Prima pagină » Sanatate » Hematom în sarcină. Acțiunile necesare pentru a asigura dezvoltarea normală a copilului

Hematom în sarcină. Acțiunile necesare pentru a asigura dezvoltarea normală a copilului

05 iul. 2022, 09:32,
în Sanatate

Multe dintre viitoarele mămici suferă un hematom în sarcină din cauza unui incident neplăcut. Cuvântul „hematom” este asociat de majoritatea, departe de medicină, cu o vânătaie pe genunchi. În termeni medicinali, acest cuvânt practic este numele acumulării de sânge între peretele uterului și membrana ovulului fetal. În primul trimestru, viitoarea mamă este supusă unei serii de examinări, inclusiv screening, în timpul cărora poate avea un hematom în uter.

Principalul pericol al acestei probleme este riscul ridicat de avort spontan. Un hematom poate apărea ca urmare a unor tulburări de coagulare a sângelui, slăbiciune vasculară, deficit de progesteron, forme severe de toxicoză și stres sever. De asemenea, viitoarea mămică poate suferi de scăderi de presiune, traumatisme abdominale și o sarcină grea. Totul depinde de severitatea patologiei. Forma ușoară nu provoacă probleme femeii, nu îi afectează starea de bine. Medicul o detectează de obicei la o ecografie. Un hematom obișnuit se face simțit sub forma unei dureri de tracțiune în abdomen, uneori cu secreții sub formă de cheaguri de sânge. În cazurile severe, o femeie se confruntă cu creșteri ale presiunii, poate leșina și se deschide sângerări severe. Este important să cunoști faptul că ești însărcinată atunci când suferi o hematomă. De cele mai multe ori, unele femei sunt nevoite să întrerupă o sarcină fără măcar să știe până la momentul hematomului de faptul că poartă un copil sub inimă.

femeie insarcinata la mare care se tine de burta

Dar, din păcate, detașarea parțială a corionului poate provoca și formarea insuficienței placentare precoce, îmbătrânirea prematură a placentei și hipotrofia fetală

Hematom în sarcină. Care sunt riscurile pentru sănătatea copilului și a mamei

O formă ușoară de hematom, dacă nu se dezvoltă în continuare, care este controlată de medic în timpul examinărilor, nu este periculoasă. Formele moderate și severe necesită tratament. Focarele mari sunt foarte periculoase atât pentru copilul care se află în burtă și nu se poate dezvolta pe deplin, cât și pentru sănătatea mamei. În unele cazuri, chiar și un test de sarcină îți poate indica o problemă de sănătate. Trebuie să știi că există un risc mare de a dezvolta necroză a țesuturilor uterine, care poate provoca îndepărtarea organului.

Din păcate, în cazuri deosebit de grave, dacă situația amenință viața și sănătatea mamei sau a copilului, sarcina este întreruptă. În cazul unui hematom, se prescriu medicamente. În plus, o femeie trebuie să urmeze cu strictețe toate recomandările medicului.

femeie care se tine de josul abdomenului stand asezata

Pentru a menține o sarcină mult așteptată și să dai naștere unui copil sănătos trebuie să identifici faptul că ai suferit o lovitură la timp

Printre cele mai importante restricții se numără renunțatul la actul sexual pentru o perioadă. Este important să nu ridicați greutăți, excludeți activitatea fizică, protejați-vă de stres sever și de efectele negative asupra mediului.

Pentru a preveni un pericol de a-ți afecta sănătatea ta, cât și a copilului, trebuie să duci un stil de viață calm, reducând stresul mental și fizic la locul de muncă și acasă. Pentru a ameliora disconfortul este bine să bei suficiente lichide, ceai de mentă, diversificați meniul cu fructe și legume, cu accent deosebit pe alimentele bogate în vitaminele B, C, E.

Cum se face diagnosticul. Cum influențează dimensiunea hematomului parcursul sarcinii

Pentru a menține o sarcină mult așteptată și să dai naștere unui copil sănătos trebuie să identifici faptul că ai suferit o lovitură la timp. Cu diagnosticul în timp util și terapie de înaltă calitate, hematomul retrocorial în majoritatea cazurilor nu reprezintă o amenințare suplimentară pentru cursul sarcinii. Acest incident se termină în siguranță prin canalul de naștere, mai ales dacă hematomul apare în stadiile incipiente ale sarcinii.

femeie insarcinata care se tine de burta fiind asezata pe pat

O formă ușoară de hematom, dacă nu se dezvoltă în continuare, care este controlată de medic în timpul examinărilor, nu este periculoasă

Dar, din păcate, detașarea parțială a corionului poate provoca și formarea insuficienței placentare precoce, îmbătrânirea prematură a placentei și hipotrofia fetală. Riscul crește odată cu sângerarea care apare la 7-12 săptămâni de gestație, în această situație sarcina putând înceta dezvoltarea în 5-10% din cazuri.

Hematomul retroplacentar care apare mai târziu în sarcină, în special situat sub atașarea cordonului ombilical, este însoțit de riscul avorturilor spontane. De asemenea, riști să suferi de detașarea prematură a unei placente situate normal, nașterea prematură, întârzierea creșterii și dezvoltării fătului, dezvoltarea insuficienței feto-placentare.

Un alt semn de prognostic important este dimensiunea hematomului în sarcină. Prognosticul este considerat nefavorabil dacă volumul hematomului este mai mare de 60 cm³ sau dacă aria hematomului este de 40% sau mai mult din dimensiunea ovulului fetal. În astfel de situații, o sarcină nu va mai putea fi anunțată, fiind nevoie de a fi întreruptă.

medic care verifica burta unei femei insarcinate

Principalul pericol al acestei probleme este riscul ridicat de avort spontan

Bugetul.ro
Spaima taxei Daniel Băluță a fost fentată de șoferii din Sectorul 4. Metoda originală prin care locuitorii de aici reușesc să evite să plătească suma impusă de primărie
redactia.ro
Cine este românca care a făcut senzație la Britain’s Got Talent. A primit cel mai rapid Golden Buzz
Bugetul.ro
E jale la Raiffeisen Bank, BT, ING, BRD sau CEC Bank. ANAF a făcut anunțul despre ce se întâmplă cu clienții din România care au depozite bancare
a1.ro
Te cunosc de undeva, 5 aprilie 2025. Ce pereche a câștigat a opta gală. Cum s-au descurcat concurenții pe scenă
Playtech.ro
Nu scăpăm de lapoviță și ninsoare în România! Cum va fi vremea în următoarele zile, conform ANM
observatornews.ro
Şoferiţă, amendată cu peste 13.000 € pentru că nu a plătit parcarea în 5 minute. Justiția i-a făcut dreptate
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Frigul se menține, ploile nu contenesc. Prognoza meteo pe două săptămâni
SportpeSurse
Relația secretă dintre frumoasa Elena Udrea și fotbalistul vedetă s-a consumat în Drumul Taberei
Playtech.ro
Domeniile din România în care se caută cei mai mulţi angajaţi. Sectoarele cu şanse mari să îţi găseşti loc de muncă
Dailybusiness.ro
Ficatul gras, pericolul tăcut. Cum să îți cureți ficatul și să îți redobândești sănătatea cu ceaiuri
RomaniaTV
Cum arată fostul preot Visarion Alexa la aproape 3 ani de când a dispărut din spaţiul public
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Gabriela Cristea a ajuns, azi-noapte, de urgenţă la spital: Am avut o noapte oribilă
redactia.ro
Decizia radicală luată de Mihaela Tatu după ce a fost concediată de Antena 1 după doar o lună
ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`