămâni, transportând dioxidul de carbon din corp, de exemplu, și preia oxigen din nou pentru a asigura ciclul de respirație celulară.

Valorile normale ale hemoglobinei

Cantitatea de hemoglobină normală este cuprinsă între 13 și 18 grame pe decilitru de sânge la bărbați, între 12 și 16 grame la femei.

Tipuri de hemoglobină

Hemoglobina A1

Hemoglobina există sub mai multe forme, în special hemoglobina A1, care reprezintă 98% din hemoglobina unui individ normal.

Hemoglobina fetală

La făt, există hemoglobina F (pentru făt), care persistă după naștere și este înlocuită treptat de hemoglobina A1 în lunile următoare.

Hemoglobina S

Unele hemoglobine, cum ar fi hemoglobina S care provoacă anemie cu celule secera, sunt asociate cu boli genetice numite hemoglobinopatii.

Testul hemoglobinei

Testul hemoglobinei se efectuează prin test de sânge în laborator. Abrevierea Hb este frecvent utilizată pentru a o indica. Nu este necesar să postim pentru examen.

Nivel scăzut de hemoglobină

Când nivelul hemoglobinei din sânge scade, se instalează anemia. Anemia se caracterizează prin dificultăți de respirație la efort, oboseală și paloare cronică. Aceste simptome se explică prin epuizarea pigmentului roșu din sânge și lipsa alimentării cu oxigen a țesuturilor. Anemia este mai mult sau mai puțin severă în funcție de nivelul de hemoglobină observat și va fi cu atât mai resimțit cu cât se instalează mai repede. Cauzele sale pot fi împărțite în două grupe mari: pierderea de sânge sau defecte de producție la nivelul măduvei osoase.

Cauzele hemoglobinei scăzute

Pierderea de sânge se poate datora unei:

  • hemoragii acută, externe sau interne, sau sângerări invizibile, dar persistente, în special în tractul digestiv. O sângerare frecventă observată la femei este pierderea menstruală. În unele condiții, nu există sângerări, dar celulele roșii din sânge se rup în interiorul vaselor, iar hemoglobina pe care o eliberează este descompusă. Aceasta se numește hemoliză.
  • deficitului de fier, vitamina B12 sau acid folic, necesar pentru producerea hemoglobinei
  • patologiei măduvei osoase
  • anumitor medicamente (în special chimioterapiei)
  • insuficienței renale sau hepatice severe
  • inflamației cronice.

Nivel ridicat de hemoglobină

Un nivel ridicat de hemoglobină poate fi observat la persoanele care trăiesc la altitudini mari, unde oxigenul este rar, sau la fumători. Alte afecțiuni mai puțin frecvente determină niveluri ridicate de hemoglobină, cum ar fi bolile pulmonare cronice cu insuficiență respiratorie sau producția în exces de către măduva osoasă numită policitemia vera. Rețineți că abuzul de EPO (eritropoietină) de către sportivi de top poate fi, de asemenea, cauza.

Bugetul.ro
Marele zăcământ de petrol ascuns în „măruntaiele” României. Locul în care a fost găsită o adevărată „comoară” de petrol și gaze naturale este surprinzător
redactia.ro
Cum a murit, de fapt, Rareș Ion, dealerul lui Vlad Pascu. Fratele lui a făcut dezvăluiri cutremurătoare
Bugetul.ro
S-a terminat pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone. Decizia justiției confirmă eșecul autorității în procesele contra marilor bănci din România
a1.ro
Paște 2025: Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce nu e bine să faci pe 17 aprilie
Playtech.ro
Cea mai toxică carne din comerţ. Când o prăjeşti este şi mai periculoasă
observatornews.ro
Sfânta şi Marea Miercuri din Săptămâna Patimilor. Tradiţii şi obiceiuri în ziua în care Iisus a fost trădat de Iuda
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Mari schimbări la BAC. Anunț de ultimă oră de la Ministerul Educației
realitatea.net
Săptămâna Mare: Perioada cu cea mai mare încărcătură spirituală din an. Ce TREBUIE să faci în fiecare zi, pentru a fi ferit de boală și a avea parte de noroc
SportpeSurse
Prima arestare în cazul Boupendza! Tulburător! Cine este principalul suspect
Playtech.ro
Ce să presari peste crinii din grădină la final de aprilie pentru flori mari cât palma la vară. Vecinii îţi vor cere reţeta
Dailybusiness.ro
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
RomaniaTV
Ministrul Muncii, anunţ de ultimă oră pentru angajaţi şi angajatori
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Tragedie în lumea medicală. George și Emanuel, doi medici tineri, au murit. Aveau doar 28 și 31 de ani. Detalii teribile!
redactia.ro
Zodiile binecuvântate în Joia Mare. Sunt sub protecție divină
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`