Prima pagină » Sanatate » Hematom la cap. Ce să faci în cazul traumatismelor craniene?

Hematom la cap. Ce să faci în cazul traumatismelor craniene?

13 dec. 2022, 15:30,
în Sanatate

După o lovitură sau o cădere nefericită persoanele riscă să sufere de un hematom la cap. Acest disconfort poate fi observat cel mai frecvent la copiii sub 3 ani din cauza vulnerabilității mai mari a oaselor craniului și a pielii subțiri. Însă, și adulții care iau anticoagulante sau antiagregante se pot manifesta mai frecvent hematoamele.

Dacă o persoană nu suferă de leziuni cerebrale în urma unei contuzii a țesuturilor moi la nivelul capului, nu există niciun pericol pentru sănătatea acesteia. În cazul traumatismelor craniene minore, principalul simptom este o lovitură la locul impactului. Când pacienții palpează umflătura, observă o durere. Dar, în cazuri mai grave, situația se complică prin apariția de vânătăi, inclusiv pe scalp. Pericolul este că semnele unui hematom pot să nu apară imediat. În cazul în care se suspectează un hematom intracranian, victima trebuie examinată de urgență.

barbat care tine gheata pe cap stand culcat pe pat

Simptomele pot varia foarte mult în funcție de localizarea hematomului

Hematom la cap. Simptomele care indica o leziune intracraniană

Simptomele pot varia foarte mult în funcție de localizarea hematomului. Acesta poate fi subcutanat,  apare fără a afecta structura pielii sau intramuscular. Cel din urmă apare în spațiul intramuscular. Pe când o lovitură intracraniană, apare în regiunea subcraniană sau în meninge.

Dacă o fractură în regiunea parietală sau temporală este asociată cu un hematom epidural, poate exista o hemoragie în țesuturile moi. Fosa temporală este aplatizată, iar fruntea, tâmplele și partea superioară a craniului sunt umflate. Un hematom subcutanat poate fi deja detectat la examinarea fizică. Umflătura nu se mișcă la palpare, iar pacientul se plânge de dureri intense.

medic care bandajeaza capul unui copil

După un hematom, pacientul poate simți reducerea nivelului de motivație de a îndeplini orice activitate

Un hematom intramuscular prezintă o piele dureroasă, umflată, cu o nuanță albăstruie. În cazul hematoamelor intracraniene, mai multe semne alarmante indică afectarea funcției cerebrale. Printre cele mai frecvente semne se numără durerea la nivelul capului, tulburări de coordonare, erupție reflexă a conținutului gastric precedată de greață.

După un hematom, pacientul poate simți reducerea nivelului de motivație de a îndeplini orice activitate. Mai mult decât atât, acesta simte bradicardie, dificultăți de vorbire, umflarea discului optic din cauza creșterii presiunii intracraniene.

Cum poate fi îndepărtat rapid acest disconfort. Intervențiile chirurgicale

Un pacient care a suferit o lovitură la cap poate simți modificarea dimensiunii pupilelor, creșterea bruscă a tensiunii arteriale și slăbiciune unilaterală la nivelul extremităților. Multe persoane simt că suferă de pierderea sau afectarea mișcărilor la unul sau mai multe membre.

Îndepărtarea hematomului se poate face în 3 moduri. În primul rând se poate încerca ameliorarea disconfortului prin trepanarea craniană. Aceasta este o procedură chirurgicală complexă care implică tăierea țesutului moale și deschiderea craniului.

fetita care se tine de cap si plange

În cazul în care se suspectează un hematom intracranian, victima trebuie examinată de urgență

După deschiderea leziunii, se aspiră partea lichidă a hematomului și se îndepărtează cheagurile. Dacă hemoragia continuă, se recurge la agrafare sau coagulare. Deschiderea Fresier presupune îndepărtarea hematomului endoscopic. Avantajul acestei metode este că este mai puțin traumatizantă, iar pacienții se recuperează mai repede după procedură.

Îndepărtarea unui hematom la cap poate fi efectuată și cu laser. Laserul, în special laserul cu dioxid de carbon și cel cu argon devine din ce în ce mai popular în microchirurgie. Vaporizarea cu laser, fasciculul laser aplicat pe zona de țesut evaporă practic celulele anormale, permite îndepărtarea eficientă a hematoamelor intracraniene și subcutanate. Această procedură ajută pacientul să-și sigileze pereții vaselor deteriorate.

barbat care se tine de cap si este bandajat la cap

Un hematom intramuscular prezintă o piele dureroasă, umflată, cu o nuanță albăstruie

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
30 noiembrie 2024
30 noiembrie 2024