Prima pagină » Sanatate » HDL colesterol scăzut – cauze. Factorii care influențează nivelul acestuia

HDL colesterol scăzut – cauze. Factorii care influențează nivelul acestuia

17 iul. 2023, 12:30,
în Sanatate

Multe persoane se întreabă de ce apare la HDL un nivel de colesterol scăzut din care sunt cauzele acestui rezultat. Nivelul scăzut al colesterolului HDL (lipoproteina cu densitate mare), cunoscut și sub numele de „colesterol bun”, poate avea mai multe cauze.

Unele persoane pot avea o predispoziție genetică pentru niveluri scăzute de HDL colesterol. Aceasta poate fi determinată de moștenirea unor variante genetice care afectează metabolismul colesterolului. Un stil de viață nesănătos poate contribui la niveluri scăzute de HDL colesterol. Lipsa activității fizice regulate, fumatul, consumul excesiv de alcool și o alimentație nesănătoasă bogată în grăsimi saturate și carbohidrați rafinați pot afecta nivelul HDL colesterolului.

HDL colesterol scăzut – cauze. Cele mai frecvente cauze care provoacă dezvoltarea acestei probleme de sănătate

Obezitatea și sindromul metabolic (o combinație de obezitate abdominală, hipertensiune arterială, niveluri ridicate de trigliceride și niveluri scăzute de HDL colesterol) pot fi asociate cu niveluri scăzute de HDL colesterol.

Anumite afecțiuni medicale, cum ar fi diabetul de tip 2, hipotiroidismul, sindromul nefrotic și boli hepatice, pot afecta nivelul HDL colesterolului. De asemenea, anumite medicamente, cum ar fi anabolizantele, beta-blocantele, diureticele și retinoizii, pot scădea nivelul HDL colesterolului.

Este important să consulți un medic pentru a evalua nivelurile tale de colesterol și pentru a determina cauza specifică a nivelului scăzut al HDL colesterolului. Medicul poate recomanda schimbări ale stilului de viață, cum ar fi adoptarea unei alimentații sănătoase și creșterea activității fizice, sau poate considera necesară prescrierea de medicamente pentru a îmbunătăți nivelul HDL colesterolului.

Cum poți ridica nivelul de colesterol bun? Recomandările medicilor

Pentru a ridica nivelul de colesterol bun (HDL), poți urma următoarele recomandări ale medicilor. În primul rând, fă exerciții fizice regulate. Activitatea fizică aerobă, cum ar fi mersul rapid, alergarea, înotul sau ciclismul, poate crește nivelul de HDL colesterol.

Renunță la fumat. Fumatul scade nivelul de HDL colesterol. Renunțarea la fumat poate îmbunătăți nivelurile de HDL colesterol și sănătatea în general. Menține un nivel sănătos de greutate. Pierderea în greutate în cazul excesului de kilograme poate crește nivelul HDL colesterol.

Adoptă o alimentație sănătoasă. Consumă grăsimi sănătoase. Înlocuiește grăsimile saturate și trans cu grăsimi sănătoase, cum ar fi acizii grași omega-3 găsiți în pește, semințe de in și nuci. Consumă mai multe alimente bogate în fibre. Fructe, legume, cereale integrale și leguminoase sunt surse bune de fibre și pot crește nivelul de HDL colesterol.

Renunță la alcool și adoptă un stil de viață sănătos

Consumă moderat alcool.  Consumul moderat de alcool poate crește nivelul de HDL colesterol, dar trebuie să fie în limitele recomandate de către medic. Uneori, medicul poate recomanda medicamente, cum ar fi statinele, pentru a crește nivelul de HDL colesterol în cazul în care este necesar.

Din moment ce ai aflat că suferi de HDL colesterol scăzut și știi ce cauze a provocat problema, este important să discuți cu medicul tău înainte de a începe orice schimbare în stilul de viață sau de a lua medicamente pentru a crește nivelul de HDL colesterol. Medicul tău va putea oferi recomandări specifice în funcție de starea ta de sănătate și profilul lipidic.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`