Prezența hematiilor în urină poartă denumirea medical de hematurie. Sângele poate proveni de oriunde de la nivelul tractului urinar, din rinichi, ureter, vezică urinară sau uretră.
Hematuria, mai ales în cazul adulților, trebuie să fie considerată, până la proba contrarie, ca un simptom al unei afecţiuni maligne şi impune evaluare urologică imediată.
Dacă hematiile din urină depășesc pragul normal, acestea variază între 1.000 pe mililitru de urină și 1. 000.000 pe mililitru de urină. De asemenea, există diferite substanțe pe care dacă le consumi, pot schimba culoarea urinei. Aceste substanțe sun medicamentele precum furazolidon, nitrofurantoin, urovalidin, aminofenazona, rimfampicina, dar și consumul unor alimente precum sfecla roșie sau altele care au un conținut ridicat de coloranți alimentari.
Care sunt cauzele apariției hematiilor în urină
Cauzele hematuriei sunt multiple și pot fi provocate de diverse infecții și afecțiuni.
Cea mai des întâlnită cauză pentru apariția hematiilor în urină este infecția tractului urinar. Aceast apare atunci când bacteriile pătrund în corp și se înmulțesc în vezica urinară. Simptomele pot include senzație de micțiune urgentă, durere și arsuri la urinare și flux urinar crescut.
Alte infecții care duc la apariția hematuriei sunt cele cele renale, precum pielonefrita. Acestea apar când bacteriile pătrund în rinichi pe cale hematogenă sau se deplasează de la ureter la rinichi. Simptomele sunt asemănătoare cu infecțiile vezicii urinare.
Litiaza urinară poate fi o altă cauză a hematuriei, în care mineralele din urină formează cristale pe pereții rinichilor sau vezicii urinare.
Prostata mărită poate duce, de asemena, la apariția hematiilor în urină. Mărirea prostatei duce la comprimarea uretrei, blocând parțial fluxul de urină. Simptomele unei prostate mărite sunt dificultatea urinării, necesitate urinară urgentă.
Și bolile de rinichi pot duce la apariția hematiilor în urină. Sângerarea urinară microscopică este un simptom comun al glomerulonefritei, o inflamație a glomerulilor renali. Glomerulonefrita poate face parte dintr-o boală sistemică, cum ar fi diabetul sau poate să apară solitară. E asemenea, infecțiile virale sau bacteriene, afecțiunile vaselor de sânge sau nefropatia cu IgA pot declanșa glomerulonefrita. Alte boli de rinic icare duc la apariția hematuriei sunt boala polichistică renală și bolile virale.
Hematuria macroscopică poate fi un semn al cancerului de rinichi.
Cum se descoperă dacă ai hematii în urină
Cel mai ușor, hematiile din urină și alte afecțiuni renale se descoperă prin testele de urină. O altă modalitate este examinarea cu ajutorul tomografiei. Astfel se pot identifica pietrele de la nivelul rinichilor sau de la nivelul vezicii urinare. Prin tomografie se poate observa si existența unei tumori la nivel renal sau oricare altă afecțiune a rinichilor.
Testul imagistic este o altă metodă care ajută la iidentificarea hematiilor din urină. Unul dintre cele mai eficiente teste imagistice este ecografia renală, care folosește unde sonore pentru a putea capta cu exactitate imaginea structurii rinichilor.
O altă testare pentru identificarea hematiilor din urină este cistoscopia. Aceasta presupune introducerea în vezica urinară a unui tub mic cu o cameră video. Cistoscopia se folosește pentru a putea observa celulele anormale sau canceroase la nivel renal.
Tratament pentru hematii în urină
Pentru a stabili tratamentul necesar, trebuie să consultați un medic specialist pentru a descoperi exact care este cauza apariției acestor hematii în urină.
Hematiile în urină nu au un tratament fix, acesta întâmplându-se doar în situația în care este vorba despre afecțiuni mult mai grave la nivel renal.
Pentru hematuria cauzată de infecția de tract urinar, un tratament obișnuit este utilizarea antibioticelor. Aceste antibiotice acționează prin uciderea bacteriilor care provoacă infecția, stopând astfel și hematuria.