Politicienii își amintesc de eroii sportului românesc doar la momente importante sau după ce aceștia nu mai sunt printre noi. Helmuth Duckadam, decorat post-mortem cu Ordinul „Steaua României”.
„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat decretul de decorare post-mortem a domnului Helmut Duckadam.
Astfel, în semn de omagiu pentru excepționala carieră sportivă, pentru talentul, pasiunea, devotamentul și profesionalismul puse în slujba afirmării fotbalului românesc pe plan internațional, devenind un simbol al performanțelor unei generații, Președintele României a conferit post-mortem Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler sportivului Duckadam Helmut”, a transmis Administrația Prezidențială.
Helmut Duckadam a fost decorat post-mortem cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler,
Helmut Duckadam, legenda fotbalului românesc și eroul de la Sevilla, a fost decorat post-mortem cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, în semn de omagiu pentru excepționala sa carieră sportivă. Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul prin care i-a fost acordată această distincție, recunoscându-i talentul, pasiunea și devotamentul care au contribuit la afirmarea fotbalului românesc pe plan internațional, însă prea târziu. Duckadam rămâne un simbol al performanței dintr-o generație de fotbaliști care a adus mari realizări României.
Helmut Duckadam, considerat eroul echipei Steaua București, a decedat la vârsta de 65 de ani, iar vestea morții sale a îndurerat o națiune întreagă. Sute de persoane i-au adus un ultim omagiu marți, la Arena Națională, printre care foști colegi de echipă, fotbaliști activi, antrenori și iubitori ai sportului. Duckadam va fi condus miercuri pe ultimul drum, așa cum și-a dorit, în prezența celor apropiați, iar trupul său va fi incinerat.
Performanța sa legendară de a apăra patru penalty-uri consecutive în finala Cupei Campionilor Europeni din 1986, ce a dus Steaua București pe primul loc în Europa, rămâne una dintre cele mai mari realizări din istoria fotbalului mondial și i-a asigurat un loc în Cartea Recordurilor.
Din păcate, politicienii români tind să își aducă aminte de astfel de eroi ai sportului doar în momentele de vârf, când aceștia au obținut performanțe remarcabile sau atunci când nu mai sunt în viață. Helmuth Duckadam este un exemplu de sportiv care a fost omagiat post-mortem, iar această decorare postumă vine într-un moment în care, din păcate, România nu poate beneficia direct de prezența sa. Totuși, amintirea și realizările sale vor trăi veșnic în inimile celor care l-au admirat.
Debbie Hewitt, preşedintele FA, a trimis un mesaj emoţionant către preşedintele Federaţiei Române de Fotbal (FRF), Răzvan Burleanu:
“Am fost profund întristaţi să aflăm despre decesul lui Helmut Duckadam. A fost luat dintre noi mult prea devreme. Helmut era o figură legendară în fotbalul românesc, venerat pentru cele patru parade incredibile din loviturile de departajare care au înfrânt visul Barcelonei de a câştiga trofeul în finala Cupei Campionilor Europeni din 1986, la Sevilla. Această victorie istorică a pus România pe harta fotbalului mondial, iar Helmut a fost pe drept cunoscut ca ‘eroul de la Sevilla’. Lăsăm un omagiu unui jucător care lasă în urmă o moştenire durabilă. Din partea Federaţiei Engleze de Fotbal, suntem alături de fotbalul românesc în această pierdere. Vă rugăm să transmiteţi condoleanţele noastre familiei sale şi celor care l-au cunoscut”.
La rândul său, Fernando Gomes, preşedintele FPF, a spus în scrisoarea transmisă: “În nume personal şi în numele Consiliului de Administraţie al Federaţiei Portugheze de Fotbal, îmi exprim cele mai profunde condoleanţe pentru decesul fostului portar, Helmut Duckadam. Familiei îndoliate îi transmit toată susţinerea şi simpatia noastră”.